KOVANLARDA ÜST KAPAK YÜKSEKLİĞİ

KOVANLARDA HAVALANDIRMANIN ÖNEMİ BÜYÜK OLDUĞUNA GÖRE KOVA KAPAK YÜKSEKLİĞİNİNDE KAPAKTA AÇILACAK HAVALANDIRMA DELİKLERİNİNDE ÇAPI ÖNEMLİ OLSA GEREK AMA KAPAKTAKİ SİRKİLASYON DURUMU VE İÇERDE BULUNMASI GEREKEN HAVA MİKTARINI DENGELEYCEK OLAN KAPAK YÜKSEKLİĞİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM

Çerçeve ile örtü tahtası arasında 8-10 mm aralık yeterli.

Örtü tahtası ile kapak çatısı arasındaki boşluk yüksekliğinin 50 mm civarında olması besleme için kolaylık sağlar.

Kapak havalandırma deliklerinin ölçüsü önemli değil. Kapakta delik olmasa da olabilir.

Adem beye katılıyorum örtü bezi altı 1cm örtü bezi üsten besleme için 4,5-5 cm tabanlar plastik havalandırmalı olunca üst kapaklarda hiç delik yok

Kapaklardaki havalandırmaları çoğunlukla kapalı tutuyorum. sadece bal akım sezonunda açıyorum baldaki nemi uçurmaları için.

Kovan havalandırmasında kapağın bir öneminin olduğunu düşünmüyorum. :-\

çerçeve üstü ile örtü arası mesafe bir cm den fazla olsa misal 2- 3 cm bir zararı olur mu?

Dar olmasından iyidir, diye düşünüyorum. En azından arıkar rahat çalışır fakat zamanla boşluğa dalak örerşermi o konuda ustaları dinlemek lazım.

o dediğiniz aralık 8 mm olsa gayet iyidir. bir cm neyse ama 2-3 santim olursa arı orayı örer…

sa Çıta üzeriyle örtü tahtası arası mesafenin arıların petek örmeyeceği kadar 1cm 1.5cm yeterli.Ancak örtü tahtası ile kovan üst kapak arası üstten yemlemelere ve saç altına yalıtım malzemesi konabilecek yükseklikte olması önerilir.

örerse bizde temizler mumu alırız.
bu sene kapak altı izolasyonda strafor kullandım örtü bezinin üstüne direk strafor+kapak koyup kapattım aradaki mesafe az olunca şerbet dolu poşet patladı şerbet kovan kapağından akmaya başladı.
kovanı yıkamak zorunda kaldım. sıkıntı buradan geliyor

Benim kovan kapakları 0/0 dır yanı çıta üstüne bez onun üstüne koli onunda üstüne strafor ve sac geliyor yani üstten besleme yok. Kovan içi çanta yemlik kullanıyorum,bu daraltmayı da yapıyor.

Ölçüler:

Arılar 7.5 mm den büyük boşluklara petek örerler.

Bizim marangozlarımız cm ölçmeye alışık olduğundan; 7.5 mm yi 8 yapalım denmiş o ölçüde mm olunca 1 cm ölçü boşluğu kabul edilmiş.

Bu ölçü 1 cm yi geçerse arılar bu boşluğa petek çıkıntıları yaparlar.
İç örtü bezini yukarıya kaldırıp petek örerler.

Büyük boşluk bırakma bir arıcılık ürünü olan balmumu üretiminde kullanılır.
Özel amaçlar için temiz ve saf balmumunu üretmiş oluruz.

Kovanlarında ahşap malzemelerden iç kapağı olanlar poşetle beslemede sorun yaşarlar.
İç örtü çuval veya bez olanlar poşetle beslemeyi sorunsuz görürler.

1 Beğeni

Çerçeve üzerindeki örtü tahtası yada bezi üzerine oturan kapak arasında boşluk olmalı bana göre…

Bu boşluk havalandırmalar kapalı olduğunda ısı izolasyonuda sağlar…

Bugünki iklim şartlarda karadeniz bölgesi bile yaz aylarında aşırı sıcağa mağruz kalabiliyorken kapak üzerindeki saca vuran güneş ısısının kapak altına geçmesi ile yoğunlaşan aşırı havanın karşılıklı havalandırmaların açılması ile dışarı atılmasını sağlanıp örtü bezi altına geçmesi önemli ölçüde engellenir…

Meslek lisesi yapı teknik mezunu olarak; bu sistem çatı sistemli binalarda çatı arasındaki ısınan havayı dışarı atmak içinde kullanıldığından arının rahatlığı için ve bal üretimini artırmak için uygulanmalı diyorum…

Bazı arıcılar saç üzerine mukavva karton kesip üzerine taş bastırarak ısının saça vurup kapak altına geçmesini önlerler. Kapak izolasyonu zayıf olanlar bu tür uygulamalara başvurabilir…

xxxxxxxxxxxxxx

Alttan havalandırma varsa örtü tahtası üzeri havalandırmaya gerek olmadığı savunulsada, güneş altında tarlada çalışırken alttan şort-atlet giydiğimizde kafamıza şapka taktığımızı unutmayalım :wink:

Şapka takmazsak ne olur?

Biraz daha fazla terleriz, çalışma verimimiz düşer su tüketimimiz artar :slight_smile: bu açıdan baktığımızda arılardada bal üretimi düşüp tüketim artabilir :wink:

Kovanlarda alttan havalandırma varsa üstten havalandırma gerekmez bu doğrudur ama şapka örneği bana göre yanlış nedeni ise kapak zaten şapka görevi görüyor yani kapak hiç olmazsa şapkasız olmuş olur ve güneşten etkilenir ama kapak varsa şapkada var demektir diye düşünüyorum saygılar.

Neden gerekmez acaba?

Mahmut bey madem şapka örneğinden yola çıktık, şapkada terletir, bunaltır. Yazlık şapkalarda kısmen file yada perçin türü metal delikler vardır.

Bu perçinli delikler yağmurluk tarzı montların koltuk altlarındada olur.

Yaz aylarında genelde hasır örme şapkaların kullanıldığını hepimiz biliriz.

Konunun özü, yaratılan gölge ortamın içinden hava sirkülasyonunun sağlanması alt tabakaya ısının geçişini engeller…

Hocam internette “ayarlı arı giriş aparatı” var. ballıklar için uygun olduğu söylenen bir malzeme. Bu malzeme hakkındaki fikirlerinizi alabilirmiyim?

Kovan kapağı konusunda, sıfıra sıfır olanlar var bunlar geçmeli kapaklara oranla kullanışlımıdır acaba?

Bahsettiğim ballıklar için olan plastik malzemeler.

Uğur bey ben size hitaben yazmamıştım.

Sizin sorunuza da şöyle cevap veriyim, plasik aparattan kastınız sanırım yuvarlak olanları kastediyorsunuz. Kullanan arkadaşlar var, arıya kolaylık sağlıyor. Ayrıca bu aparatlar ana arı çiftleştirme kutularında da kullanılmakta.