En baştaki mavi ucus tahtalı kovan 3.katta iken ana arı ızgarası atmak istedim, sonrasında 4 gün maalesef kontrol etmedim edemedim, memeyi kapatmış ve oğul vermiş Ari mevcudu azalınca 2. Ballığı aldım, sıkışmış olan pembeli kovana 3. Ballık olarak verdim. Bu sene oğul yok diye sevinirken bayağı büyük bir mevcudu kaybetmiş oldum. Kovanda pek çok ana memesi vardı, bu kontrolün yapıldığı 5. Gün tüm kapalı memeleri imha ettim, bakalım sonucu takip edeceğim. Arının boş vermeye gelmediğini bir kez daha acı bir şekilde müşahade etmiş oldum.
Kovanların üzerindeki gölgeliği eldeki yarım paletlerden ve evde kullanılmayan çarşaflardan yaptım.
(Resimleri pek düzgün yükleyemedim. Kusura bakmayın)
Zemin biraz engebeli eski bağ, bende de kullanılmış paletler vardı, sehpa olarak bunları kullandım. Terazilemesini mümkün mertebe yaptım ama doğrusu kovanlar arası yükseklik ayarlamasına pek dikkat etmedim. Arıların yaylım alanında ayçiçeği ekilmiyor, arılığa ekstra 100 adet lavanta, aralarına da kekik diktim, zaten flora zengin ama seneye ballar belki biraz daha aromatik olur.
Rıdvan hocam;
Ķolonileri ben 4 üretim 3 destek olarak düzenledim. Tek katli kovanlar destek ballikli olan kovanlar üretim kovanı. O üç kovandan arısız kapalı yavru transferi yaparak zayıflattım üretim kovanlarını kuvvetlendirdim. Şu anda tum kovanlardan bolme yapmaya başladım. Yani hedefim 7 kovandan alacağımdan fazlasını 4 kovandan almak ve önümüzdeki yılın ana ve kolonilerini uretmek. Kazın cücüğü güzün sayılır ama şu anda gorunen 4 kovandan 250-300 kg civari bal alinacak gibi duruyor. Temmuz sonu gibi hasat planlıyorum sonucu paylaşırım inşallah.
Maşallah 4 koloniden 300 kg bal kulağa çok hoş geliyor.
Allah daha fazlasını versin.
Baktınız temmuz ortasında arılar içindeki balları yemeye başlıyor.
Hiç vakit kaybetmeyin hemen sağım yapın, elinizdeki baldan olmayın.
Burada bal akımı yaklaşık olarak temmuz 20 lere kadar gidiyor ve genelde ağustos baş gibi hasat ediliyor ama tabi önemli olan genel değil arı ve koloniye özel durum. Dediğiniz doğru koloni takibi şart, arılık yakın olduğu için mesai günü öğle arası bile olsa gidip gelebiliyorum. Arı başı boş bırakmaya gelmiyor, doğru yönlendirmez isen kendi yolunu buluyor.
Ben kovanlarda 8+9 çerçeve düzeninde çalışıyorum, yani çerçeveler 10 lu düzendekine göre daha ağır geliyor, (yaklaşık 4-5 kg) ve şu anda oldukça sıkışık çalışıyor üretim kolonileri. (Kovan içi görüntülerden de yüklerim inşallah bir sonraki kontrolden sonra) Bal akımı da güzel; ben tahminimi tutturacağımı düşünüyorum ama velevki sizin dediğiniz gibi olsa dahi (200 kg civarı) önceki birkaç yıl aldığımız balı ve Türkiye koloni başı verim ortalamasını düşündüğümde 7 koloniden alacak olduğum baldan yine fazlasını bu 4 koloniden alacağım inşallah. Tabi bal tenekeye girmeden dediklerimizin tamamı tahmin. İşin ucu varıyor nasibe dayanıyor. Nasip olmayınca dayak bile yenmezmiş. Görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler.
Çok güzel yorumlamışınız destek kovanları da hesaba katınız
y ani hasadı dörtte değil yediye bölmeniz gerekiyor ben desteksiz 45. 50 kg cıvarı bal aldığım vari
Rıdvan bey yazdığınız 45-50 kg verim gerçekten güzel, Allah bereket versin. Arılar güzel çalışmış, siz de bakımını iyi yapmışsınız. Bu sene benim yalnız çalıştığım ilk yıl oldu. Bakalım yaptığım uygulama nasıl sonuçlanacak, bu çalışmalardan güzel sonuç alırsam sonraki yıllar için referans teşkil edecek.
Kapalı yavrulu arısız çerçeve transferine 17.05.2020 tarihinde başladım, transferi bitirdiğim 10.06.2020 tarihine kadar 27 çerçeve transfer ettim, mevcutta kabarmış petekli çerçeve vardı 20 kadar, destek verdiğim çerçeveler ve kabarmış petekli çerçevelerle beraber 4 üretim kolonisinin mevcudu çok çabuk arttı, sonrasında gerekli olduğunda temel petekli çerçeveleri kullandım. Bu sene pandemi nedeni ile haziran başına kadar evden çalıştık, o yüzden zaman sıkıntısı çekmedik, sokağa çıkma kısıtlaması haricinde genelde gün aşırı olacak şekilde arılıktaydım. Kontrol zorluğu olmadı o yüzden. Kolonileri 8+9+9 düzeninde çalıştırdım, ana arı ızgarası uygulamasında sorun oldu, benim acemiliğim nedeni ile ızgara verdikten sonra ana memesini farkedene kadar oğul gitmiş, kovanı tekrar düzenledim filan ama 3 katlı kovan 2 kata düştü. Hem bu yüzden hem de 9 çerçeve çalıştığım için diğerlerine ızgara vermedim, iyi de yapmışım yavru söküldükçe bal bastılar şimdilik 3 koloninin de durumu gayet iyi. Bahardan bu yana destek kolonilerinin 1/1 şurubunu ve kekini eksik etmedim. Şimdi desteklerde 10 çerçeveye gelince bu hafta ikisini böldüm, yarın diğer desteği ve üretim kolonilerinin 3 ünden bölme alacağım. Bu saatten sonraki yavrular yağmacı olduğundan hem koloni çoğaltmak hem de yiyici ekibi uzaklaştırmak adına hasada kadar 10-11 gün ara ile üçer (iki yavrulu bir ballı polenli) çerçeve çekerek ikişer bölme alacağım.
Benim bu sene yaptığım uygulama bu şekilde, muhakkak hatalarım olmuştur. Üstadlar gördükleri hataları dile getirirse bir sonraki döneme bunları tekrarlamayız.
Koloni destek sisteminde başlama zamanını bulunduğu bölgede bal özü akımı belirler.
Destek sistemi bal özü akımından 6 hafta önce başlanır.
Ballıkta 9 çerçeve yapılıp çerçeve araları açıldığından ana ızgarasının yapacağı görevlerin bir kısmı yapıldığından ızgara konulmadı diye sıkıntıya düşmüş olmazsınız.
Yorumunuz için teşekkür ederim, dediğiniz gibi ızgara işine hiç girmeseymişim daha iyiymiş kovanın düzenini bozmuş oldum. Diğer üretim kolonilerinde bi sıkıntı yok çok şükür, burda bal akımı yaklaşık olarak gündönümü ile başlıyor transferde tarihlemeyi ona gore yapmıştım.
Bu gün üretim kolonilerinden bölme yapacaktım ancak maalesef yapamadım, bir sonraki kontrole kaldı.
Kıymetli üstadlara bir sorum olacak 3 katli kovanlarda sıkışma emareleri vardı bende bunu önlemek için temel petekli dar ballık vermiştim iki koloniye, ancak bir hafta geçmesine rağmen petekler kabartılmamış, bu gün geri aldım bu dar katları, bu uygulamada verirken mi geri alırken mi yanlış yaptım bilemedim. Daha bala çalışmaya başlayalı bir hafta oldu bakalım akım sezonu bitince ne göreceğiz, yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Dar katı Haziran başı verseydiniz daha iyi olurdu, gün dönümünden sonra arı çerçeve kabartmaya nazlanır geri almakla iyi yapmışsınız, ballık kartlarındaki çerçeve sayısını 10 dan dokuzda düşür fazla doldursunlar, kolaygelsin.
Cuma günü 3 bölme daha yaptım, 5 yıldır bölmeleri mayıs gibi yapardık, bakalım bu ayda yaptığımız bölmelerden nasıl bir sonuç alacağız. 5 adet ile başladığım koloni sayısı 12 oldu. Hedef temmuz sonuna kadar 20 koloni, hasattan sonra ağustos sonuna kadar 30 koloni ve bakım besleme ile kışa hazır hale getirme. Tavsiye ve görüşlerinizi bekler, tüm arıcılarımıza bereketli bir sezon dilerim.