Göksel bey on çerçeveye ulaşmış bir arıda bir çerçeve o kadar önemli değil.
Benim anlatmak istediğim olay farklı.
Avuç içi kadar yavru varken salkım yaptığı bölgelerde bal kemerleri duruyordu.
Yavru alanı genişledikçe kemerlerde hızla eksilme başlıyor.
Bu olağan bir durum ama açlık riski her zaman mevcut.
Dikkat ettiyseniz gelen çiçektozunu ve nektarı getirip yavru alanına koymuyorlar.
Duvar çerçevesinin içine veya hemen yanındaki iki numaralı çerçeveye stokluyorlar.
Bu günlerde arının olabildiğince sıkışık çalıştırılması sıkıntı oluşturmaz, aksine koloni düzenine olumlu yönde katkı yapar.
Bu sene kovan işlerinin yoğunluğundan inemedim ovaya
Ovanın farkı apaçık ortada iken
Maşallah Mehmet abi durumlar bizden çok çok iyi oralarda
Önceki yıllar köyde kışladığım için yiyecek stokları olduğu gibi dururdu.
İlk defa burda teşvik ve stok takibine daha fazla dikkat etmem gerektiğini gördüm.
Tek tük kapalı erkek gözleri var.
Hava sıcaklıkları uygun giderse, ay başına kalmaz bazı kolonilere kat vermeye başlanır.
Mehmet Gençünal post:523:
Önceki yıllar köyde kışladığım için yiyecek stokları olduğu gibi dururdu.
İlk defa burda teşvik ve stok takibine daha fazla dikkat etmem gerektiğini gördüm.
Tek tük kapalı erkek gözleri var.
Hava sıcaklıkları uygun giderse, ay başına kalmaz bazı kolonilere kat vermeye başlanır.
Değerli hemşerim kat isteyen bir kaç tane kovana kat attık. Bakalım ne olur sonucu. Bu sene
burada sezon bir ay önden gidiyor. Eğer böyle giderse arıyı nasıl zaptu rapt altına alırız diye
düşünmüyor değilim. Hayırlısı inşallah.
MuTuCi
Mart 12, 2013, 11:29öö
525
Bizim boş kovan çok zapt edilmezse çoğalırlar:) böl parçala yönet:)
Adaşım boş kovan sıkıntısı hat safhada. Zonguldak'ın neresindesin. Sizin durumlar nasıl.
MuTuCi
Mart 12, 2013, 4:02ös
527
Biz Kozlu dayız. Ancak arılar şu anda Düzce’de.
Arılar gayet iyi… Kestaneye kadar zaptedilemez durumdalar inşallah.
Ortalama 6-7 çerçeve
Mehmet bey benim arılar kışa zayıf girdıler,genelde zayıflar ama verdiğim şerbeti pompa ile içiyorlar
Biliyorsun burda pölen böl şerbetide bol verirsen karşılığını alırsın.
Mevsim daha erken diye düşünen olabılır geçen sene bir sorun olmadı şerbet karşılığı olarak arılar çok güzel gelişti.
Ahmet abi uğramak için zamanım yoktu, o yüzden Pazar günü aramadım.
Gerçekten bu sene arının gelişmesi çok güzel.
Her olumlu gidişat yanında bazı riskleri de getiriyor.
Hava sıcaklıkları arıların çalışabileceği düzeyde olduğu halde gelişme hızına bağlı olarak besin yetersizliği riskini doğuruyor.
Gelişen arıyı zaptetmek çok kolay, yeter ki kontrol elden bırakılmaya.
Mustafa K. DEMİRCİ post:524:
Değerli hemşerim kat isteyen bir kaç tane kovana kat attık. Bakalım ne olur sonucu. Bu sene
burada sezon bir ay önden gidiyor. Eğer böyle giderse arıyı nasıl zaptu rapt altına alırız diye
düşünmüyor değilim. Hayırlısı inşallah.
Hemşerim şu an 70 civarında boş kovan depoda duruyor.
Ana arı yetiştirmek için 50 adet dört çerçevelik ruşet hazırlığım var.
Fazla ileri gideni tıkarım içersine.
MuTuCi
Mart 12, 2013, 9:54ös
530
Ruşetleri 4 değil de 6 yapsanız çok çok daha kullanışlı olurlar Mehmet Bey.
Kışa da ruşetle girerler hem.
1 çerçeve bile olsa kışa kadar doluyor 5 çerçeve hemen.
Nisanda yapılan bölme 6 çerçeve olur hoplaya zıplaya.
Dört yapma sebebi ana arı kutusu gücünde gelişmeye müsait çekirdek koloni olarak başlatmak.
Bir tabaka kontraplaktan yaklaşık 10 takım çıkıyor.
Ölçü büyüdükçe maliyet artıyor ama fayda konusunda dörtlü ile altılı arasında fazla fark olmayacağına inanıyorum.
Dört çerçevede kışlayan arı İlkbaharda rahatlıkla üretim kolonisi olur.
keskin
Mart 13, 2013, 8:29öö
532
Mehmet Bey, kolay gelsin.
Çerçeve genişliği standardın yarısı mı? Diğer bir deyişle, birleştiğinde standart çerçeve olarak kovana verilebiliyor mu?
Kontraplak, kış şartlarında sizin tarafınızdan test edildi mi?
MuTuCi
Mart 13, 2013, 9:25öö
533
Mehmet Gençünal post:531:
Dört yapma sebebi ana arı kutusu gücünde gelişmeye müsait çekirdek koloni olarak başlatmak.
Bir tabaka kontraplaktan yaklaşık 10 takım çıkıyor.
Ölçü büyüdükçe maliyet artıyor ama fayda konusunda dörtlü ile altılı arasında fazla fark olmayacağına inanıyorum.
Dört çerçevede kışlayan arı İlkbaharda rahatlıkla üretim kolonisi olur.
Çerçeve boyutları ne olacak ?
Normal kovan çerçevesi mi ?
6 diyorum ben öyleyse.
Çiftleştirme kutusu ise fark etmez.
Mehmet Bey, kolay gelsin.
Çerçeve genişliği standardın yarısı mı? Diğer bir deyişle, birleştiğinde standart çerçeve olarak kovana verilebiliyor mu?
Kontraplak, kış şartlarında sizin tarafınızdan test edildi mi?
Önder bey yapılacak olan dört çerçevelik mini kovan, daha tamamı kesilip imalata başlamadım.
http://img839.imageshack.us/img839/8076/img0118yg.jpg
Prototip çalışmasından bir görünüm.
Çerçeveleri kovandan direkt olarak alıp arılandıracağım.
Artık arılıkta tüm ekipmanlar birbirine uyumlu ölçüde olacak.
Kutuları arılandırırken stoklama yetersiz geldiğinde başka kovandan aldığım yavrulu çerçeveyi parçalayıp küçük çerçevelere takıyordum.
Şimdi yavrulu arılı gerekirse biraz da arı silkeleyerek iki ballı çerçeve arasında küçük kovanlara aktaracağım.
Memeler kapandıktan sonra bu küçük kovanlara dağıtıp ana üretimine devam edeceğim.
Malzeme 3mm’lik kavak kontraplağı, bu sadece içini kaplamak için kullanılacak.
Dışı yine strafor kaplı olacak.
İçersini kontraplak kaplamamın sebebi mum güvesine karşı önlem olması için.
Mehmet abi, kolay gelsin…
İçi kontraplak dışı strafor, bence iyi düşünmüşsün…
Bir fikrim var…
Elinde standart kovan varsa, ortaya bölme tahtası koyup, sağlı sollu 2 giriş deliği sağlayıp ruşet yerine kullanılsa, bu şekilde 4 er çerçeve 1 er suluk 2 koloni gelişir… Verdiğin 1 er çerçeve kovanı doldurduğunda ise 1 koloni başka kovana aktarılır yada kovan dolduğu zaman bal akım zamanı ise ananın biri 1 çerçeve ile ruşete alınıp ayni kovan içindeki 2 koloni çerçeveleri birleştirilirse bu kovan balada gider… Ne dersin
benim aklıma gelen de stırafor ile kontrapılağı yapıştırdıktan sonra kesim işlemimi yapmak
Mehmet abi, kolay gelsin…
İçi kontraplak dışı strafor, bence iyi düşünmüşsün…
Bir fikrim var…
Elinde standart kovan varsa, ortaya bölme tahtası koyup, sağlı sollu 2 giriş deliği sağlayıp ruşet yerine kullanılsa, bu şekilde 4 er çerçeve 1 er suluk 2 koloni gelişir… Verdiğin 1 er çerçeve kovanı doldurduğunda ise 1 koloni başka kovana aktarılır yada kovan dolduğu zaman bal akım zamanı ise ananın biri 1 çerçeve ile ruşete alınıp ayni kovan içindeki 2 koloni çerçeveleri birleştirilirse bu kovan balada gider… Ne dersin
Ali elimde kovan bol, söylediğin şekilde uygulama yaptığım kovanlar da var fakat müstakil kovanların başarısı gibi olmuyor.
Sebebi uçuş ağzı birbirine yakın olduğundan ana arısı çiftleşmemiş taraftaki arı, analı tarafa kayabiliyor.
Küçük kovancıkları gerektiğinde güçlü kolonilerin baskısından kurtarmak için kaldırıp kuytu bir yere taşıyabilirsin.
Sait kardeş dediğin yapılabilir fakat 170x220 ebadında kontraplağı yamalı yamalı kaplayıp kesmektense, parçalı kesip tutkal sürdükten sonra üzerine baskı uygulayarak sağlam bir şekilde yapıştırabilirsin.
biz 32 dans 2cm kalınlığında sıtraforu 3 mm kayın kontrapilaka kapladık ve kesimi çok rahat oldu
kayın kontrapılak tabaka 35 tl kavak kaç lira bilmiyorum ama kayın… kavak göre biraz daha
rutubete daynır diye düşündük
Bir tabaka kavak kontraplak İnegöl’de 24.00 TL, Bursa’da 30 TL.
Kesim yönünden daha kolay olacağı kesin.
Bu işi kovan imalatı son hızla süren, içerde dönmeye yer zor bulunan bir atelyede hatıra kestiriyorsanız dediğim gibi önce parçalayıp sonra birleştirmek daha doğru olur sanırım.
Mehmet Gençünal post:529:
Ahmet abi uğramak için zamanım yoktu, o yüzden Pazar günü aramadım.
Gerçekten bu sene arının gelişmesi çok güzel.
Her olumlu gidişat yanında bazı riskleri de getiriyor.
Hava sıcaklıkları arıların çalışabileceği düzeyde olduğu halde gelişme hızına bağlı olarak besin yetersizliği riskini doğuruyor.
Gelişen arıyı zaptetmek çok kolay, yeter ki kontrol elden bırakılmaya.
Hemşerim şu an 70 civarında boş kovan depoda duruyor.
Ana arı yetiştirmek için 50 adet dört çerçevelik ruşet hazırlığım var.
Fazla ileri gideni tıkarım içersine.
Maşallah hemşehrim. Biz de nerde boş kovan. Biraz kovan çaktırıyorum bizim nam-ı diğer
Yaolova’lı arıcıya. Hayırlısı bakalım.