Saygıdeğer arıcı ustalarım amatörce ana arı üretimi başlıklı bu konunun baş sayfalarında kafama bir şey takıldı.
Ana üretmek için damızlık arılardan aldığım 10 çerçevelik yeni oluşturduğum kovandan
10- 11 gün sonra kapalı ana memeli 1 çerçeve alıyoruz. boş bir kovana kovuyoruz. bu kovana diğer arılardan aldığım yavrulu bir çerçeveyi de kovuyoruz ve yanına bir çerçeve arı silkeliyoruz.
Sormak istediğim bu silkelediğimiz arı ile kovana daha önce koyduğumuz ana memesinin bulunduğu çerçevedeki arılar birbirini öldürmez mi?
Çerçeveler üzerinde kapalı yavru varsa çerçeveleri birleştirmek sorun olmuyor ama kovan içerisine silkelenen arılar sorun olur mu?
İki ayri kovandan alinan arilar yeni kovanda birbirini kırmaz çünkü aralarinda ev sahibi yok
İkiside yeni geldi
Yeni geldiklerini ve ev sahibi olmadığını biz biliyoruz da inşallah onlarda biliyorlardir
İçerde ana arı olmadığı zaman hiç bir sıkıntı olmaz. Rahat ol.
Taki ana doğdu yavrulu, larva lı ve Arılı verme.
Meraketmeyin onlar bizden daha akilli. bu sekilde cok bölme yaptim kirani görmedim
Devşirme bölmeler bu şekilde yapılır.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=5403.msg65432#msg65432
Güzel söylemişler ev sahibi yok diye çünkü hepsi o yeni kovana misafir.
Sürekli yaptığımız bir uygulama hatta 2 değil daha çok kovandan alıp tek kovana silkelenince bile olur.
Bazen kovanları zayıflatmama adına çok kovandan da yapıyoruz.
Sayenizde çok önemli bir uygulamayı daha öğrendim. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sayın Mümün Kula
''Taki ana doğdu, yavrulu, larvalı ve arılı verme ‘’ demişsiniz.
Bunu pek anlamadım.
Açıklayabilir misiniz?
Sayın Mümün KULA yok.
Sizde cevap beklersiniz.
Kovancığı oluşturdunuz.
Ana arı çıktı.
Yardım için yavrulu çerçeve verirken üzerinde günlük yumurta ve kurtçuk olmasın.
Yeniden ana yapacak materyal olunda ana dölsüz olduğundan yeniden meme yaparlar demek istedi.
Ana arı döllenmeden kokusunu üretmez. kovan içinde herhangi bir arı gibidir.
Bir eklemede ben yapayim;
Ana dogdukdan sonra Arili çerçeve verirsekde anayi kesme ihtimali var
Ana arı çıktı.
Yardım için arı vermemiz gerekiyor.
Kovancıktaki arıların anayı öldürmemesi için nelere dikkat edilmeli
En erken ne zaman çerçeve verebiliriz, çerçevelerin özellikleri nasıl olmalı
açık yavru? kapalı yavru? yavrusuz?
ayrıca yumurtlamaya başlamayan analı kovanın beslenme yapılması anayı riske atar mı
Yardım vermeniz gerekliyse ana arıyı kafese alacaksınız.
Ana arı yumurtladıktan sonra birleştirme yoluyla sıkıntısız olarak arı yardımı yapabilirsiniz.
Önce kapalı yani çıkmakta olan yavrulu çerçeve verirsiniz.
Sonra bakacak kadar ne verseniz kabul eder.
Sayın Murat Bey
‘‘Önce kapalı yani çıkmakta olan yavrulu çerçeve verirsiniz’’ demişsiniz
Bu çerçeve arısız mı yoksa arısı ile beraber mi verilecek
Bakabileceği kadar dedim arısız olmalı.
Hatta zayıf bir kovandan açık gözü az kapalı gözü az olan bir çerçeve alınıp verilebilir.
Çerçeve alınan zayıf kovanada güçlü kovandan aldığımız çerçeve verilebilir.
Yani 3 kovan arasında yapılan yavrulu çerçeve değişimi.