Mum sıkıntısı olduğu ve fiyatın artacağı hakkında söylentiler duydum .Fiyatlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı…
Bence bu sene havalarını alırlar…
Kabarmış, kemeri ballı arıcı da çokkkkkkk çerçeve var.
İnşallah ; bende aynı fikirdeyim bendede oldukça fazla kabarmış çıta var hele bukadar arı ölümünden söz edilen bi zaman da
Osman abi, sizin bölgelerde ölümler hakkında durumlar nedir?
Trakya’da sepetler şimdiden bitmemiştir umarım…
Arı ölümü fazla yok sonbaharda iyi bakılan arıların durumu çok iyi bu şekilde giderse sorun yok .
Trakyada sepet fazla yok gibi olanda çok para diyor .
temel petek fiyatları ortalama 16 bilinen firmaların çoğuyla görüştüm sıcak-soğuk arasında 50 krş oynuyor.
Değerli Dostlar
Balmumunun fiyatını belirleyen faktörlerden biri de arıcılıkla alakası olmayan sektörlerin balmumuna olan talebin artmasından kaynaklanıyor.
bizim mersin 18 den açtı sezonu git gide daha da artar gibime geliyor
Hangi sektörlermiş o talebi yaratan sektörler?
kozmetik ve kimya sanayii
Söylediğiniz sektörlerin mum piyasasını etkileyecek kapasite ile mum kullandığını hiç sanmıyorum…
Selamlar
Arıcı mum konusuda ilk kendine bakmalı bence.
Büyük küçük her arıcının ziyan ettiği mumlar, okadar çok miktarlardaki üzülmemek elde değil.
Ege bölgesini gelin gezin ger arılıkta ballıkların iç yüzünde güve izlerini görebilirsiniz.
Kabarmış petekleri koruyamadığımız gibi, yabancı ırk sevdamız ve umursamazlığımız yüzünden güve ile mücadele edebilen ırkları, ekotipleri de melezlenmeye kurban vermişiz .
Kozmetik ve kimya sanayilerini mum ile kaplayacak miktarda bal mumunu sırf arıcının yanlış uygulamaları, temizliğe dikkat etmemesi, ve ucuzcu zihniyeti yüzünden hersene hastalıklı diye yakıyoruz.
Halkımıza anlatamadığımız petekli bal tüketimini de not düşelim.
Mum sıkıntısı, eldeki mumu doğru kullanamamak heba etmekten kaynaklanıyor.
80 sene önce, kara kovanlar yaygın iken yurt dışına bal mumu satan ülkemizin şimdi bu üründe sıkıntı çekmesi
Sizce kozmetik ve kimya sanayileri çok mum tüketiyor diye açıklanabilir mi?
Basri, virgül varsa “ve” kullanma. “Ve” kullanıyorsan virgül kullanma…
Mum konusunda o kadar haklısın ki, bırak yaktığımızı-güveye yedirdiğimizi, bizler kadar mumunu hoyratça kimyasallara maruz bırakan var mı?
Büyükşef’in söylediği tertemiz mumdan meme yapmaya kalksak nereden bulacağız?
Ahanda ben bu yıl, sırf o iş için dalak ördürteceğim.
Halil abi.
Uyarına dikkat etmeye çalışıyorum. Dikkatine ve her seferinde hatırlatmana teşekkür ediyorum.
Bizde yüksük üretiminde kullanmak için özellikle dalakları biriktiriyoruz. Ancak mumun yüksük yapımı esnasında çok
Isınmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Bu sene bu iş için termostat kontrollu bir alet yapmayı düşünüyorum.
Mumu biraz fazla ısıtırak yüksük yaptığımızda tutma oranı gerçekten geriledi.
Kimyasal konusunda da dünyanın çoktan terk ettiklerini sürdürmeye devam ediyoruz.
Bu arıcılık için değil tü tarım ilaçları için böyle. Okullar taşımalı eğitime geçtiğinden beri köy öğretmenlerinin önemini daha iyi anlamış olmalıyız. Öğretmen köyde sadece öğrenciye değil köylüyede öğretiyordu. Şimdi bu iş imamlarımıza kaldı. Bu yüzden her köy imamına arıcılık şart diyorum.
Sn. Hb. Dalak ördürmekten bahsettinizde.
Bir arkadaşım ballardan alınan sırların eritilmesi ile elde edilen bal mumunun diğer bal mumuna oranla daha beyaz olduğunu, ana arı yüksüklerinin bu balmumu ile yapıldığında larva transferinde tutma oranının diğer bal mumuna oranla daha fazla olduğunu söyledi. Deneyen arkadaşlar varmıdır.
Bir arıcının Bal mumu sıkıntısı çekebilmesi için yoğun bir çaba harcaması gerekir.
Hayatımda hiç bal mumunun fiyatını sormadım, sormam da.
Burada arıcıyı ilgilendiren kısım ; 1 kg temel petek ile 1kg bal mumunun arasındaki fiyat farkı olmalıdır.
Sır mumları deyim yerinde ise kehribar gibi olur.
Dalak ördürmek ile sır mumu kullanmak arasında ince bir fark var.
Sır alanlar bilir…
O kadar çok petek geçer ki sır teknesinden bazen kopuk petek parçaları da karışır. Bunlar süzüldükten sonra eritilir. Gerçekten mumun bence kralıdır.
Ama ana arı memesinde dalaktan elde edilenlerin kullanılmasını öneririm.
Bizler plastik çanaklardan kullanıyoruz ama deneyeceğim bu yıl doğal mumdan memeler…
Basri, memeleri yaparken mumu eritip, beklemeye al ısıyı mimimuma indirerek…
Üstü inceden sarı sarı kabuklanmaya başladığında batır muma mastarı…
Ayrıca dalak mumları çok kırılgan olduğundan biraz meme duvarını kalın tutmak adına 1-2 kez daha fazla batırmak gerekebilir eriyiğin içine…
Halil abi.
Kalabalıkta yüksük yaparken uyguladığımız sistem direk ateşin üzerinde yapmaktı ki bu bence aşırı ısınmaya sebeb oluyor. Bu sene iyi bir çift cidarlı mum kabı edineceğim. Dediğin gibi üzerinde ince bir tabaka oluştuğu anda yapılan yüksük çok daha sağlam olduğu gibi kalınlığı ayarlamasıda çok kolay oluyor.
Sır mumlarında sıkıntı kendi mumumuz olsada çeşitli hastalık etmenlerini içerebilir. Çünkü yavru sahasında uzun süre kalmış peteklerde, bal dolu olup süzüme alınıyor. Bencede dalak mumu kullanmak en güzeli. Hiç yavru faaliyeti olmadığı için risk azalmış olur.
Merhaba,
istanbulda, petek alacaktım.satıcı var ama 0/0 30 parafin katkılı dedi .almadım tabi. Forumu iyi takip eden biri olarak bu konuda herhangi bir bilgiye raslamadım. Ustalar fikirlerini yazar ise aydınlanırız.
teşekkürler
Bizim ereğlide temel “muğla” petek kg mı 19 tl mum alımı kg mı 10 tl dediler geçemgün.kimisi mum alıp petekle takasa 6 tl işçilik istiyor,kimside mumu 10 tlye alır 19 tlye petek satarım diyor.
Ben kabarmış petekleri aydınlık ortamda ilaçlamadan muhafaza ediyorum.balları süzdükten sonra petekleri arılara yalatıp bozuk olanları güneş enerjisi ile eritiyorum.onun için yüksük yapmak için dalak eritmeye gerek kalmıyor. Herkese tavsiyem böyle bir aygıt yapmalarıdır.