Arkadaşlar merhaba bu sene arıcı bir arkadaşımın 3 tane oğul ağrısını zayıf oldukları için birleştiricez ama nasıl yapacağımızı karar veremedik 3 kovanda yan yan konulmuştur ben limon kolonyası nı 3 kovanada sıkıp çıtaları olduğu gibi yan yana tek bir kovana koymayı düşünüyorum tabi 2 kolonideki ana arıları öldürücem önce böyle yaparsam nasıl sonuç alırım
merhaba, bende çok profesyonel bir arıcı değilim baştan belirteyim. ben senin yerinde olsam, öncelikle anası en güzel, yumurta atımı iyi bir kovanı ana kovan olarak seçerim. daha sonra diğer kovanların analarını alırım yada öldürürüm. meme yapmamaları için günlüklü çıtaları seçtiğim kovana arısız aktarırım. daha sonra seçtiğim kovana kat atar, katın arasına gazete kağıdı koyar sırayla kovanları birleştiririm. anasız 2 kovanı önce birleştirip daha sonra seçtiğin kovanla da birleştirebilirsin. sonuçta anaları olmadığı için birbirlerine zarar vereceklerini düşünmüyorum. bu şekilde bu yıl 2 arı birleştirdim. sorun yaşamadım. kokuya felan bence gerek yok. saygılar…
Arkadaşlar arılar yakınımda değil bunun için tek sefer arıların olduğu yere gidicem daha sonra kontrole bile gidemeyebilirim tek seferde arıyı birleştirmem gerekiyor
bu kadar fazla uğraşmaya gerek yok bence
Seyrek bal şerbetine gül suyu ekleyip spreye dolduruyorum. Birleştireceğim iki kovanın tüm çıtalarını teker teker arkalı önlü bolca fısfıslayıp direk birleştiriyorum. Arılar bu şekilde gül suyu aromalı şerbete bulanıyorlar. Birbirlerini temizlerken alışıyorlar. Yıllardır bu yöntemi kullanıyorum ve çok memnunum.
Birleştirme veya arılı ÇERÇEVE ile yardım verilirken: ÇERÇEVE üzerindeki arıları ana arı kokusu veya kovan kokusuna daha baskın bir kokuyla ıslatırsanız kırma olmadan birleşirler.
Yeni bir ÇERÇEVE konulamayacak kovanlar için yalnızca arı yardımı verilirken: verilecek kadar arı bir kaba silkelenir üzerine şerbet püskürtülür hatta dökülüp öylece verilir.