Körüğü yakarken

en sağlıklı yakılacaklar nelerdir.

merhabalar sayın abim. öncelikle şunu söyleyim ismini çok ama çok beğendim. Ulu Önderimiz ATATÜRK’ ümüzün ismi. bana göre en sağlıklı yakıt planya talaşı. hem arıdan ürettiğimiz bütün gıdalar için hijyen bir yakıt hemde bol duman veriyor. tek olumsuz yanı körükte biraz fazla zift yapıyor onuda arada sırada pürmüzle yakıp temizlemek suretiyle giderebiliyoruz.

daha öncede tartışılmıştı ve genel olarak kalın talaşın en uygun yakıt oldugu konusunda cogunluk görüşü sağlanmıştı

şahsen bende kalın talaş kullanıyorum ve sıkıntı ile karşılaşmadım

yalnız benim haddime değil ama başlık acarken forumda ki kendi bölümüne acma konusunda özen gösterilse sanırım daha iyi olacak

burası alalım satalım forumu

i akşamlar valla ben kuru tezek yakıyorum hem bedava hem dumanlı

Evet daha önce bu konu başlığı açılmış ve Bolkar beyin dediği gibi kalın talaş türü yakacaklar öngörülmüş. Kullanılacak maddeler balda kalıntı bırakmayacak temiz ve hijyen maddeler olmasına dikkat edilmesi gerektiği savunulmuştu.

Sayın Camgöz10 tezek kullanılmaması konusunda uygun görüşler çıktı. Saygılarımla

Bezirci’de de tezek çoktur be…

bizde tezek cok beleş diye kullanalım dedik murat arkadaşım kullanılmaması yönünde görüş belirtti karton kutu rulo halinde körüğe koyup yakıyorum bazen o nasıl halil bey bizim oraları iyi tanıyosun galiba

Allah Allah…

Memleketim Bandırma benim be…

Ben mısır koçanını tercih ediyorum, keser ile vurduğumuzda 4-5 parçaya ayırlıyor yeterince kuruysa hemen yanıyor. Gayıt güzel duman veriyor bunu yanında hoş ta bir kokusu var ve bundan daha doğalınıda düşünemiyorum. Ayrıca para ile satıldığını da hiç görmedim, biçilmiş mısır tarlasına gidiyorsunuz 15 dk da bir çuval toplayabilirsiniz, herkeze kullanmasını tavsiye ederim.

İyi günler. Hepimiz insan ve çevre sağlığına zararlı her şeyden sakınılması gerekliliğinde hemfikiriz.Ancak aramızda çok kardeşimiz kırsalda,dağ köylerinde karakovan balı üreten kişilere rastlamıştır.
Çok kovan daldan yapılıp,içleri dışları mayısla(Sığır dışkısı) sıvanmaktadır.Körükleri varmı, yokmu bilmiyoruz.Dumanlamayıda hemen bitmediği için tezekle yapıyorlardır.Tezek dumanı elbette zararlı.Ama, bildikleri budur.Üstelik karakovan balı genelde psikolojikman revaçtadır.Öyle değimi.
Teknik arıcıların alternatifleri çoktur.Uygununu uygulıyabilirler.Selamlar.

portakal kabuğunu kaloriferin üzerinde kurut çok güzel yanıyor.

Arkadaşlar çok sağolun ihtiyaç duyarsak körükte yakabileceğimiz birçok yakıt çeşidi anlattınız.

Ben tezek ve çürüyüp mantarlaşmış ağaç kökü yakıyorum. Tezeklerden sığır tezeğinin kırlardan toplanmışı iyi yanıyor ve arı sakinleşiyor. Ahırdan alınmış sığır tezeğine kuru ot karıştığı zaman yanması zor oluyor. Hele hele ıslanıp kuruyarak kararmaya başlamış tezek zor yanıyor.

At ve eşek tezeğini zorunlu kalmadıkça kullanmıyoruz. Çünkü bu tezeğin dumanından arılar hırçınlaşıyor.

Ama en iyisi birkaç sene önce kesilmiş ağaç (çam, söğüt…) ların toprak seviyesindeki ya da toprağın içinde kalan gövde ve kökleri mantarlaşıp yumuşadı ise, yani el ile koparılıp kırılabiliyorsa ondan iyisi yoktur. Dumanında hem arılar sakinleşir hem de insan üzerinde tezek gibi kötü koku bırakmaz.

merhaba
Ben mazı yaprağı,tohumu yakıyorum 1-1.5 saat sorunsuz yanıyor.bol duman veriyor.çok kolay yanıyor.

daha ne ister insan

Bir körük yakıp, duman tüttüreceğiz.AB standartı yokmu.Yarın onuda dayatırlar.

İlk önce düşüncemiz; Körükte kullandığımız yakıtın insan ve arı sağlığına zararlı etkisi olmamalı.

Yakıtın özellikleri:

1 - Çevrede bol bulunmalı
2 - İnsan ve arı sağlığına kötü etki yapmamalı
3 - Doğal olmalı
4 - Uzun süre yanmalı
5 - İyi duman çıkarmalı
6 - Kolay tutuşmalı
7 - Maliyeti düşük olmalı

Ben bu maddeleri içinde bulunduran en uygun yakıtın söğüt ağacı çürüğü olduğunu düşünüyorum ve onu kullanıyorum.
Bulamazsam desem hiç olmadı ama ara sıra ayçiçeği kafası ve mısır koçanı kullanıyorum.

Ankarali kardeşim teşekkür ederim ismimi babam vermiş onada atamızada minnettarım.Körüğü yakarken inanın en kolay ulaşabileçeğim yakıt kalın talaştır güleceksiniz zaman zaman tavuklarımın kümesine serpiştirmek için bulunduruyorum.Körüğü yakarken bahceden kuru dallardan faydalanıyordum forumda anlatılanlardan anladımki en piratiği kalın talaş ve kalın karton herkeze teşekkür.

“fuel such as pine needles and small pine cones, broken twigs and small off cuts of wood.”
Yakıt olarak çam ibreli yapraklar ve küçük çam kozalağı ile parçalanmış ince dallar.

Murat abi ayçekirdeği kafası acı bir duman verir insanın taaa genzini yakar yanılmıyorsam. bence kalıntı bırakabilir.

Ben ağaç üzerinde oluşan bir mantar çeşidi olan KAVRAK üzerine körük yakacağı tanımıyorum.Bunu bulmak çok zor, yaşlı ormanlıklardaki meşe, kestane,fındık,kiraz… ağaçlarının yaşlanmış gövdelerinde olur. Kurutulur parçalanır körükte yakılır.Dedem kara kovan zamanında körüksüz olarak bir şiş şeklinde çubuk ucunda yakarak kovan önünden verirdi. Bunun aynı zamanda üskelek ve benzer parazitlere karşı koruyucu özelliği olduğu eski arıcılar köyümde söylüyorlar.Eskiden tek mücadele yöntemi bu maddeyle yapılan tüsü olduğunu söylüyorlar.Ben talaş, mısır koçanı ve bunların içinede az miktarda anlatığım bu mantarı katarak duman veriyorum, arılar sakin oluyor.Saygılar.

Sayın karınca, daha kolay bulabileceğiniz yakıt var, ağustos ayında patozdan çıkan zuruflardan doldurun bir çuval kurusundan, bir sene yeter artar bile.