Körükle duman verince arılar daha bir hırçınlaşıyor

Hayırlı haftalar , :)kovanı açmadan giriş deliğine çok az duman veriyorum.Kapağı açtıktan sonra az bir miktarda kovana duman veriyorum.Lakin dumanı verince arılar daha bir hırçınlaşıyor.Dumanı yanlış mı veriyorum acaba ? :frowning:
Birde körükde kuru ot ve asma dalı yakıyorum.(Çevrem de onlar var. )Özellikle duman için tavsiye edeceğiniz doğada bulabileceğimiz bir yakacak var mı ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Duman soğuk olmalı.

Duman verilip koloni açılmadan öne biraz beklenmeli.

Üstten verilecek duman çok sakin ve uzaktan verilmeli.

Arıyı çerceveden kaldırmamak gerek.

Kuru ot aşırı alevli yanıp sıcak duman hatta alev veren bir yakacak. Ayrıca körüğü çok kirletiyor.

Kurumuş mısır kocanı (sömek), mümkünse söğüt çürüğü yoksa diğer ağaç çürükleri de iş görür.

Ben bir ara çınar çürüklerini yakıyordum. Temiz karton kullanan da var.

Tezek gibi kokulu bir yakacak kullanmayın.

Ben daha önce mukavva karton kulanıyordum kalıntı bırakabilir düşüncesi ile şimdi çam talaşı kullanıyorum… Tutuşturmasıda kolay bi parça gazete kağıdı yakıp körüğe atıyor üzerine azar azar arada körüğe basarak talaşı atıyorum… Eksildikçe üzerine eklemeside kolay oluyor… Daha iyi yöntem bulana kadar şimdilik memnunum…

bilgi için teşekkürler ,
Ben Dumanı giriş deliğine yakın olarak veriyor.( Daha etkili olacak :()Hemen kapağı açıp üsttende yakın veriyordum.( İnşallah bu hafta kontrolde bu şekilde yapayım .Bakalım yine hırçınlaşacaklar mı ? Her hafta Kıyafetten sokamıyorlar çorabın üstünden mutlaka 1,2,3 mutlaka yokluyorlar.

Biz çok sayıda arı ile çalışıyorsak sıradan 3 koloniye güzelce duman veriyoruz.

Onlara baktıktan sonra diğerlerini dumanlayıp yolumuza devam ediyoruz.

Çam talaşı konusunda çok bilgili değilim, bir iki denedim çok toz oluyor elime yüzüme hatta gözüme bulaştı.

Dumanı çok kullanmanında yanlış olduğunu belirtmek gerekiyor.

Çoraptan sokulmamak için çizme giyilebilir.

Ama benim en hırçın arım bile kolay kolay ayaklarıma vurmaz.

Bence siz arının önünde duruyorsunuz, çerçeve çekerken yere arı düşürüyorsunuz.

Biraz daha sakin ve dikkatli olun. Ayrıca koyu renk çorap giymeyin. Temizliğe ve harici kokulara dikkat edin.

Portakal kabuklarını kurutupş körükte yakmanın faydasını gördüm. Varroa bile döküyor. İsteyen kullana biilir.

Kurumuş vişne ağacının ince dallarını kırıp torbaya doldurdum ve bunu kullanıyorum bir sakıncası olur mu?

ben söğüt çürüğünden çok memnunum
zaten derede arılara çok yakın
arasıra gidip dopluyorum güzel oluyor

Doğal malzeme olduktan sonra sorun yok.

Ancak Varroa konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Varroa öyle körükte kabuk yakmakla alt edilecek bir düşman değil.

Lütfen dikkat edelim. Portakal kabuğu ve diğer bazı körükte yakılan bitki ve karışımların varroa

Mücadelesine etkisi sınırlıdır. Kesinlikle bunları bir çare olarak sunmayacağız, sunmamalıyız.

Yeni başlayan arkadaşların portakal kabuğu ile mücadele ederek başarılı olacaklarını sanmalarını istemeyiz.

şu söğüt çürüğünün yerini bi de biz öğrensek te azıcık ta biz toplasak :slight_smile:

tamam hocam kısmetse bugün toplarız

idris bey balıkesirlisiniz ve söğüt cürüğü sizin icin kolay olması lazım su kenarı dere kenarı gölet kıyısı ben bir sürü
yerde gördüm söğüt olan heryerde cürüğü mutlaka vardır ben buldummu cuvallara doldururum yıllarca kullanırım yanlız
yaşken cuvala koymayın kurutun cok koku yapar

İşin en kolayı biraz kalınca koli kağıdını körük boyunca kesip, körüğe sığacak çapta büküp bir iplikle bağlayıp hazırlıyorsunuz. Kullanacağınız aman bir tarafından tutuşturup körüğün içine tıkıyorsunuz ve veriyorsunuz havayı hem çabuk bitmiyor hem iyi duman veriyor. Ağaç çürükleri çok zift damlatıyor.
Deterjan veya yağlı koli olmamasına dikkat ediniz. 8)

Birde dumanı kovanın içine doğru değilde üst tarafa paralel olarak tutmalısınız. >:(

verilen tüm bilgiler için ayrı ayrı teşekkür ederim.Bu hafta sonu inşallah bu şekilde deneyeceğim.
Birde çizme alacağım.Bakalım bu sefer açık nereyi bulacaklar.Ayağımda artık huy olmaya başladı.Ayağıma bir şey dokundu mu hemen huylanmaya başladım. :slight_smile:

İlk başlarda bendede öyleydi arı elime konunca korkuyordum şimdi alıştım :slight_smile:

Kolilerdeki koli bantlarını da sökün mutlaka

Ben koli kağıdı kullanıyordum…
İstenilen boyda kesip körüğe göre doluyordum ve ince çerçevelere çaktığımız çivilerden batırarak pratikçe iple bağlamayla uğraşmadan hazırlıyordum. Koli kağıdını tutuşturmak ilk etapta zor geldiğinden bunada pratik bir çözüm olarak, küçük mavi tüp takılan fürmüzler var onunla yakıp 10 saniyede körük yaktıktan sonra sönmiyecek şekilde hazır oluyor…

Fakaat…

Koli kağıdının imalinde zamk yada yapıştırıcı kullanılıyor… Bu yapıştırıcının kimyasal madde olma olasılığı beni düşündüdüğünden doğal malzemelere yöneldim…

Bilgiler için teşekkürler ,
2 gün önce kovanlarımı taşırken karton kullandım.Gerçekten yakması kolay sönmesi zor.
Arıları Akşam 22:00 gibi taşıdım.Yanlarına gittiğimde dışarda giriş deliğinin orada arılar vardı.Az uzaktan duman.Hepsi içeri.hoşuma gitti.Bana saldırmadılar. :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:
Yeni getirdiğim yerde hemen kovan giriş ağzını açtım.Katı burada atacağım inşallah.Ayçiçeğine getirdim.Buralarda yeni açtılar , açıyorlar.Bugün İftardan sonra gidip katı vereceğim.
Yarın detayına girerim.İnşallah.

Yumurta konulan karton (yumurta viyolü)

kolay sönmüyor ve bol duman veriyor

körüğün içine sıkılmış/kurumuş limon kabuğu konmasıda, duman içerisinde hoş bi koku veriyor…