Hastalik oldugunu sanmiyorum. Arici arkadasa arilar miras mi kaldi acaba sikistirma yapilmamis stok yaptirilmamis sönen arinin birinde resme göre ortada kabarmamis cerceveler var aridan anlayan bunu yapmaz. Arisi kalmayan kovanlar yagmalanmis tedbiri alinmazsa buda normal bisey. Yagmaciliga arisan arilar sirayla butun kovanlari söndurmus gibi duruyor.
Degerli bilgilerini esirgemeyen arkadaslara tesekkur ediyorum verdiginiz bilgiler cok yogun bilgilerdi herhalde bunlari anlamak icin tek tek sormaliyim mesela
1- balli cerceveleron yagmalandigini nasil anladiniz
2 koloni sıkıstirma islemi
3 sıkıstırma olmadan kuflenme olsa kirec hastaligindan ölmüs lavralarin son cercevede neden olmaz
4 kapak havalandirmasi ve cerceveler ortalanmadan sıkıstırılırsa yagmaya daha musait mi oluyor
5 peteklerde basini gomen ve kovan tabanina dokulen arilar olursa bu neyi gosteri
Yada ben kovanlari tek mi yukliyim bu hatalari gormek icin
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kaan bey
İsterseniz soru cevap olarak değilde,size şu aşamada en gerekli bilgileri,
konu başlıklarına tıklayarak sakin kafayla okumanızı tavsiye ediyorum
Bu size hem sorunlarınızı çözmede yardımcı olacak,hemde değişik bilgiler edineceksiniz.
Ibrahim bey inanirmisiniz onumde suan 4 tane profosyonel anlamda pratik ariciliga yonelik kitap var ve calisiyorum ama yinede sizden ricam yazdiginiz bilginin teyidi mahiyetinde bi kac bilgi vermeniz mesela peteklerdeki yagma
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/999f5eb7554445683ba28e56ac20c25a.jpg
Özgür bey
Size katılıyorum 200 kovanın birikimi yapan kişide 20 kovan biriktiren arıcı kadar bilgi ve fikir birikimi olmalı herkese saygılar
Aslinda soru su olmaliydi özgür bey bilgi imsani kibre mi götürür yoksa onu dogruya ve paylaşmaya mi
Eger kibire ve böbürlenmeye götürseydi şuan teknolojoden beyhaber cahiller olurdunuz.her bilenin üzerinde bir bilen vardir sen bunu bilirsin ben teknolojiyi bu yüzden mantikli cevaplar yazin sonuca gidecek uretecek cevaplar. Fakat sohbet ve lakirtiysa sözleriniz bunu eslerinizle ve cocuklarinizla yapin ki bu teknoloji sizi sagir dilsiz yapmasin.
Ne kibri miras olayinda ciddi idim. Önceki sene bi abimiz kanserden öldü 150 kovani vardi isten anlayan kimsesi olmayinca arilari sönüp gitti kalanlari oglu satti. Bu arada benim son bes senedir ari sayim 30 önceki 20 yil boyunca babamla beraber 200 kovanimiz vardi. O rahmetli olunca ben işim geregi sayiyi 30 u gecirmiyorum. Son 5 senedir kis aylarinda tek bir zaiyat vermedim
Burdan ihtisasli durust ve yardima yonelik cevap veren arkadaslardan özür diliyorum nihayetinde form amacini aşmamali
Ozgur bey ben alintidan karistirdim kastetdigim siz degilsiniz
Yaz aylarında çoğunlukla açık ve hızlı yağma olur petekteki belirtisi:
Petek sırları tırtıklanmış gibi açılmıştır ve petek gözü çevresi açık renklidir.
Arılar kovana aniden yüklenip kargaşa yaratırlar, ölüm çok olur
Kış aylarında ve serin havalarda daha çok ta gizli yağma olur bu belirti belli belirsizdir.
Yağma anında denk gelirseniz uçma tahtasında ayaklarından çekiştirilen arılar görürsünüz.
Yavaş olduğundan ölüm az olur, arılar zamanla açlıktan ölürler.
Tesekurler murat bey
-
Arılar sağ iken veya öldükten sonra yağmalandıysa peteklerde bal kalmaz.
-
Koloni sıkıştırma sizin oralarda Eylül ayı ortasından Ekim sonuna kadar yapılabilir. Sıkıştırma kış hazırlığı konularında yazar. Ya da forumda detaylı yazı var.
-
Kolonide ilk kuluçka orta çerçevelerde başlar. Arı sıkıştırılmamışsa, kuluçka alanı geç genişler. Sıkıştırılmasına rağmen şu sıralar son çerçeveye kadar kuluçka genişlemediğinden, son çerçevede larva olması imkansız. Bundan dolayı kireçleme hastalığı olması zor. Arılar hijyenikse, güçlüyse, kovan nemli değilse, altında sehpa varsa, zamanında 2/1 şerbet verilmesi gerekirken, kışa girişte ve şimdi bol bol 1/1 şerbet verilmemişse sorun olmaz.
-
Kapak üste kapatılan kapaktır. Kapak havalandırması kapatılmazsa, kovan içinde cereyan olur. Soğuk kovan içi bal tüketimini artırır. Cereyan arıyı öldürebilir.
Giriş deliği önde bulunur, buradan arı içeri girip, dışarı çıkar. Arının gücüne göre daraltılır. Arı diski sayısı başına 1 cm genişlik yeterli. Arıları kaleci gibi düşünün. Kaleci sağ direk önünde durursa, sol köşeden %100 gol yer. Arılar sıkıştırılıp, delik japon kale yapılırsa, çerçeveler deliğe ortalanırsa, kalenin ortasına bir kaç kaleci koymuş gibi olursunuz.
- Bal yağmalandıysa, bal kalmadıysa arılar başını petek gözlerine sokarak intihar ederler. Yaşlılar gençlere bal yetsin diye kendini feda eder, gençlerde bal yokken veya sır açamadığından açlıktan ölürler, kovan tabanına dökülürler.
Adem bey tesekkur ederim ayrintili paylasiminiz icin sagolun.
Kaan bey
Kastettiğiniz kişi benim galiba
Ben bütün iletinizi okudum ama insanız sonuçta unuta biliyoruz
Forumu kullanamayan arkadaşınız adına açınız bu konuyu bu tamam
200 kovanı olan kişi kaç yıldır arıcılık yapıyor ?
Söylemek istediğim benim 10 kolonim var ve foruma 1 yıldır üyeyim 1 yıl öncesinde arım da yok sayılır bilgiyse hiç yok
ama bu 10 koloniyle son 9 aydır ( artçı oğul, kireç taş hastalığı, açlık, yağma, yaşlı ana , ana kaybı, yalancılamış koloni, eşek arısı, varroa , kovan terk, kovan hırsızlığı ) gibi sorunlarla karşılaştıysam ve şuan koloni sayım 8 oldu
Kusura bakmayın 200 kovanı olan arıcınında 150 kovanı söndüyse 150 kovanı söndüren her neyse bir iz bırakmıştır
Bu izleri göremiyorsa il tarım ilçe tarımdan yardimci olmalarını istemeli
Tekrardan herkese saygılar kolay gelsin
Danışmaya gittiğinde, yeterli arıcılık bilgisi olan birini bulamayabilir. Eğer giderse arıcılık tecrübesi olan birini arasın.
Aradığını bulamazsa, en doğru yer burası.
Mustafa bey formu gercekten bilgiye yonelik buldum ve arıcilik oldugu icin midir bilemiyorum durust insanlar bircok farkli konularda form kullaniyorum genelde bilgi amaci icermeyen yazılar benı hep rahatsiz etmistir. Bu yuzden kastettigim siz degildininiz. Onceden mrc chat ler vardi ve buralarda cok zaman ölduren gencler tanidigim icin sizi yanlis anlamis olabilirim kusura bakmayin
Yukarıda yazmış olduğum sorunları arıyla uğraşan tüm arıcılar bilir
Arıyla uğraşıyor bilmiyorsa arıcılığı bırakmalı derim size başarılar dilerim bol şans
Bence fazla zorlamayin bilgilerinizi mustafa bey o kadar bilgi verdiniz ki beyniniz yanabilir herkez kendine göre ariyi ariciligi bilebilir. 1 senede yaptiginiz bahsettiginiz onca hatayi bilerek yapmadiniz galiba. Ariciligida basite almayin. Serbet hazirlamayla kovandaki basit islemlerle arici olunmaz sen hic bakmasan bile ari kendini dogada yasatabilecek donanima ve yetenege fazlasiyla uyum gosterecek ve balini en iyi en kaliteli sekilde uretecek yapida dizayn edilmistir. Sen ariyla dans edemezsin ari seninle dans eder. Ya söyletmeyin beni Allahaşkına ya bos konusmak istesem bak kendi kendime cok guzel yapiyorum bilgi arkadasim bilgi