KOLONİ YÖNETİMİ-KOLONİYİ BALA YÖNLENDİRME

Anladım katin tamamı balla dolduktan sonra ikinci balığı araya atabiliyoruz yani.

GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

dünkü kontrolümde 6+9 dönüşüm yaptığım kolonilerimde

kulaçkalığın boşta kalan kısmının üst tarafında (ballık katında ) arının

çerçeveleri daha az sardıklarını farkettim

bu durum sizdede var mı acaba?

Benzer durum bende de olmuş, yaklaşık 17-18 çerçeve arının kuluçkalıkta sıkışmış vaziyette,
üst çerçeveler boştu. ben acaba ana arı ızgarasından kaynaklanabileceğini düşünerek ızgarayı kaldırdım.kuluçkalığı 9 çerçeveye çıkardım.koloni normal seyrine dönsün diye…

Döndü mu peki

Ananin olduğu yerde biraz yoğunluk olabilir bu normaldir. Kuluçkalik bukadar yoğunsa
1- ana ari izgarasinin kenarkarina çıta çakip izgara ile kat arasinda 1 cm boşluk oluşturdunuz mu?
2- Erkek ari çikişi ićin kata delik açtınız mı?

Benim anlamadığım bu sistem bal akımı başlarken mi yoksa daha öncemi uygulamaya geçecek.

yazıyor ama.

İletiyi yazarken sevgili Halil Bilen ustanın facebook hesabında yayınladığı yazıyı kopyaladım. Yazıdan da anlaşılacağı gibi, bu sistem, özellikle ana bal akımı kısa olan bölgeler için uygulanabilir. Ve, ana bal akımından bir iki gün önce yapılması kafidir.

Sabit arıcılar için bal özü akımından 1 - 2 gün önce denilmiş ama .

İşleri son güne sıkıştırmamak amacıyla bal özü akımından 1 - 2 hafta öncede olabilir.

Bu durumda kuluçkalıkta ana arıya yumurta yeri açmak gerekir.

kusura bakmayın, foruma bakma fırsatım olmadı.özür dilerim.

Özgür bey;
çıta çakmamıştım. ballık kısmında bal toplaması için geniş giriş deliği mevcut burasını açık bırakmıştım.

ileri19
düzenlemeden sonra bakmadım. bir müddet rahatsız etmemeyi uygun buldum. fırsat bulursam bugünlerde bakacağım.

Bu sistemle sağım yaptıktan sonra düzeni bozmadan Trakya ya nakletmeyi düşünüyorum.Ancak arı çıkışa yüklenip zaten sıkışık olan alt katta boğulma olur mu? Bir de nakil sırasında katlar arasında ızgara olduğundan kayma olur mu? bunlar kafama takılıyor.Normal düzene çevirmek de zor geliyor.Bu şekilde kovan nakli yapan arkadaş varsa sıkıntı oldu mu acaba?

Zaten sıkışık olan alt kat dediğiniz yerde koskoca boşluk var geçsin oraya.

İlaveyi vidalayın ki ızgara olmasa vidalamıyor ya da çakmıyorsanız başınıza demek ki kötü şeyler gelmemiş ki hiç gelmez inşallah.

HB

Kuluçkalıktaki çerçevelerin büyük kısmı polen blokeli ve kuluçkalık toplam 9 çerçeve.
Kattaki çerçeve kemerleri ise sırlanmış. Yani ana bal akımı yeni başladı. Kattaki çerçeve sayısı ise 8.
Şöyle bir şey yapsam nasıl olur? Yorumlarınızı acilen bekliyorum:
Bu koloninin arıları çok hırçın. Çerçeveleri incelemeye başlar başlamaz ortalık bir anda karışıyor. Acaba 3.katı atsam, 3.kat ile 2.kat arasına ızgarayı koysam (kuluçkalık polen blokeli çerçevelerle dolu olduğundan bu kısımda nektar koyacak yer yok gibi bir şey) ve 3. kata 1 veya 2 çerçeveyle ana arıyı alsam nasıl olur? Ana arının en üst katta ızgara üstünde olması problem teşkil eder mi? Ne dersiniz?

ben olsam alttaki polenli çerçeveleri alırdım.
sağdan soldan bölme tahtası ile 4-5 çerçeveye sıkıştırır ve ana ızgarası koyardım.
üstüne de 9 çerçeve atardım. araları boşluklu şekilde.
Haftada bir kez de meme kontrolü yapardım.
Arıları boşuna bir kat fazladan çıkmak zorunda bırakmayın.

KEstanede aynısını yaptım. sonuç güzel oldu.

Sizin dediğiniz gibi olursa tarlacı arılar bu sefer ana arının yavru attığı 3.kata poleni taşımak isteyecekler bu sefer ana arı ızgarasından polenli

arı geçebilir mi bilmem 3.kata taşıyamadı diye de 2.kattaki gözlere doldurur mu poleni hiç bilemem bu konuda çok bilgili değilim genelde yavrulu

çerçevenin hemen yanına taşıyorlar diye biliyorum poleni. Her neyse ben sizin yerinizde olsam kuluçkalıktaki polen blokeli çerçeveleri alıp diğer

kovanlara dağıtıp diğer kovanlardan birer tane arısız kapalı yavrulu çerçeve verip bir şekilde Halil beyin yazdığı gibi kuluçkalığı 6 çerçeve yapıp ızgarayı

atıp katta olan 8 çerçeveyi de bırakıp 17 çerçevenin arısını da silkeleyip kapatırdım. Tabi benim gibi acemi bir arıcının fikri bu. Halil bey ne der bilemem?

Buna benzeyen katlı 2 kovanım var

kuluçkalığın büyük bölümü polen kapalı yavru ve ballı,açık yavru çok az,

ana arı kuluçkada yer bulamadığı için kattaki yeni pteklere balların altına yavruyu atmış,

ben kuluçkadaki çerçeveler ile kattaki çerçevelerin tamamını yer değiştirdim

böylelikle kuluçkadaki esmerleşmiş ve bozulmuş çerçevelerden kurtulmuş olacağım.

hemde ana arı yumurtlayacağı düzgün çerçevelere kavuşmuş oldu

ızgara kullanmıyorum.

Kovanda kaç çerçeve arı var? 17 çerçeve arı varsa harika.

Ana arıyı ızgaranın üzerine hapsetme. Bal yukarıya yaptırılır.

Polen blokelilerle aynı yere sıkıştırılan ana arı yumurtlayacak yer bulamayınca, polen blokesi zamanla ortadan kalkıyor ama zamanınız kalmamış. Lümbürt sistemde polen blokesi sorunu olmuyor.

Bu konu başlığındaki yöntemde ana arı kuluçkalığa kuluçkalı peteklerle beraber hapsediliyor. Ana arıya yumurtlaması için dar bir alan bırakılıyor ki, kuluçka az olsun, kuluçkaya harcanan bal ve enerji azalsın.

Eğer yeni ve kapalı kuluçkalı petekler varsa ilavede bal doldurtabilirsiniz.

Eğer günlük yumurtalı yeni çerçeve varsa bunları arısız ortamda bir gün bekletip, yumurtaları iptal edin, bal doldurmaya hazır petek olsun.

Polen blokeli çerçeveleri, ilavesi olmayan zayıf kolonilere dağıtın. Zayıf koloniler kuluçka alanı genişletirken poleni halleder. Onlara besin olur.

Dikkat !!! beşinci gün meme temizliği yapın. Altıncı gün, yedinci gün giderseniz oğul verdirirsiniz !!!

Bir süre sonra oğul isteği biter.

Anayi en üste alirsan aşağida ana memesi kontrolu yaparken zorlanirsin ari oğula gider. Anayi kuluçkaya indirip ortaya iki boş kabarmış koy. İki polenliyi alip zayif kovanlara ver bence

Özgür Bey,
Ortaya iki boş kabarmış neden koyuyoruz?

Kuluçkada anaya yavru alani olmasi için