Mehmet GENÇÜNAL Arılığı

maşallah

bakarsan bağ bakmazsan dağ deyimine güzel bir örnek

Perakende 60.00 TL

Perakende 55.00 TL den alıyoruz biz.

Biz kazıklanıyoruz o zaman.:slight_smile:

Konya şeker/ yem ana bayii bulun.

Biz ülker ana bayii den alıyoruz.

Ana bayiiler kapıya teslim gibi bir avantaj da sunuyor.
En azından Ankara’da…

Arı yemi İnvert şurup değil mi ?

Ankara da ekim ayında 65 TL almıştım Ulus tan.

Ne diyorsun ciddimi.

Olay yine siyah - beyaz zıtlığına dayandı…

Sorunun temeli unutulursa hata büyüyüp gidiyor.

Mesele, kontrolsüz koşullarda, şekeri uzun süre yüksek derecelerde kaynatarak, tuhaf ve ölçeksiz katkılar eklenerek elde edilen invert şurup ile endüstriyel ortamda bilimsel verilerle elde edilen şurup arasındaki fark açısından değerlendirilirse taşlar yerine daha iyi oturur.

Ben o yeşil sıvıdan hiç kullanmadım ama uygun fiyata bulursam kış stoklamasında kullanırım.

Geçen sonbaharda fondan kullanmaya başladım. Şu anda da, şubat sonunda kovanlara verdiğim yarımşar kilo civarında fondandan kalanlar mevcut. (Umarım bitmemiştir, kovan açamadık ki…)

Özellikle Ankara şartlarında kekten daha kullanışlı olduğunu; erken baharda çiçektozu hamuruyla birlikte verildiğinde yararlı olduğunu düşünüyorum.

Pastorizasyon işlemi gerçekleştiğine göre arı yeminde de HMF vardır. Miktarı arıya zarar verecek düzeydemi ona bakmak lazım. Ama HMF varsa arı yemide inverttir.
Arı yemi tercih ederken zaman kaybını önlemek, daha koyu şerbet vermek amaçlanıyor.

Adminlerden Murat Çakırın mesajı;

Isıl işlem görmeden de şeker parçalanıyor, yani invert ediliyor.

Bu işlem kaynatma yöntemiyle veya şekeri invertaz enzimi ve laktik asit kullanarak parçalamak suretiyle yapılıyor.

Bana göre bu işlem arıcının sağlılklı olarak yapabileceği bir iş değil

Her zaman önerdiğimiz en güvenilir yöntem, şekeri ısıl işleme tabi tutmadan su ile istediğimiz kıvamda şerbet yapmak.

Zamanı olmayanlar ise hazır arı yemini kullanabilir, yani benim gibi.

Önder Bey’in vurgu yaptığı konu çok önemli.

Fabrikasyon üretim yapan, işi pancardan şeker, şekerden arı yemi ve tatlıcılar için hazır şurup üreten firmaya da güven duymak lazım.

Bu benim kişisel görüşüm, katılan olur, katılmayan olur.

Ama ben çıkıp da kullanılan arı yemi invert, ben bunu kara düzen kendim yapayım demek abesle iştigalden öteye geçmez.

Ülker, Konya Şeker’in arı yemini mi satıyor?

Ülkerin kendi glikoz üretim tesisi var diye biliyorum.

Ülker’in Pendik’te Cargill ile ortak üretim yaptıkları mısır işledikleri bir fabrika var.

Fruktoz, (mısırdan elde edilen tatlandırıcı) üretiyorlar.

Ülker arı yemi satıyorsa, almadan önce iyi araştırmak lazım.

Kodekste nişasta bazlı şeker veya %100 şeker pancarı şekeri kullanılmıştır yazıyor mudur?

Kullandığım teneke üzerinde %100 pancar şekerinden üretilmiştir yazıyor.

%100 dediğine göre Mehmet abi HMF’de yoksa uygundur.

Ama nedense kendi elim değmeyince tam mamül ürünlere ısınamıyorum.

Anlaşıldı bisküitleri neden çok tatlı…

Hesap yapma zamanı…

Arı yeminden 2 teneke kullandım zamanın behrinde.

Hesaplı geliyordu.

Ama…

Kartelleştiler.

Arı yemi tenekesi 60 TL.

Demek ki 25 kg şeker.

Bu 25 kg şekere 1 teneke su katıp koyu koyu şurubumu yapsam.

En az 2 teneke koyu şurubum olur.

Hazırlığı ve biz arıcıların yapabileceğinden daha koyu olması dışında hiçbir avantajı yok.

Bizde dernek başkanımız ile arı yemi satan toptancıyı aradık bu akşam

Toptan fiyatı elliüç lira artı kadeve dedi bizlere pahalı geldiğini söylediğimizde

Bir tenekede dörtbin kalori olduğunu söyledi bir cuval şekerde ise bin kalori oluyormuş

Söyledikleri nekadar doğrudur bilemem fakak pazarlamacı olduğu unutmamak lazım.