Bu dediğiniz çok doğru bence.Geçen yaz 400 kovanın içine maskesiz normal günlük giysilerimle girdim.En az 3 arıcı arılarını açıyordu.Bana kormadan bakın dediler.Gayet sakin bir şekilde dolaştım bir arı bile sokmadı.Sanırım bu mübarek hayvan korkanı seziyor ve ona göre davranıyor.Yanımda kayın biraderimde vardı yanaktan öpüldü arılar tarafından.
Irk konusu yeni başlayan arıcının düşünmesi gereken bir şey değil.
Ama maskesiz arı bakmak … Maskesiz arıcılık yapmaya özendirici konuşmalarda bulunmak riskli.
Sağlığınız olmadan nasıl arıcılık yapacaksınız?
30 yıllık arıcıların, bir tek arı sokması yüzünden vefat ettiğini biliyoruz. Arı zehriri bir şifa gibi algılansa da basit gösterilecek, küçümsenecek bir konu değil lütfen maskesiz arı bakmayalım.
3 gün yatakta geçirdiğiniz süre bile canınızı burnunuzdan getirmeye yeter ki daha ilerisini Allah göstermesin.
Tavsiyelerinize uydum.Bugün tulumu giyip gittim abimizin arılığına.2 kovan hiç sarmazken diğer kovanlarda hemen hareket başladı.Dediğiniz çok doğru.Maske ve çizme kesin şart.Şakası yok bu güzellerin.Yanaktan öpücük veriverirler.
eldiven hiç kullanmam çoğu zaman maskede kullanmam bütün çerçeveler elimden geçer en fazla 5 iğne yerim oda en fazla ki bu arıların selekte edilmemiş hali bu sene ki amaç selekte nasip olursa.
Arıların ırkına, mevsime, günün saatine göre davranış şekilleri değişir.
Ne kadar sakin olursa olsun, arıcılığın 2 tane temel ekipmanı vardır. Birincisi maske, ikincisi ise körük.
Belli bir aşamaya gelen ve arı dilini öğrenen arıcı, kovana yanaştığı andan itibaren o arının davranışını önceden kestirebilir.
Fakat arıcı ne kadar usta, arı da ne kadar sakin olursa olsun, dünya arıcılık literatüründe maskesiz ya da körüksüz arıcılık diye bir kavram yok.
Bir şöför, benim arabam hiç yanmadı o yüzden yangın tüpüne gerek yok, ben kaza yapmam o yüzden ilkyardım çantasına gerek yok, ben buzda kaymam aradaba zincir bulundurmam, benim arabam bozulmaz çekme halatı kullanmam diyebilir mi?
Bir arıcı da, benim arım sokmaz o yüzden arılıkta maskeye körüğe gerek yok diyemez.
Maskesiz, körüksüz, eldivensiz arı bakabilirsiniz. Çoğu zaman ben de maskemi takmaya gerek duymuyorum.
Fakat, maskeyi ve körüğü her zaman rahat kullanabileceğim şekilde hazırda bulunduruyorum.
Çünkü bu konuda epey kötü bir tecrübe yaşadım. Çok sakin ve güçlü bir arıya bakım yaparken elimdeki çerçeveyi kovan içine düşürdüm
bal akım zamanında belki uygun zamanda maskesiz bakılabilir kısa kontrollerde…kesinlikle maskesiz arıyla ugraşılmamalı… ben eldiven kullanmıyorum hiçbir zaman…[quote author=Hüseyin Basri ÇALIŞKAN link=topic=3917.msg39837#msg39837 date=1300570886]
Ama maskesiz arı bakmak … Maskesiz arıcılık yapmaya özendirici konuşmalarda bulunmak riskli.
Sağlığınız olmadan nasıl arıcılık yapacaksınız?
30 yıllık arıcıların, bir tek arı sokması yüzünden vefat ettiğini biliyoruz. Arı zehriri bir şifa gibi algılansa da basit gösterilecek, küçümsenecek bir konu değil lütfen maskesiz arı bakmayalım
benimde her zamn yanımda bütün ekipmalar ama kullanma gereği duymuyorum çoğu zaman aksilikler tabiki olabilir murat abi yaz aylarında maske arı sokmasından dağa çokyoruyo insanı
İsterse 100 yıllık arıcı olsun. Risk her zaman vardır. Arı zehirinin etkilerini pek çoğumuz bilmiyoruz. Ancak vucudumuzdaki değişimlere, hormanal dengeye, o gün yediğimiz bir yemeğin etkisine, sokulan yere, bu yere yakın iç organların sağlık durumuna, daha sayamayacağımız kadar çok şeye bağlı…
Bazılarımız hala komedi sanıyor bunu. Unutmayın. Alejik reaksiyonda ölüm çok az görülsede, ani gelisen alerjik reaksiyonlarda müdahale şansınız çok az.
Hala maskesiz arı bakmaktan bahsetmenize ben ne diyeyim…
-----Belli bir aşamaya gelen ve arı dilini öğrenen arıcı, kovana yanaştığı andan itibaren o arının davranışını önceden kestirebilir----
Murat bey çok güzel anlattı .
Yeni arıcı arkadaşlar biraz sabretsin arı dılınden zamanla anlarlar .
Arıcının tabiyiki maskesi olacak ama yazın bal akımı zamanında maske ile arıcılık yapmak çok zordur ,
Arıcı kovanı açarken sakın olacak ,hareketleri yavaş olacak, vucudu parfum gibi ağır kokular taşımıyacak ,sıyah ve tuylu elbiseler giymiyecek.ruzgarlı ve yağmurlu havada kovan açmamaya dıkkat edecek .
Bunlar benim yeni arıcı arkadaşlara tavasıye edeceğim kurallardan bazıları.
Arı zehiri ne nezaman allerji olunur o belli olmaz
Benim çocuğum önceleri arı zehirine karşı hiç bir allerjisi yoktu geçen sene zehire karşı aşırı reaksiyon gösterdi mecburen allerji aşısı uygulaması yaptırdık.
Biz istanbul gatada aşıları olurken orda hanım bir bayan arıcı kardeşimiz tedavı oluyordu kendisi eskişehirli ,koçası memur olduğu için arılarına hafta arası kendisi bakar beni 30 arı soktuğu gün olurdu dokunmazdı ama şimdi bir arı soksa aşırı reaksıyon gösteriyorum dedi ve oda allerji tedavısı oldu
Şu yiyecek tek başına alerşiyi tetikler demek imkansız. Ama bu olabilir. Moral bozukluğu bile zehirin insan üzerindeki etkisini arttırabilir.
Lütfen maskesiz arı bakmayı, sıcak, sıkıcı gibi bahanelerle savunmayın.
Bir kardeşimizin hastahanede gözünü açması bile bizi üzer. Konu tartışılacak bir konu değil.
Sağlık her şeyden önemli. Lütfen dikkat edelim. Maskesiz arı kontrolü gerçekten risklidir. Kim olursa olsun maskesiz çalışmamalı ve maskesiz çalışmayı övmemeli.
Allerji ile maske giymenin alakası nakadar doğru
Allerjisi olan tedavı olmadan arı ile hiç bir zaman uğraşmıyacak
Maske giydin elden sokar ,eldiven giydın çoraptan sokar ,çizme giydın maskenin etek kısmından girer .
Ha uzay kozmonotları gibi giyinirsen bak ozaman arı sokmaz.
Yazın bal akımı zamanında ,ilkbaharda bizim yörede usta arıcılar maske giymez .
Bu demek deyilki maske giymeyin .arıcı ustalaşır arının nezaman ne yapacağını öğrenince maske giymeye lüzüm yok ,sonra günde 5,10 arı arıcıyı sokme ile ne olurki sadece sokan arılar zayı olmuş olur yoksa arı sokma ile sivrisinek ısırığı arasında bir fark yoktur benim için.