Foruma bugün üye oldum umarım ayağının tozuyla öneri yapmış demezsiniz
Emekli memurum ve alanyada yaşıyorum. Arıcılık hakkında hiçbirşey bilmiyorum ama merakla birçok youtube videosu izlerken keyif aldığımı farkettim. (sanırım bir haftada 50 ye yakın video izledim)
Bu forumu da bugün araştırma yaparken buldum. Kafamda bazı sorular var ve bu soruları sorabileceğim kişiler burada evet ve forumda arama yaparak bu soruların cevabını bulabilirim dedim.
Akdeniz bölgesinde arıcılık, akdeniz bölgesinde başarılı arı ırkları, antalya alanya mersin Anamur şu arı ırkını denedim başarılı güzel gibi gibi…
Ama maalesef tatmin edici cevaplara ulaşamadım çünkü herkes bir havuzda.
Nacizane önerim: forumda 7 bölge ana başlıkları açılsa ve bu bölgelerde yaşayanlar tecrübelerini bu bölgelerde paylaşsa, akdeniz bölgesi başlığı altına girdiğimde bu bölgede arıcılık yapan ustalarımızın paylaşımlarını, tecrübelerini, denemelerini özellikle bu bölgede ırk çalışması yapanları direk görebilsek arıcılığın gelişmesini daha kolay hale getirirmiyiz? Örneğin, Tarım bakanlığı resmi internet sitesinde yayınlanan listesinde antalya bölgesinde 4 onaylı ana arı üreticisi var ve hepsinin ürettiği ırk kafkas yazıyor. Kafkas ırkı antalya için ne kadar başarılıdır? Yada diğer ırklar çalışıldı mı? Yoksa babam usulü devam mı ediyor? Bilemiyorum.
CLT-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hakan bey ilk aşamada bölgendeki aricilardan mart sonunda 7 - 10 çerçeve aralığında 2 koloni alarak başlayın, ırklara bu kadar takılmayın zamanla da bu işi çözmeye başladığınızda bu irk mevzusunun olağan üstü birşey olmadığını arilarla uzun zaman geçirdikten sonra anlarsınız…
Ha illaki deneyimleyecegim diyorsanız 2. - 3. sezonda istediğiniz ırklarla tanışırsınız.
Kafkas uretmelerinin akdenizde asıl sebebi bahar erken geldiği için 2 parti fazla dönüyorlar üretimde.
Ilk bahara kadar ne öğrenebilirseniz kârdan, ilkbaharda uygulamayla pekistirirsiniz, gördüğünüz olumsuzlukları yada merak ettiklerinizi burada kendi ariginiz adi altında sorarsınız, arkadaşlardan bilgi tecrübe birikimi çok iyi olanlar var onlar size yol gösterme acısından yardimci olmaktan geri durmazlar…
Bağımlılığı olan bir hastalığa yakalanmak üzeresiniz şimdiden geçmiş olsun [emoji3][emoji3][emoji3]
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hakan bey hoş geldiniz.
Irk konusuna hiç takılmayın.
7 bölge mevzusu ise içinden çıkamayız çünkü bir bölge de yöreye göre çok büyük farklar çıkıyor.
Örneğin Ağrı ile Iğdır iklim farklılığı
Rize ile Bayburt ve daha bir sürü örnek verebiliriz.
Aramıza hoşgeldiniz Hakan bey,önce bı anımı anlatayım iş yeri de bir arkadaşın babası emekli olunca arıcılığa başlamış malum bende 1300 kişilik fabrikanın arıcısıyım herkes birşeyler soruyor bende yöreye göre bildiğim kadarıyla cevaplıyorum neyse gelelim esas konuya aziz babana şöyle meme kontrolü yapsın babana şöyle temel petek versin,kat atsın ve saire hafta sonu gidersen arılara babanla birlikte bakın bak baya birşey öğredin dedim,nasıl gideyim abi dedi babam Sinop’ta anca senelik izinde giderim dedi, Azis babanı ara benim dediklerim hicbirini yapmasın köydeki arıcılara sorsun ne derlerse onu yapsın ,ben azizin babasını trakyada arıcılk yaptını zanediyordum,o yüzden siz sizin yöreyi tanıyan İsmail Akyüz den yardım alabilirsiniz.
Öncelikle cevap veren herkese teşekkür ederim.
Çılgındağlı hocam güzel bi anıymış
İşte bende tamda bunu anlatmaya çalışıyordum. Bölgemdeki arıcıları nerden nasıl görebilirim? Şimdi siz söylemeseniz ismail beyi bilmeyecektim. Bence arıcılığa yeni başlamış insanların bölgelerindeki diğer arıcıların bilgi paylaşımlarını tecrübelerini görebileceği 7 bölge veya sizin belirleyeceğiniz arı bölgelemeniz 4 tür veya 10 dur. Forumda 10 bölge için ana başlıklar açılırsa bizde akdeniz bölgesi başlığında ismail beyin paylaşımlarını görüp, haaa bu adam bu bölgede çalışma yapıp paylaşmış ben bundan feyz alıyım der o akdeniz bölgesi başlığını takibe alırım. Yarın da ahmet bey “ben italyan arısı denedim buda tecrübelerim yazar” ahmet bey denemiş yok ozaman ben italyan sarısı denemeyim diye sonuca ulaşırım.
CLT-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yaşadığınız bölgenizdeki yerel bir arıcının yanına gidin.Arıcıya hangi kovanından memnun kaldığını sorun acemi olduğunuzu ve yeni baslayacağınızı da anlatın yardımcı olacaktır.Ege ve akdeniz için ırk olarak uyumlu olan muğla arısı batı anadolu arısı italyan arısı diye biliyorum.Zaten bölgenizdeki yerli arıcının arıları yıllardır orda olduğu için süpriz olmaz siz sadece arıcan arı alırken memnun kaldığı kovanlardan iki kovan alın gerisi olur gider zamanla.Hayırlı olsun şimdiden…