Mehmet GENÇÜNAL Arılığı

Arılarda A ırkı B ırkı değil, doğru koloni yönetiminin ne kadar önemli olduğunu artık tartışmasız kabul etmek gerekir.

Bu sene sıfır kayıpla bahara çıktığını yazmıştım.

http://img46.imageshack.us/img46/663/img0101ys.jpg

Baharda bal kemerlerinin önemli olmadığını da yazmıştım.

http://img195.imageshack.us/img195/4286/img0103pl.jpg

Olabildiğince sıkışık çalıştırmanın önemini de yazmıştım.

http://img715.imageshack.us/img715/6586/img0115ul.jpg

Tabi doğru zamanda yapılan varroa mücadelesinin önemini söylememe gerek yok, bu işin ilk şartı bu.

Arıların genel durumu çok iyi.

Düzenli sıvı beslemenin faydalarını arının gelişme hızında görmek mümkün.

Bu güne kadar sıkışık çalışmayı yeterli gördüm ve kabarmış petek vererek arının önünü açtım.

Tabi aşırıya kaçmadan.

abi, maaşallah;çok güzel görüntüler.ana da salına salına geziyor… :slight_smile:

Ağabeyim Allahım nazardan korusun.

Kaşı ağabey kaşı :slight_smile: nazar değeçek demedi deme.

Maşşallah Mehmet abi, bereketli bir sezon diliyorum :-\

maşşallah mehmet ağbim sen bu işi biliyorsun kestaneye kadar tutmak zor bu arıyı

maşallah ana arı şerbetlikte
mehmet abi bu düzenli sıvı beslemesini kaçgünde bir ve litre bazlı nekadar uyguladın.

**Maşallah.

**Mehmet Abi, şu anda 10 çerçeveye ulaşan kovanın var mı?Varsa bu kovalara nasıl müdahale etmeyi planlıyorsun?

Saygılarımla…

Maşallah,Allah bereketini artırsın.

Mehmet Bey, Merhaba!

Standart soru:

Arıcılığa başlayacağım… Başlarken hata yapmak istemiyorum… Hangi ırk arı almalıyım?

Standart cevap:

Bu konuyu konuşabiliriz; fakat, öncelikle şuraya bir bakar mısınız:

Sertaç bey besleme düzeni ortalama haftada iki gün.

Miktarı ise bir teneke arı yemini 30 arıya gücüne göre paylaştırıyorum.

Hakan hocam görünüş olarak on çerçeve olan arı yok, sebebi sallama şurupluk kullandığım için zayıf olan kolonilere dağıtıyorum.

Zayıf dediğim geçen senenin bölmeleri anası olan genç koloniler, biraz takviyeyle coştular.

Ekim sonu çiftleşip koloniyi toparlayan ana arının performansı görmeye değer.

Hürrem’in üçüncü kuşak torunu.

29 Ekim gibi yumurtlamaya başladığı için adını Cumhuriyet koyduk.

İsim babası Halil Bilen.:slight_smile:

Kat verme işini yeni arılığa taşımadan yapmayı düşünmüyorum.

Gerekirse ilk larva transferini Orhangazi de yapıp birkaç bölme yaparak dengelerim.

Cahit bey biz toplum olarak her şeyi bizim adımıza başkalarının yapmasına programlandığımız için, seçeceğimiz arının da biz bir şey yapmadan balı tenekelere doldurmasını isteriz.:slight_smile:

Bende bir şerh koyayım bu ifadeye.

**Çok teşekür ederim Mehmet Abi.

Abi ne kadar doğru varsa yapmışsın.

Maşallah diyelim valla yayınlıyosunuz böyle resimleri nazar değmesin, bizede ders olsun geçen yıl yaptığımız yanlışlar bir bir karşımıza çıkıyo.

Ders çıkarıyoruz.

Sayın Mehmet Gençünal:

Bu ana üçüncü kuşakmış bir kaç yıl sonra 29. göbek torun olacak, yani tavuğun suyunun suyu gibi.

Hem kadın, hem erkeklerin kullandığı isimler vardır hikmet, yaşar, muzaffer, fikret gibi…
Ama Cumhuriyet uygun olmamış, cumhur erkek adından; “cumhuriye” olabilirdi.

Hani bazı kadın isimleri erkek adından türetilmiştir ya
Örnek; Erkekse “Şemşi” kadın için türetilmişi “Şemsiye” gibi…

Siz isim babasını değiştirin.

Neyse akşam akşam bu kadar şaka yeter…

Bende sorayım şu anda kuluçka alnında kaç tane kemer ballı çerçeve var. :slight_smile:

Kışın salkım modunda en yakın yiyecek stoğu kemerdeki ballar.

Bu koloninin olmazsa olmaz düzeni.

Baharda çanta tipi şurupluk kullananlar daha çok görmüştür, arı üstteki yiyeceği tüketip yavru alanı genişledikçe bal kuluçka merkezinden uzaklaşıyor.

Artık hareketlilik başlamasıyla uzaktaki balı kullanabiliyor olması kolonideki riski azaltmaktadır.

Bu sebepten dolayı baharda bal kemerinin önemi yok diyorum.

Arı Baharda dışarıdan gelen nektarı da, verilen ilave besini de dış bölgelere stoklamaya başlıyor.

Geçen hafta yaptığım kontrolda sıkışan bazı kolonilerde, bölmenin dışında duran peteklere bal depolayan, ara geniş olduğu için boşluğa küçük dalak asan koloniler vardı.

Hocam şu anda mecliste soyadı Türk olan bir zatın annesinin adı Cumhuriyet oluyor da bizimkinin neden olmasın…:slight_smile:

Baharda…

İşte sıkıntı burada başlıyor.

Baharda dediğimiz süreç Mart ayını da kapsıyor Mayıs ayını da.

Ve bugün için ([26 Mart] ki siz bu ifadeyi daha önceden söylediniz) sıfır kemerli yavrulu çerçeve bence iyi bir örnek değil.

Ya da şöyle söyleyeyim, önerilecek birşey değil.

http://img854.imageshack.us/img854/4051/dscf1648u.jpg

Bu çerçeve 18 Mart tarihinde çekilmiş sıradan bir çerçeve.

Ben bunu tercih ederim hala, en az 15 gün.

Bende de hiç kemeri olmayan full yavrulu çerçeveler var ama bu benim hatam.

Çünkü kışlatmaya sokarken yaptırdığımız kemer tırışka idi.

Mehmet Abi ana arı çok güzel görünüyor.Maşallah.

Bakış açısına göre savunduğumuz durumların riskleri olsa da besleme yapılabiliyor olmak bazı riskleri bertaraf ediyor.

Arının dağınık çalışmasının gelişimine olumsuz katkısı çok fazla.

Resimlediğin çerçevede arı yiyeceğe daha kolay ulaşıyor gözükse de bana göre doğru değil.

Olaya sadece besin stoğu açısından baktığımızda doğru bir tercih.

Mart veya Mayıs, arıda sıvı besleme yapmaya başladığımızda kemerde stok olmaması sorun olmaktan çıkıyor.

Arı kadro olarak yeterli sayıya ulaştığında en uzak noktadaki besine kolaylıkla ulaşabiliyor.

Kemer ballı çerçevelerin çok olması ve altında kuluçka faaliyetinin sürmesi, doğal olarak kuluçka alanının genişlemesine yol açıyor.

Herkes şu kadar çerçeve arı şu kadar yavrulu çerçeve var diyor.

Her çerçevede avuç içi kadar yavru olsa da adı yavrulu çerçeve oluyor.

Ben gereğinden fazla sıkıştırma yaptığım için yavrulu çerçeve adedi sayıca az görünse de şu kadar yavrulu çerçeve var dediğimizden
daha fazla kuluçka alanına ve üzerini saran arı yoğunluğuna sahip oluyor.

Bu benim Alaattin ustamdan gördüğüm, bu güne kadar da faydasından başka bir şey görmediğim bir uygulama.

“Miktarı ise bir teneke arı yemini 30 arıya gücüne göre paylaştırıyorum.”

Mehmet Bey sıkıntı olmayacaksa bir tenekesini kaça alıyorsunuz?