Mehmet kardeşim Hayırlı ve bereketli sezonlar dilerim inşallah…
İstemi kardeşimin dediği gibi bizimde kovanları açmamız ileriki günlerde inşallah…
Belinizdeki fıtık rahatsızlığınızdan dolayı geçmiş olsun diliyorum…Allah beterinden saklasın…
Bazı tavsiyelerim olacak diğer arkadaşlardan da benzer sıkıntısı olanlarında açacağım konu başlığını okurlar ve uygularlar inşallah.
Bu sıkıntı aslında tüm arıcıların riskle karşı karşıya olduğu bir durumdur…
Mehmet kardeşim size mesaj gönderdikten sonra foruma bağlantı sorunları yaşadığımdan size yazdığım iletinin üzerindeki linkleride gödermişim.
Mesajı gönderdikten sonra düzeltme süresi geçtiğinden dolayı silemedim, o linkler benim aldığım notlar, ben Word sayfasına not alıyorum, tekrar adres sıkıntısı yaşamayım diye… onlarıda aktarmışım…
tekrar geçmiş olsun, sizin bu sıkıntınız da bir vesile oldu yaşadığım sıkıntı ve tecrübeleri arıcı sağlığı bölümünde detaylı olarak yazdım…inşallah faydasını görürsünüz
Amerika’ da arıcılığı bırakma nedenlerinin başında da bel rahatsızlıkları geliyormuş. (Tam derinlikte tam dolu bir ballığı kaldırmanın dayanılmaz hafifliği :D). Son dönemde onların medium yada illionis dedikleri normal çerçevenin 2/3 derinlikte 8 çıtalı kovanlarla çalışmaya başlamışlar ( Orada tabanlar da çıkıyor) Böylece tam dolu bir kasa neredeyse yarı yarıya azalıyor ağırlık olarak.
Kızılcahamamda bir kovan ustasının atölyesinde yaşlı babası için yaptığı ( koca usta) 8 çerçeveli, ballıkları yarım olan kovanlarda da gözüm kalmıştı zamanında
Bizim arılıktada öğleden sonra yorulmaya başlayınca İstemi Abi’ye hep hayıflanırım "gel şu kovanları Amerika’lılarınki gibi yapalım 8 çıta"diye
Bizim buralarda da bazı arkadaşlar 9 çıtalı kovan kullanıyorlar.8 çıtalı,9 çıtalı ya da 10 çıtalı arasında ne gibi üstün yanlar ya da üstün olmayan yanlar olabilir?
Şunun gibi birşey olsa, çerçeve derinliği 18-19 cm gibi, tabii çerçevelerde standartizasyon problemi çıkar ama altıda çıktığı için bütün katlar aynı… (arılık içi standartizasyon olur ancak :D)
s.a
mehmet bey yoğurt makinasının markasını ve fiyatı ne kadar olduğunu söyleyebilirmisiniz
civciv çıkarması için bende ahşaptan gözlü ısı derce ayarlı makina yapmıştık ama başarılı olamadık