Arkadaşlar merhaba;
Muhsin hocanın bahsettiği bir bölme yöntemi var, duymuşsunuzdur ancak kısaca bahsetmek gerekirse
bal sezonunun başladığı zaman, larva şeklinde olan 4 çerçeveyi alıp aralıktaki herhangi bir yere koyuyoruz. 5 gün sonra açıp kapalı gözleri imha ediyoruz. şerbeti verip 1 ay hiç dokunmuyoruz. Aldığımız çerçevelerin yerine de 2-4-7-9 a sanırım ham petek(Kabartılmış da olabilir emin değilim) koyuyoruz.
ilk çerçeveleri aldığımız 5 ve 10. gün sonunda koyduğumuz çerçeveleri tekrar alıyoruz( çünkü bunlar yine aynı aynı özellikteki çerçeveler olmuş oluyor) ayrı bir kovana koyup aynı işlemi tekrarlıyoruz.
Bu işlem sonlandığında 3 ayrı kovanımız oluyor. Diğer ana kovandan kapalı yavru transferi yaparak kovanları destekliyoruz. Bu işlem sonunda ise;
1-Ana kovandan yavruları çıkarttığımız için bal tüketimi azalacak daha fazla bal hasat edeceğiz.
2-Ana arıları hiç yorulmamış 3 kovan arımız olacak. Anaları yenilemiş olacağız.
3-En kaliteli anayı ve oğul verme eğilimi az kovan oluşturmuş olacağız.
Özetle hatırladığım kadarıyla durum böyle.
Çevreden bir kaç arıcı ile bu konuyu görüştüğümde o iş öyle olmaz o arılar çoğalamaz, analarını üretmezler, bal alamazsınız gibi yorumlar yapılıyor. Bu konuda deneyiminiz oldu mu? bir kovanım da denemek istiyorum.
Daha önce denemedim ama bu sene bala çalışan tüm kovanlarımdan 1 er çerçeve açık yavrulu arı çekeceğim. (üzerindeki arıları ile beraber) Bunlardan 6-7 çerçeveli bölmeler yapacağım ve şu an elimde olan hazır anaları vereceğim.
Bende kendi üretimim hazır ana arılar olduğu için yapacağım güçlü bölmelerin ayçiçeği balına kadar hazır olmasını istiyorum.
Bal alabilmek için arıların ana bal özü akımında, tarlacı arıların 6 hafta önce yumurtlanması gerekiyor.
Şimdi Trakya’ya gidecek olanlar için bu tarih ortalama olarak 5 temmuz, Orta Anadolu için 15 temmuz gibidir. Çukurova ve Ege de daha öncedir.
Trakya için bu günlerdeki yumurtalar benzetme olarak altın değerindedir.
Aybaşından sonraki yumurtalar yağmacılığa daha çok yatkın olabilir veya haziran sonu veya temmuz ilk günleri uygun yağmur olursa diken balı için çalışabilir.
Nasıl birleştiriyorsunuz hocam? aralarına gazete felan mı koyuyorsunuz? Bende böyle bir birleştirme yapmak istiyorum ama hazır ana vermeyeceğim. Beğediğim bir kovandan günlük yumurta verip Analarını da kendileri yapsın istiyorum.
1 er çerçeve alınan arıları 5-6 çerçeve 1 kovan koyuyorsun.
Hepsi o.
en az 3 kovandan alınan arılı çerçeveler birbirini kırmıyor.
her kovandan 2 çerçeve alırsan 3 kovandan 6 çerçeveli 1 bölme şeklinde yapabilirsin.
yaşlı arılar zaten eski kovanına döner.
Kalan genç arıların birbirine zararı olmuyor.
Sadece alırken ana arı olmamasına dikkat et.
ana arıya acımazlar.
Evet murat bey.
Ben de muğlalı bir arıcıdan aynı şekilde duymuştum. Uygulamalı olarak göstermişti.
Ben gene de kovanların önüne çuval serip dışarıya kaç tane ölü arı atacaklar diye bakmıştım. Ertesi gün kovandan hiç ölü arı atılmamıştı.
Konu anlaşılmıştır hocalarım. Bir bölmede ben deneyeceğim. 1. katı doldurup 2. katı koymaya değmeyecek kovanlar olacak gibi duruyor. Bu kovanlarda bahsettiğiniz yöntemi kullanıp çok geç olmadan analarını kendilerinin yapmasını sağlayacağım.
Bu sene bu yöntemi ben de denemek istiyorum. daha önce bölme yapacağım kovanları ayrı bala yonlendireceklerimi ayrı düşünüyordum Muhsin hocanın yöntemi kafama yattı. Ancak sadece bir kere bölme alacağım Ankara için 3 kere bölme biraz zorlama olur. Bölme olarak da 2 çerçeve açık yavrulu 1 ballı 1 polenli alın diyor. Burada işin esprisi bölmeyi geç almak yani bal.akimin başladıktan sonra aldığımız için bölme 2 çerçeve bile olsa kendi anasını yapabiliyor o sezonu da fazla yumurtlamadan geçirdiği için gelecek sene daha verimli olacağını iddia ediyor. Bakalım deneyip göreceğiz. Bir de Murat Bey 'in yöntemi olan 1+1 devşirme deneyebilirim. Eğer işler karışmazsa 50 kusur bölme yapmayı planlıyorum çok zor işim
merhaba, geçtiğimiz sezon ben kasıtlı olmaksızın bu şekilde bölme yapmıştım. haftada bir kontrol edebildiğimden ana memeleri gördüğümde ana da varken bölme yapmıştım(anayı eski kovanda bırakarak). kapalı yavrulu, açık yavrulu-yumurtalı ve ballı polenli olan 3 çerçeve ile bölme yapmıştım 11 haziranda. bir çerçeveden de silkme yapmıştım. oğul arısıydı ve bal almayı planlamıyordum zaten. ama bölme yaptıktan sonra tüketici nüfusu epey azaltmışım tabi. 25 hazirandan sonra da bal akımı başlıyordu. ağutosta sağım yaptığımda bölme aldığım kovandan 12-13 kilo bal almıştım. bal alırken toplam çerçeve sayısı 13 falan olmuştu. şimdi o böldüğüm arı da en güçlü kolonilerden biri oldu.
bence bal akım dönemi kovan yerini değiştirerek yapılan bölmeler çok başarılı olabilir. eski kovan yerine tarlacılar dönecek. ziniciri bozmamak için de açık yavrulu ya da kapalı desteğiyle anayı eski kovan yerinde bırakarak yapılan bölmeler bal bakımından oldukça faydalı gibi görünüyor.