Uzun yıllardır ahşap kovanlar kullanmaktayım ancak kovanlarımın artık deforme olmasından, çürümeye ve ahşap yorgunluğuna başlamasından dolayı köklü bir değişime gitmek istiyorum. Maliyet olarak orta segmentte yer alacak ama en önemlisi bana uzun yıllar dayanım sağlayabilecek alternatif bir malzeme arayışı içindeyim.
Son zamanlarda kovan gövdesi olarak kompozit plywood paneller dikkatimi çekti. Sizlerinde karşısına sıkça çıktığını ve gördüğünüzü düşünmekteyim. Özellikle şu linkteki ( Composite Plywood 25Mm Product Features - Composite Plywood ) panelleri inceliyorum:
Üretici firmanın (Smart Materyal / Composite Plywood) resmi kaynaklarında yer alan bilgilere göre, incelediğiniz bu kompozit panel temel olarak iki ana bileşenin harmanlanmasıyla (ekstrüzyon yöntemiyle) üretilmektedir:
-
PVC (Polivinil Klorür): Malzemenin polimer iskeletini oluşturur. Ürüne suya/neme karşı tam dayanıklılık, hafiflik, esneklik, anti-bakteriyel özellik ve geri dönüştürülebilirlik kazandıran temel plastik hammaddedir.
-
Birinci Sınıf Taş Tozu (Kalsiyum Karbonat - CaCO3): Polimerin içine katılan dolgu ve güçlendirici malzemedir. Teknik verilerde yer alan “80+ Shore” gibi yüksek yüzey sertliğini, darbelere karşı mekanik mukavemeti ve malzemenin ağır yükler altında deforme olmamasını (şekil korumasını) sağlayan ana bileşendir.
Bu içeriğin kovan kullanımına yansıması: İçeriğinde ahşap talaşı (WPC) yerine ağırlıklı olarak PVC ve taş tozu kullanılmış olması, onu dış hava şartlarına, güneşe (UV dayanımı) ve özellikle arıcılıkta kovan ömrünü bitiren yağmur/kar suyuna karşı tamamen yalıtkan hale getiriyor. Ahşap gibi suyu emip şişme, çürüme veya zamanla mikroorganizma (mantar, bakteri) barındırma riski bu bileşenler sayesinde ortadan kalkma ihtimali yüksektir..
Özellikle neme karşı dirençli ve optimum ağırlıkta bir malzeme olduğu görülmektedir.
Benim planım; bu kompozit kovan gövdelerini, alttan tam havalandırmalı ve polen tuzaklı plastik tabanlarla kombine ederek kullanmak. Özellikle Bolu gibi kışların sert ve soğuk geçtiği bir coğrafyada kovan içi iklimlendirme önemli bir konu.
Bu bağlamda bu tarz malzemeleri deneyimlemiş olan ustalara şu soruları danışmak istiyorum:
-
Kullanım ve İşlevsellik: Kompozit kovanların klasik ahşaba göre kullanıcı bakımından (arı sağlığı, taşıma, izolasyon, kovan ömrü) artı ve eksileri nelerdir?
-
Kışlatma ve Nem: Alttan havalandırmalı plastik taban ile 25 mm kompozit gövde birleştiğinde kışın içeride aşırı terleme veya rutubet sorunu yaşanırmı?
-
Yaz Sıcakları ve Etkileşim: Yaz aylarında güneş altında kaldığında malzemenin (80+ shore sertliğe rağmen) arıya herhangi bir zararı veya kovan içi sıcaklığı artırma/eksiltme gibi bir avantaj yada dezavantajı olur mu?
Bu kombinasyonu kullanan veya malzeme bilgisi olan arkadaşların değerli görüş ve önerilerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.