kontrsplsk seçimi yaparken marin olmasında fayda var .
sıradan kontraların nem ve rutubette açılma riski çok fazla
Yüksel bey burda kullanım amacına göre maaliyeti en düşük ürünü seçiyoruz.
Yaptığımız kovancıklar bal üretimi için değil.
Ana arı üretimi ve kışlatma için.
Kontraplağı sadece mum güvesine karşı iç kaplama olarak kullanacağım.
Marin kontraplağın fiyatını bilmiyorum ama bir adedi ortalama 10-15 TL arasında maledeceğim.
Eğer bu fiyatları yukarıya çekmiyecekse neden olmasın.
Anladım mehmet bey.
Marin kontraplak elbette ki maliyeti yükseltecektir .
Son aldığımda hatırladığım kadarıyla kavak kontradan 5-7 lira daha pahalıydı.
Amaç maliyeti düşürmekse papel kaplama da düşünebilir (2;3 mm) ,tabi ki maliyet hesabı yapıldıktan sonra ![]()
Strafor kesilmeden rahatlıkla üzerine 2 mm kalınlığında papel kaplama basabilirsiniz.
kalınlık olarak sanırım kurda karşı gerekli önlemi salayacaktor.
nacizane bir fikir :-\
Bilmeyenlere:
Kaplama: Mobilyacılıkta kullanılan daha çok sert ağaçlar deseni güzel olanlardan kesilmiş 0,8 - 1 mm kalınlığında plakalardır.
kalınlık biraz daha arttırılıp kontraplak yapımında kullanılır.
Papel kaplama: kalınlığı 2 - 3 mm olan özel amaçlar için kullanılan kaplama çeşidi
Bu kadar ince malzemeden yapılan kutularda arılar nasıl kışlatılıyor? Ben 2 cm kalınlığında tahtalardan yapılan kutularda zor kışlatıyorum. Hatta dışlarına da 2 cmlik strafor kaplıyarak.
???
Sayın yalçın meriç:
Burada kullanılan kaplama iç yüzde olacak ve petek güvesi kurtlarından korunmak amaçlı düşünülüyor.
Her nekadar Salı günü havanın ısınacağı söylense de havaların soğuması açlık riskini atrıracağı için, bu gün yağmurdan fırsat bularak bütün kovanlara arı yemi servisi yaptım.
Bu gece Bursa için hava durumunda -1 dereceyi gösteriyor.
Şimdi kafam rahat, biliyorum ki arılar da rahat.![]()
Kemerde bal olsaydı keşke şimdi…
Bu soğukta nasıl arı yemini alacaklar? ![]()
Kadrolar iyi, yakıt bol, şu anda arı yemi gereken yerlere stoklanmıştır bile.![]()
Maşallah.
Güzel bir yıl olacak…
Bence de bu sene güzel geçecek.
Bal akımı başladığında, bu kadrolarla mevsim şartları da uygun olursa, güzellik tamam olacak.
Hava soğusa bile artık arının salkıma gireceğine ihtimal vermiyorum.
Kadrolar sıkışık olarak tüm çerçeveleri sarıyor.
14 ocakta yaptığım varroa mücadelesi sonucunu görmek için çekmeceleri hiç kontrol etmemiştim.
Hava şartları uygun olsaydı varroa sayımı yapacaktım.
Sayım yapamadım bari çekmeceleri kontrol edeyim dedim.
En güçlü kolonilerin çekmecelerinde bile 5- 6 varroa ölüsü vardı.
Havalar açar açmaz ilk yapacağım şey, varroa sayımını gerçekleştirmek olacak.
Evet,
Oğul yönünden. ![]()
Mehmet bey oğul arının değil, arıcının hatasıdır.![]()
Hatasız kul olmaz ![]()
Hatasız kul olmaz. ![]()
Mehmet abi;
Bir ay içinde oğul / oğul önleme konusunda mesaj trafiğinin nasıl bir hal alacağını merak ediyorum.
Haklısın, haftada bir meme kontrolu yapmayanın veya aşırı gelişen koloniye önlem almayanın vay haline.
O zaman da oğulsuz dal kalmaz.![]()
**Mehmet Abi , Aşırı gelişen koloni derken mesela; şu anda 9 çerçeve arı (7 çerçeve yavrulu) bu katogoriye girer mi? Bu koloniyi haftalık takip edip, uygun zamanda kat attığımızda oğula kaçmasını önelemiş olur muyuz?
Hakan, eğer meme yapmışsa ve göremedinizse kat ta atsanız yine oğul atar. Kontrol yaparken arı yoğunluğu olan yerdeki arıları dağıtarak kontrol yapmanızı tavsiye ederim. ???
Arı sıkıştığında ikinci katı atsanız, hatta kaçak çekme kat ta yapsanız bal akımı başlayana kadar oğul riski devam eder. ![]()
Ben bal akımı başlayana kadar, bir hafta arayla katlı kovanlarda da meme kontrolu yaparım.
**Yalçın Abi, Mehmet Abi çok teşekür ederim.Düzenli olarak takip etmek önemli demekki.