Kovan dışı branda örtüsü.

http://i.hizliresim.com/0NX7A9.jpg

Bunun artılarını eksilerini tartışabilirmiyiz kullanan var mı.

Yada tartışılmış bir bölüm varsa ekleyebilirmiyiz?

Kovanı kış şartlarından korur.Ancak nemi arttırır diye düşünüyorum.

Ortü içerisinde nemli bölgelerde terleme yapıyor

Kullanıyormusunuz Mustafa Bey.

Bu sene normal bir çadır brandası ile örttüm,seneye bu tip branda düşünüyorum polen tuzaklı kovanlarda nem olacağını sanmıyorum.

Polen tuzaklı kovanlarda bende nem olmayacağını düşünüyorum.

Peki bunun en son TV’lerde reklamı yapılan bir kılıf çıktı onun hakkında ne düşünüyorsunuz? Reklam olmaması için ismini yazmıyorum.

Aynı görüşteyim Uğur.

:slight_smile: Aynı şey.

20 adet 60 tl diyordu denesemmi acaba 20 örtü bezi 50 tl :wink:

Ben 2012 ve 2013 kışında buna benzer bir örtü bezini bir İç Anadolulu arkadaştan satın aldım ve kullandım.

İki sene sonra ağır kış şartları nedeniyle epeyce dökülme oluyor. Pek çoğu kullanılmaz duruma gelebiliyor.

Yazın saklamak ayrı bir sorun oldu benim için. Kovanı biraz olsun koruyor diye düşünüyorum.

Dezavantajları nelerdir?

Bence;

1. Kışın güneşli havalarda kovan önünde biriken arılardan bazıları yukarı çıkıyor. Çuval bezinin altında her daim arı ölüsü bulabiliyorsunuz.

2. Erken ilkbaharda besleme yapılacağı zaman önce çıkarıyorsunuz, sonra takıyorsunuz. Kovanın altına düzgün sıkıştıramadığınız örtü bezleri uçuyor. Sağdan soldan topluyorsunuz.

3. Biraz rutubet olduğu doğru ama pek sorun olmuyor.

4. Ben 50 kovan için 200 TL ödemiştim. 2014 yılında mavi brandaya geçtim. Branda daha iyi havalandırma sağlıyor ve çok daha uzun ömürlü diye düşünüyorum.

5. Son olarak bu kış kovanları normal hali ile bıraktım. Sanki böyle daha iyi olacak.

Adnan tecrübe döktürmüşsün :slight_smile:

Bu sene ben sadece üzerlerini ve arkalarını brandayla örttüm aşırı kar ve su etkilemesin ıslatmasın diyorum kovanları.

Teşekkür ederim Mustafa Kemal abi.

2012 yılında arılarımı ilk kez kışa sokacaktım. Sıkıştırma yaptıktan sonra gözüme çok zayıf gözüktüler. Ne yapayım? Ne yapayım? diye düşünürken aklıma bu kovan örtü bezlerinden satın almak geldi. O zaman şöyle düşünmüştüm. Bu 50 çuval bezinden yapılmış örtüye 200 TL ödüyorum. 50 kovan arı bu örtü bezleri sayesinde bahara birer çerçeve daha kuvvetli çıksalar, 25 TL’den eder 1250 TL para. Tadından yenmez… Sonuç olarak aldık bezleri, kullandık. Satan arkadaşa paramız helalı hoş olsun. Asla pişman değilim.

Lakin, şimdiki aklımla yeni örtü bezlerini alır mıyım?

120 cm. eninde mavi brandalardan 4-5 kovanı saracak uzunlukta kesip, kovan üst kısmını 15 cm. kadar aşacak şekilde alttan ağaç, dal, çubuk vb. ile destekli branda kullanmak bana daha mantıklı geliyor. Yani burada dikkat edilecek husus, branda yukarıdan kovan uçuş tahtasına yağmur düşürmeyecek şekilde olacak, arka alt kısmına da su girmeyecek şekilde saracak, örtecek. Bunun için 115-120 cm. eninde kesilmesi uygun oluyor.

Bence BMC. Pardon, Branda…

Ben örtü yerine bunu kullanıyorum.
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10505404_10153938951129767_949124394427535569_n.jpg?oh=8b2ce80db287540bb94fc0bbdc5137af&oe=56DB174D

kiremit altı örtüsü denilen su geçirmez malzeme, 1 mm kalınlığında 1 metre eninde ve 20 metre boyunda yaklaşık 35-40 tl fiyatı var. çok daha ekonomik.
aklımda hep o var, kullanan var mı acaba?

Ben beyaz örtü kullanıyordum, 10 kovan altına sığıyordu. Amacım yazın ısıyı düşürmekti.

Hergün arkasındaki taşları, üzerindeki taşları almaktan, koymaktan sıkıldım. Şimdi boş kovanların üzerine örttüm.

Bende 4 m uzunluğunda bu şekil 2 adet saç vardı koymayı düşündüm fakat arılar kış salkımında iken rüzgar, fırtına olursa kovanlarda meydana gelebilecek olası kımıldama ve oynama ihtimalinden dolayı vazgeçtim.

Osman özellikle sıcaklarda çok koku salgılar petrol ürünüdür bu yüzden Arılara çok zararı olur.

Önce kovanın çok sağlam ve sağlıklı boyasının çok kaliteli ve yıpranmamış olmasına dikkat edilmeli,birde kovan içi örtü bezi naylon veya benim kullandığım gıda çuvalı bir tarafı naylon bir tarafı sıkı çuval türü olmalı.

Küçük kovan çadırını kullanıp bizi pek aydınlatan olmadı şuana kadar.

Kovanların üzerini örttüğüm brandanın metre karesini 1700 tl den aldım 110 tl tuttu 80 den fazla kovanı örttü spanzetlerlede gerdirdim.

Yağmurun ve karın vede rüzgarın vereceği olumsuzlukların önüne geçeceğini umuyorum.

Sıcak bölgeler için bunların hiç biri geçerli değil,bir önceki sene kışlattığim marmara denizine sıfır bölgede bu günlerde beslemeye devam dahi edip Arı kontrolüde yapabilirdim bu yüzden örtü engel olurdu.

İyi günler

Rus arıcılık sitelerindeki videoları izlerken kiremit altı ile sarılmış kovanlara sıkca denk geliniyor

İsmail folyalı olanlardanmıdır onlar ?

Abey,Murat Akin Hoca nerelerde ?
Arattiriyor kendini.

Demek ki hala internet işi hallolmadı Muzaffer Bey.