KOVANA VERİLECEK TEMEL PETEKLERİN ÇERÇEVELERİNİN ÜZERİNE TARİH ATMAK

Kovanı açınca üstten kontrol ve kovan gelişiminin ne hızla olduğu kolaylıkla belli oluyor. Bir de hırsızlık olaylarının önüne bir nebze de olsa geçer diyorum. Kendi el yazımla bütün çerçeveler işaretli.

Sayın CAHİT BALCI:

Yaptığınız ve düşündüğünüz uygulama basitte olsa bir kayıt takip sistemi.

Kendiniz için değil ama çerçevelerin üzerine çıkmayacak bir yazma şekli bulmanız gerekiyor.

Sn. Murat AKIN Hocam, kırtasiyeden aldığım CD’lerin üzerine çıkmaz yazı yazan kalemi kullanıyorum Faber-Castel ( OHP,CD,GLASS,PLASTIC,METAL,vb.) kalınlık M. 2014,2015 yıllarında yazdıklarım hala silinmedi.

Benim kovanların üzeri de bakkal defteri gibi yaptığım uygulamaları günlük tarihli olarak üzerine yazarım.

Sürekli arka cebimde keçeli kalem dediğimiz kalem vardır.

Beyaz ve sarı renk olarak bulmak sıkıntılı ama siyah, kırmızı, mavi ve yeşil kolay bulunuyor.

Varsa o yılın ana rengine uygun kalemi kayıt için kullanıyorum, eski yıldan kalan uygulamaları renklerinden ayırt ediyorum.

Çerçeve üzerine yazılan numaralar bölme yapılırken yapılan hatalarda geri dönüşü kolaylaştırır.

Ben de çerçeve üzerine günlük yumurta atılan çerçeveye harf ve rakamlı kod veriyorum. Mesela 1. kovana A1’ den, 2. kovana B1’ den başlayarak. Günlük yumurtalı çerçeve üzerine kodu yazıp kağıda da tarihi not alıyorum. Böylelikle bu günlük yumurtalı çerçevenin kapalı olacağı tarih aşağı yukarı belli olacağı için kata kapalı çekerken kuluçkalığı karıştırmadan direkt bunu kata çekiyorum.
Ayrıca kağıt üzerinde de bu çerçevelerin aşağı yukarı tarlacı olma tarihini hesaplayıp nektar akımına hazırlanıyorum.

Not almak teknik arıcılığın olmazlarındandır. Forumdaki koloni yönetimini okuduğumdan beri not almaya çalışıyorum.

Çerçeve üzerine yazdığım numaralar hasatta da işime yarıyor.

Hangi kovandan kaç çerçeve aldığımı biliyorum, bir çeşit verim kontrolu.

Üzeri numaralı çerçeveleri: o kovandan aldığım kadar yani kovan gücüne göre yalatmak için veriyorum.