KOVANLARDA ÜST KAPAK YÜKSEKLİĞİ

herkese saygılar selamlar sezonumuz bereketli olur inşallah arıcılığa yeni başladım hobi değil meslek olarak yapmayı istiyorum 35 kovanım var hedef 50.Üst kapak konusu mevzu olunca ben propolis toplamak istiyorum sanırım arıların bunun için üst kapaktan ışık alması lazım diye düşünüyorum.

Havalandırma propolis için şart. Serin havalarda alttan yukarı doğru hava cereyanını kesmek için arılar propolis ile traplarda kapatma yapıyor.

ben örtü bezi ile çerçeve arası boşluktan bahsediyordum. zaten yalıtım çerçeve üstünden muşamba+strafor+kapak şeklinde. straforla muşamba arasında boşluk yok strafor direk kovan tahtalarına basıyor poşetle beslemede sıkıntı oluşturuyor

İç ten çanta yemlik kullanmanızı tavsiye ederim. Bunlar 4 bölmedir hem vereceğiniz beslemeyi ayarlayabilirsiniz.

Diyelimki dediğiniz gibi ama örtü bezi yerine örtü tahtası kullanılıyor ise bu arada kalan havanın sıcak yada soğuk kovan içerisine bir etkisi olacağını düşünmüyorum eğer allattan havalandırma var ise

Kovan kapaklarında en iyi ısı yalıtımı hava ile olur…

Hava boşluğu olmadığını düşünelim; yaz aylarında kovan kapağına vuran güneşten dolayı kovan içinde sıcaktan arı rahasız olur.
Eğer burada hava boşluğu olsaydı havalandırma delikleri açık olsaydı kovan içi sıcaklığı arılar için sıkıntı olmaz.

Aynı durumu kış için düşünelim: havalandırma kapakları içinde sabit duran havayla dış soğuk etkisi en düşük düzeyde olur.

Düzeltiyorum ben kapaklarda boşluk olmamasını savunmuyorum boşluk olmalı konu havalandırmadan geldiği için yanlış ifade etttim
şöyle düzeltmek istiyorum üst kapak ile örtü arasında boşul olmalı ama havalandırma deliğine (alttan havalandırma varsa) gerek
olmadığını düşünüyorum

Murat hocamın belirttiği hava ile yalıtım konusu, iki katman arasındaki hava tabakasının sabit kalabildiği durumlar için geçerli olduğunu unutmamak lazım.

Örneğin çift cam sistemleri gibi.

Kapak havalandırma deliğine yaz aylarında gerek var.

Doğal hava akımı olan delikli kapaklı kovanlar daha serin olurlar.

Kış aylarında kapaklar kapalı olmalı.