Kovanda Arı Varken Kovanı Boyama için tavsiye...

Kovanlarımı alalı uzun zaman oldu hiç boyamadım. Aklıma geldi şuan içlerinde arı mevcut. Kovan değiştirme şansım da yok. Sizce arılar kovandayken boyasam sorun olur mu? Eğer olmazsa boya olarak ne tavsiye edersiniz?

Yedek bir kovan al sırayayla aktararak kovanlarını boyayabilirsin.

Başka kovanınız yoksa boyanabilir.

Kokusuz olan silikonlu dış cephe boyası olursa sorun olmaz.

Kovanın uçma deliğinin yarısını tıkayıp o tarafı uçma tahtasıyla birlikte o bölgeyi boyayınız, sonra diğer tarafı tıkayıp o tarafı da boyayınız.

Boya kısa sürede kuruduğu için arılar sıkıntı duymazlar.

Sonra kovanın diğer yerlerini boyayınız.

Teşekkürler cevaplarınız için.

Kovanlarında bezir yağı kullanan var mı? Yeni yapacağım kovanlarda pinoteks veya bezir yağı kullanmayı düşünüyorum. Tavsiyeleriniz ne olur?

İnceltip bir kaç kat bezir yağı daha iyidir.

İnceltilmiş bezir yağını tahta daha kolay emer.

Bezir yağının istenilmeyen yanı geç kurumasıdır, iş bittikten sonra kullanılıncaya kadar bir süre geçmesi gerekir çünkü bezir yağı kokusu arı için itici olabilir. ama yine de iyidir.

Murat Hocam suyla mı inceltiyoruz? Kurumasında problem yok vaktimiz var çürümeye, kurtlanmaya karşı pinoteks gibi etkili olduktan sonra doğal olduğu için tercih ederim.

Bezir yağı pişmiş keten yağıdır.

İki tip bezir yağı vardır daha koyu olan Osmanlı beziri, daha ince olan İngiliz beziri.

Piyasada daha çok ingiliz beziri vardır, her ikisi de sentetik tinerle inceltilebilir.

Ahşap olduğundan selülozik tiner de kullanabilirsiniz, tiner için kutu üzerini okuyunuz.

Çok teşekkür ederim

Ben pinoteks ile boyayıyorum.

Pinoteksin çıkış açısı;ağacı uzun ömürlü yapan için zararlı böceklerin ağacı kemirmesini önleyen böcek öldürücüdür.

Buradan çıkış yaparsak acaba arılara zararı olmuyor mu?

Murat hocam boyadıktan birkaç sene sonra kullanıyorum üzerinede arta kalanlan su bazlı boyadan sürüyorum tabi su bazlı boya uzun ömürlü olmuyor.

Murat hocam yat verniği nasıl olur?

Size yapın demiyorum ama çok eski yıllarda bir deneme yapmıştım:

Su bazlı plastik boya ile bezir yağı sürme anında karıştırmıştım.

Başka anlatımla: yeni bezir yağı sürülmüş yüzeye fırçayı plastik boyaya daldırıp sürmüştüm yani bezire plastik boyayı yedirmiştim.

Kalın bir tabaka oldu, geç kurudu ama sağlam olmuştu.

Teşekkürler, elimde bezir yağı var hazırda.