hayırlı akşamlar üstadlarım ben bursadan mehmet mutlu iki arıcı kardeşimizin kovanlarına büyük bir kelebek ve kanatları çok sert ve kovanlar tamamen sönmüş vaziyette acaba nedir bu yoksa bu da yeni frankenştayn mıdır arı kolonilerini katletmek için?
Arı ölümlerinin gördüğünüz kelebek ile alakası yoktur…
yaklaşık 10 gün kadar arılarımz bakamadım. bugün kovan kontrollerimde bir kovanım yağmalanmış ana arı yok, birde acayip bir canlı ile karşı karşıya kaldım ama resimleri yükleyemiyorum 128 kb olduğu için bir yolunu bulabilirsem sizlerle paylaşacağım. arı gibi ama çok büyük bir canlı
http://img717.imageshack.us/img717/103/dscf4168w.jpg
Böyle birşey mi?
benziyor halil bey ama ben resim yükleyemiyorum admin ilgili bir şeymi acaba izinmi verilmesi gerekiyor bana
resim yükleyeceğim zaman şöyle bir uyarı alıyorum. dosya boyutu 26.6 kb
Dosyanın yükleneceği alan dolu. Lütfen daha küçük bir dosya deneyin ve/veya yöneticiler ile iletişime geçin.
Foruma Resim Yükleme bölümünü okuyunuz. ![]()
aynen o kelebek bıktım artık arılarda bıktı propolislemekten
Bekir ağabey.
Sağlam, vucut yapısı az bozulmuş olanları saklarmısın benim için.
Bendede var gerçi ama o canlılar illaki lazım olacak…
Resim yüklemek için kullandığınız serverda hesabınızdaki alan dolmuş. Onu bildiriyor size en fazla 26kb resim yükleyebilirsiniz. yada oradaki eski resimlerden önemsizleri silebilirsiniz. tabi eski resimlerinizi yinede arşiv olarak bilgisayarınıza kaydetmeyi unutmayın
ahbe hüseyin vitrine koymuştum gecen yıl hanım atmış kokuyor diye bilsem ayırırdımsana orjinal bulursam ayırırım sana cünki arılar orjinal bırakmıyorlar yapışınca ayrılması cok zor işallah dengelir
Benim resmini çektiğimi daha kovana yeni girmişken yakaladım…
Arılar halletmişler sanırım…
Kovan üstünde foto çektim…
Sonra o yoğun yağmur altında kaldı… ![]()
Basri, bizim bölgede çok sanırım bunlardan…
Bekir abi toplar…
eyvallah
Ben de tanıştım o kelebek ile,gece geliyor kovanlara,yarasa zannettim önce kanatlarını açıp kovan girişini kapatmaya çalışıyor sanki.
Çok bekledim sonraları gelmedi.
Sağolasınız.
Kurukafa kelebeği diye geçiyor kaynaklarda bende birkaç örneği var.
Yaşam döngüsünü bilmesemde Ahmet ağabeyin söylediği hareketi yumurta bırakma için yapıyor olabilir.
Şimdi bir hocamdan bilgi almak için salı gününü bekliyorum. Onada soracağım.
Amaç tam bir sergi alanı oluşturmak.
Küçük canlıları saklayıp sergilemek zor. Her fırsattı değerlendirip mümkün olduğu kadar çok örneği gösterebilmek lazım ki hızla ilerleyen arı
hastalıkları konusunda bilinç artsın ve gereksiz ilaç kullanımı biraz olsun yavaşlasın.
Acherontia astropos L. – (Kurukafa kelebeği – Patetes güvesi)
Üst kanatlar gri-kahverengi tonlarda ebru desenli, alt kanatlar koyu sarı zemin üzerinde yanlarda kalın, ortada ince kahverengi şeritlidir. Sırt kısmında kurukafa deseni en çarpıcı özelliğidir. Saatte 50 km. hızla uçabilirler. Balı çok sevdiklerinden, arı kovanlarına girebilirler. Larvaları Patates, Zakkum ve Tütün bitkisinin yanı sıra başka bitkileri de tercih edebilir. Ayrıca larvalar elle tutulduğunda ses çıkarır ve bu özellik diğer Sphingidae üyelerinde de görülür. Mayıs-temmuz arasında uçar ve Vadi’ de çok seyrek olarak bulunurlar.
Kanat genişliği: 80-120 mm.
http://www.fethiyerehberi.com/?page=Culture_and_History_Detail&id=115
Fethiye rehberi sitesinden aldım. Yazıyı.
http://www.gezikolik.com/Images/UserPosted/Publish/4584b560-c17a-4771-935b-90a6e8dabdf0.jpg
Bu canlı için arıcılıkta bir ilaçlı mücadeleye gerek yok.
Yunan arıcılarda da varmış. ![]()
http://www.kamberaga.com/img/product/ea39df04467160a4c2bbc0378aca74db.jpg
Kovanlarda çok az bal tüketsede, erginlerin yoğun olduğu zamanlarda kovanları tüm gece rahatsız ederek hırçınlaşmalarına sebeb olan bu canlı
için fotoğraftaki kovan girişi daraltıcı aparat kullanılmalı.
Halil ağabeyin linkini aldığı yunan arıcılık bloğundan alıntı…
bu kelebekle ilgili olarak izlediğim belgeselden bir görüntü var. kesim işlemini yaptım.dailymotiona yükleme devam ediyor. eğer yayınlamaya müsade ederse birazdan paylaşacağım.
Arı kovanının hikayesi… Oradaki itfaiyenin ogul alma işlemine bayılırım senelerdir.