Ya Bekirin oğul alma bereketi nasip olaçak yada Halil beyin ana arı üretme yolu ,yoksa biz Bekirin getir doldururuz vaaatlerini beklersek bizim boş kırk kovanı kırk haramiler götürür.
allah sana ikisinide versin hem bekirin hem halil beyin ana üretme yolu nasl olucaksa
Maş.ALLAH bereketini artırsın.
Sizin oralarda yağlık zeytin yetiştiğini öğrendik bayağıdır.
Mustafa abi arılığın güzel abi yalnız o dikkovan işini bende merak ediyorum,
Abi ALLAH kolaylıklar versin.
[quote author=mustafa kemal alkoc link=topic=4672.msg51314#msg51314 date=1307564713]
http://img848.imageshack.us/img848/2234/dsc01190p.jpg
Ankara’da ki Atakule gibi maaşallah… Allah bereketini artırsın muhterem…
sevgi ve muhabbetlerimle…
Arılığımla ilgili eksik görüntüleri tamamlıyorum.Bekirin merak ettiği kovanlarımın içi,yalnız şimdilik bu kadar bir gelişme oldu katlarda.Dikkovanla ilgili bilgiler kendi bölümünde Hüseyin beye ve Şefik beye iletilir iyi niyetlerine teşekkürlerle.
http://img705.imageshack.us/img705/3043/dsc01249uh.jpg
Oğul çıkmış direk kovana girmiş,bir kısmı takım sandığı olarak kullandığım kovana girmiş,kırık mumlara sarılmış ama ben onları bulduğumda umutsuz bir bekleyiş içindeydiler.
Hemen altındaki kovanda asıl oğul beş altı cerceve oldu,beyaz yeni bir kovana topladım.Kapağın altına petek örmüş el kadar,cerceve olup mum olmayınca yapıştırmış kapağa birazda cercevelere.Dışardanmı geldi benimmi anlayamadım en az üçgün geçmiş,kovanları kontrol ettikten sonra karar vereçeğim, benim değilse sahibi yaşadı 20 tl adına ahret yatırımı yaparım
Bahçemdeki meyveler irileşmeye başladı .Armut iyi ,karayemişler iyi,kirazlarda hiç yok,elmalar seyrek,eriklerde de az var.Fındıklar iç açıcı.
http://img812.imageshack.us/img812/8608/39422089.png
selamlar hayırlı olsun mustafa allah dolduruyor senin kovanları arılarda anladı bizim buralada boş kovan yok başladı istanbula yoculuk
Arılığın da doğası da çok güzel görülüyor inşallah verimi de güzel olur.
Senin dik kovana benzer bende yaptırdım ama dik değil yatay.Ana arı lazım olduğunda uzağa gitmeyelim dedim, kovancıya tarif ettim tamam dedi.Anlamamış.Kovanın yarısı boyutlarında(Ortadan ikiye bölünmüş gibi) çerçeveler kovana göre dikey(Sayın Gençünal’ın karakovanına benzer) 12 çerçeve(tabi ki normal çerçevenin yarısı kadar) Ben artık onu normal kovan olarak kullanacağım çok lazım olursa ana arısını kullanırız.
Ahmet hocam buralarda doğa iyi bir arıcı bekliyor her şey güzel bu yıl güçlü girdik sezona kestanede havalar tuhaftı dahada geçmedi alt dallara baktım açmamışlar bile var.Ihlamur yeni açtı havalar ısınıyor umudum dahada yükseliyor.
Dik kovana bakma sen o karavan veya kamyona uygulanmak üzere tasarlandı normal çerçevelerle başarılı olmak zorunda,bir ana arıya yer açayım diye bölmüştüm onu orada bir,birde ısı kaybını önleyiçi önlemler almadığım için enerji kaybı oldu.Kısmetse yarın ana arısını kontrol edeceğim anasını değiştirdiğini düşünüyorum.
Sen yinede standart kovandan asla vazgecme.
Ahmet Arslan hocam, ana arı konusunu dert etmesen artık… ;D
Kenan beyin uyguladığı halıfleksi kovanların üzerine bende uyguladım.Köşelerine 9ar adet havalandırma deliği açtım.İlk gözlemlerim çuvallar olduğu gibi kenarlarda arı ölümleri olmuyor.
Delikler arıların geçemeyeceği kadar küçük sanırım ?
Kalın çiviyi ısıtarak yapınca az pürüzlü hava geçirgenli oluyor.Köşelere açmamın nedeni temizlediğim kovanların çoğunda köşe diplerde çamurlaşma olduğuydu bunuda orta kuluçkalıktan ısının yanlara doğru kayması ve cıkaçak yer bulamayınca kovan dibine nem olarak damladığını düşünmemdi.
Bu deliklerin sayısı yine yanlarda olmak kaydıyla arttırılabilir.
Sizinki halıfleks değil galiba, halı.
O delikleri propolisle kapatırlar.
Halıfleks ama kalını denk geldi,0n milyona on beş kovanlık olunca ne buldumsa aldım.
Kapatırlarsa havandırma problemi olabilir,eğer ortada olsaydı kapartırlardı diye düşünüyorum ,hepsine yaptım bu hafta belli olur.
Benim kovanlarım, polen çekmeceli ve ince halıfleks kullanıyorum.
Kuvvetli kovanlar, delik olmadığı halde, halıfleksin alt tarafını mum ve propolisle kaplıyorlar.
Halıfilexte havalandırma sorunu olacağını sanmıyorum ben de arıların içini sıcak tutma açısından en kalınından halıfilex kestim arı kovanlarının üzerine altı yün üstü halıfilex baya bi kalın üfledim gayet hava geçirgenliği var yarın resimlerim inş…