KOVAN ÇOĞALTMA

Öncelikle herkese selamlar.
1 yıldır Denizli’de (benim bildiğim kadarıyla) 40 senedir arıcılık yapan bir tanıdıkla beraber arı işlerine koşturduk. Bahar bakımı,bölme,bal süzme,varroa mücadelesi,arı nakliyesi vs vs.
Kendisi bana 2 çerçeveli 1 ruhşet vermişti .Kışı güzel geçirdi şimdi kovana aldık ve 7 çerçeveden devam ediyor.
Bende dayanamayıp kendisinden 1 kovan(1o çıtalı-yavrulu ve üstüne fazladan 2 çerçeve daha arı
silkiverdi) arı aldım. Aynı zamandada 10 tane boş kovan aldım
Şimdi 10 çıtanın anasını alıp aynı yerinde bırakıp kalan kovana 1 yemlik ilave edip 9 çerçeve ile 5 km den fazla uzakta bir yere kaldırdık kovan çoğaltmak için.
12/04 te kapattığım kovanı 17-18/04 tarihinde açıp ana memelerini bozup tekrar kapatacağız. Kısaca durum bu şekilde.Ve ayrıca her gün kenarından kaldırıp şurubu dolduruyorum.
Gelelim sorularıma :slight_smile:
1-) Güzel ana üretimi yapabilmek için verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
2-) İzlediğimiz yol için başka önerileriniz var mı?
3-)Ayrıca hava şartlarının iyi olmasından ötürü 9 çerçeveyi de inşallah 1 er çerçeve ile bölüp arıları getirdiğimiz yere götürüp orda geliştirmeyi düşünüyorum.
Bütün önerilere açığım :slight_smile:
Yazı biraz çarpık oldu siz sorun ben söyliyim bari abilerim :slight_smile:
Bunlarıda koyayım şuraya video çekmiştim .
https://www.youtube.com/watch?v=XNyHwz87SHU
https://www.youtube.com/watch?v=C7KSApYdEAQ

Dostum bir çerçeve ana arısız arı bölmek risktir. Hazır ana ile birer çerçeve bölsen daha iyi sonuç alırsın. ben senin yerinde olsam kovanı 3 e böler 3 cerceve olacak şekilde iyi besleme yapar sonra 3

cerceve olan kovan hazıran temmuz gibi 8 10 cerceve olunca hazır ana ile 3 cerceve tekrar bölerim. Eğer amacın kovan çoğaltmak ise bu sene bal almak gibi bir amacın yoksa bence hemen ana

üretimine başla çiftleşmiş ana arılar ile arıları 1 -2 cerceve böler gecersin kısıda çıkartır Allahı izniylen :wink:

Bence şöyle yap,

ana arısını 1 çerçeve başka yere al .
kalanlar meme yapsın 4. veya 5. gün kapananları temizle.
açık memelerin hepsi 10. gün kapanmış olacak çerçeve başı 2 meme bırakarak bölmeleri yap. böylece memeleri kuvvetli kovana yaptırıp kapattırmış olursun daha sağlıklı olur.
Ben böyle yaptım daha başka fikirler de olabilir.
Forumda Bölmelerle ilgili çok yazı var okuyup faydalanabilirsiniz.

Sayın KARABACAK ;
Fikir için teşekkür ederim şuan o fikir için geç sanırım ama dediğin gibi yazın ki bölmede meme yaptıracağım diye uğraşmaktansa senin dediğini yapabilirim . Çok teşekkür ederim :slight_smile:
Sayın bestofwesd ;
Hocam tam olarakta dediğinizi yapıyoruz şuan. Hatta güçlü olsun,beslesin diye 10 çıtanın üstüne 2 cita daha silktik. Öyle ki gündüz bile kovanın bir yerinde boşluk yok arıdan.
Dediğiniz gibi 2 şer meme ile dağıtıp böleceğiz. Şuan durum öyle gözüküyor. Bölünecek yerde de 100 den fazla kovan var erkek arı sıkıntısıda olmaz diye umuyorum. KARABACAK hocamın dediği gibi de yazın da ordaki analar 3-4 isteyip bölme yaparım tekrardan. Nasılsa bal niyetim yok bu sene

Edit : ayrıca 2 kovan 5-6 şer çerçeve arım var. Bi aksilik çıkmadan da bölünme olur ve ana arılar düzenli olursa bu 2 kovandan yavru takviyeside yapabilirim diye düşünüyorum

Ben 1 çercçeve arı ile 3 bölme yatım hazır ana arı ile olmasına rağmen iki sefer kapalı yavrulu desdek attım. 1 cerceve arının çevrim alması zor olur alamazsa da ölür devamlı uğraşmak vede kapalı

yavru takviyesi gerektirir. Ana arı üretip direk çiftleşen ana ile bölme yapilirse direk çevrime girer yoksa sorun olabilir bir cerceve arı 42 gün yeni nüfuz gelmiyecek tarlacılar ölecek çıkan yavruda

cercevenin 5 de biri kadar kalacak oda 1500 arı demek inşallah muhaffak olursun fakat 1 cerceve büyük risk hazır anasız bölme ile :wink:

Sayın KARABACAK ;
Valla kara kara düşündürdün beni baya
Çerçeveler kapalı ve açık yavruluydu.
Yeni çıkacak olanlarla yaşlı arılar yeni arılar çıkana kadar idare edemez mi durumu :-
Ya da en kötü 2-2-2-3 şeklinde 4 kovana böleceğiz

Hocam denemek lazım bir cerceve arı anasız bölmedim nasıl gelişim göstereceğinin bilmiyorum. Hazır ana ile ağustosda böldüm dediğim gibi desdek atmak zorunda kaldım. Amma mevsim bahar

kısa kadar nasıl bir gelişim gösterir bilmiyorum. Amma matematiksel hesaplar desdeksiz zor diyor. Birde insan ilk baslarda 1 cerceve olsun geliştireyim diye bakıyor sonra yapılan işin hamallık oldugu

anlasılıyor. Örnek olarak 10 kovan arım var ve 6 sı katta idi. Hafta sonu 5 kovanı böldüm 4-5 cerceve olacak şekilde kovanlar şu anda 7-8 cercevedeler yavrular çıkınca direk kata çıkacaklar. Arıları

çoğaltmak istiyorum en azından 30 kovan olsun gidip geldiğimize değsin düşüncesindeyiz 15 kovan arı sipariş ettik hafta sonu gelecek. Bal akımımız temmuzda o zamana kadar geliştirip bal almanın

yoluna bakacağız. Benim bölmelerim 27 nisana ana cıkacak 10 gündede yumurtaya geçse mayıs 5 de ilk yumurta atılacak ve bu günden sonra gelen yavrular haziran 10 a kadar bal akımında tarlacı

olacak hesaplarım ortada bakalım bal akımında tarlacı sayım isdediğim gibi olacak mı :wink: Birde arıları haziranda böleceğim akımda yavrular bal çekmesin diye deneyip göreceğiz.

Çok güzel anlatmışsın. Umarım hesaplar Yolunda gider. Bende bizim abi öyle yapıyor diye yapıyorum. Onunkilere bakar ona göre karar veririm. Ama çok sağol çok mantıklı ve guzel bır şekilde yardımcı oldun

Kovanı başka yere taşıdınıza göre neden kapalı?

Hocam kapalıdan kastın arıları içine doldurup getirip koyduğum tarih

Hesaplar güzel, düşünce güzel…

Diyelim ki herşey istediğiniz gibi oldu.

Beslemeyi ne şekilde yapacaksınız ve

En çok zorlanacağınız nokta YAĞMA…

Beslemeyi akşamları yapıyorum şuan. Boldukten sonra da ikindi sonrası yemliklere şurup ve üstüne kek ile devam etmeyi düşünüyorum.
Poşette şurup verenleri gördüm. Yağma icin onları da deneyebilirim çok faydalı demişlerdi yağma için

Denizlili arkadaş adını yazmadığın için nasıl hitap edeceğimi bilemedim.
Arıcılığa yeni başlıyorsun hayırlı olsun. Daha başlarken bir kovandan riske girerek arı çoğaltmayı düşünüyorsun.
Arıcılıkta en önemli kurallardan biri sabır, ikincisi doğru kaynaktan araştırmadır. Bu açıdan doğru yerdesin bu forumda sana yardımcı olacak çok arkadaş var.
Gelelim senin probleme; Neyi merak ettiğini tam anlayamadım ama anladığım kadarıyla 10 çerçeveli sıkışık bir arı kolonisinden riske girmeden kaç koloni elde edebileceğini soruyorsun. Elde de 10 boş kovan var. Öncelikle 10 boş kovanı bu koloni ile arılandırmak zorunda değilsin. Belki zorlayarak 10 minik koloniler üretebilirsin ama hiçbiri kışı atlatamaz diye düşünüyorum. Arı kolonisi çoğaltmada ilk kural mümkünse güvenilir bir ana arı üreticisinden ana temin ederek çoğaltma yapmalıyız. Koloniler zaman kazanacağı için daha avantajlı olursunuz.
Ben sizin durumda olsam ne yapardım:
Öncelikle 3 adet hazır ana temin ederdim. Hazır ana var veya yok fark etmez mevcut anayı 2 çerçeve arı ile yerinde bırakıp diğerlerini 2-3 çerçeve bölerek 3 koloni daha oluştururdum. Bu yeni kolonilere hazır ana verilmeyecekse mutlaka az da olsa günlük veya birkaç günlük ana yapılacak yumurta-larva olması gerekir. Hazır ana varsa günlük olması şart değil. Bu yeni kolonileri mümkünse 5 km den uzağa taşır ve besleme yapardım. Eğer varsa geçen yıldan kalma kabarmış petek analı kovan dahil her kovanın son çerçevenin dışına bir kabarmış petek koymak güzel olur. Kolay gelsin.

Geçen yıl tek çerçeve bölmeyi denedim başarılı oldum. Nasıl yaptığımı anlatayım.

1-En Sağa 1 tane yarı açık ballı yarı kapalı ballı (duvar) çerçeve verdim,
2-En Sola bölme tahtalı (tam boy) şuruplukla su verdim.
3-yanına bi tane boş kabartılmış çerçeve verdim
4-Ortaya arısıyla birlikte kapalı yavru verdim.
5-Anayı kapalı çerçeve ile ballı duvar çerçevesinin arasına yüzü aşağıya gelecek şekilde ve aşağıya doğru çerçevenin orta kısmının hemen üstüne gelecek şekilde verdim.

Ananın olduğu kısmın üstüne gelecek şekilde ve üst çerçevelerin yarısını kapatacak şekilde (gecehava soğursa kekin altına salkım yapsınlar, ordan kekle beslensinler, aynı zamanda anayı da soğuktan korusunlar ve baksınlar, yalnız bırakmasınlar diye) kek verdim.

3 gün sonra Ara kontrol: Ananın peşinden kovalayan arılar, çerçeveden çerçeveye uçarak kaçan inatçı bir ana, çerçeve altında çanaklar.

Çanakları bozdum.

7 gün sonra kontrol: Herşey normal. Ana yavru atmış, arılar içine süt basmış.

Tavsiyem:

Riskli yöntemler değil, garanti yöntemlerle çalışmak her zaman iyidir.

Hızlı Arı çoğaltmak için bu risk alınabilir mantık olarak. Mesela 100 kovan tek bölme çoğaltıyorsun, bunlardan 20 tanesi tutmasa 80 tane tutsa bana yeter diyebilirsiniz, ancak küçük arıcının böyle bir riski faydadan çok zarar getirir. yavaş yavaş büyümek, sindire sindire öğrene öğrene büyümek daha mantıklı olabilir.

Karadenizde Büyüklerimizin bir sözü vardır: “Randımansız çay, para etmez”

Yani standarda ve esasa-usule uygun yapılmayan iş risklere açıktır, ekonomik olarak gelir getirici olamayabilir, verimli görülmeyebilir, bir yıl fayda sağlasa diğer yıl fayda sağlamayabilir. Randımanlı-verimli yöntemler, her yıl para edebilir

Küçük arıcılar olarak, sürdürebilir bir arıcılık için, önce kendimizi sağlama alacak kadar standart kovanla işi yürütüp-bi düzen tutturup, daha sonra yeniliklere ve denemelere kayabiliriz diye düşünüyorum.

Yani şimdi Büyük bi arıcı dese ki:“Buzdolabında arı yetiştirmeyi deneyeceğim” hepimiz deriz ki “giriş-çıkış deliğini nereye açıyon abi” ;D
Yeni başlamış bir arıcı dese ki:“Buzdolabında arı yetiştirmeyi deneyeceğim” derlerki “O işe vereceğin parayla git adam gibi 7-10 çıta bi kuvvetli arı al da bu yıl bal ye, ağustosta bölersin nasıl olsa, ondan sonra kovan zaten buzdolabına dönüyor” ;D ;D ;D

Abilerden,forum üyelerinden değerli fikirleri için öncelikle çok teşekkür ederim.
Söze girmeden önce şunu söylemek istiyorum bugün arıyı kontrol ettik kapalı ana memelerini bozduk. Bu 9 çerçeveli kovanda 20 den baya fazla ana memesi bozduk. Bu burda dursun

Sayın iucar:

Her ikisini de kullanmak alışkanlık olmuş herhalde.

Anlaşılır olması bakımından: Sanırım bizde olduğu gibi sizin kovanlarınızda da çerçeve vardır.

Üstad 4 köşeli tahta parçasına çıta diyoruz.
İçi örülmüş hazır çıtaya da çerçeve diyoruz.
Benim fikrim de böyle ama karışmıyor değil bazen aceleden yazarken

Bence ya çok sıkışık tutuyorsun yada ana da problem var 20 tane az değil ve senin kovan sanki oğula gitmeyi kafaya koymuş gibi.

Hem çok sıkışık tuttum hem de çok besliyorum. Ama ana da problem sanmıyorum üstad çünkü ana yok ana yaptıracağız o yüzden böyle yaptık.
Sanırım sen yanlış anladın

Çıta tek parçadır yani geometrik olarak doğru parçasıdır.

Çerçeve bir yüzey alanı çevreleyen parçaların tümüdür.

Bizim kovanlarda kullandıklarımız boş olsun, dolu olsun çerçevedir.