Nasıl kek yapalım?

Yalçın bey ben biraz araştırma yaptığım için ben yanıt vereyim.

Kuru maya un içerisinde bulunan şekeri yer. Unda şeker azdır. Biraz dışarıdan elenirse daha güzel kabarır.

Maya şekeri tüketirken karbondioksit gazı açığa çıkar. Hamurun kabarmasına neden olan olay da budur.

Kadir bey,“yahu” neyin nesi oluyor acaba? :frowning:

İsteyen istediği şekilde kek yapabilir ben demiyorum ki sizlerde bu şekilde kek yapınız ! 8)

Üzerine dikkati çekmek için söylenen söze katılan bir kelime:
İnsan bayağı üzülüyor yahu!- S.F.Abasıyanık.

Yalçın Abi,

Keke su katılınca yumuşar…
Kışın sertleşiyorsa içindeki suyun donmasındandır.
Kovana konduğunda hâlâ sert olarak kalması nasıl mümkün olacak?

Pakmaya, Safmaya, Yuva ya da Özmaya… Bunlar aslında ‘‘bira mayası’’ üreten firmalar ve ürünleri…
Almanlar da mı Pakmaya kullanıyorlarmış?

Bira mayasının arılar bir derece ama, özellikle arı kurtçuklarının beslenmesi için uygun olmayan bir protein kaynağı olduğunu biliyoruz.

Yurdumuzdaki arıların protein açlığı çekmedikleri, bu tür formüllerin çiçektozu kaynaklarının yetersiz olduğu ülkelerde yoksunluklar, dolayısıyla mecburiyet yüzünden geliştirildiği de defalarca anlatılmaya çalışılmış.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3390.msg66714#msg66714

Üstelik sizin aktardığınız formülde ‘‘kuru bira mayası’’ değil ‘‘yaş maya’’ var. O da ayrı bir sorun… Yaş maya, hamur mayası olarak hazırlanmış bir ürün… Hamur mayası olarak hazırlandığı için, bira mayası ile birlikte neler neler içerdiği ayrıca incelenmeli.
Hazırlanışını bilmiyorum, ama içinde kıvam verici olarak sudan başka un da nişasta da olabilir. Un ve nişasta, arıların sindirim sistemlerine hiç de uygun besinler değil.

Arılarınızın memnuniyeti(!) verdiğiniz kekten değil, karşılaştıkları ya da uyguladığınız olumlu, memnuniyet verici etmenler nedeniyledir.

Mayalı kekin uzun süre kovanda kalması halinde, özellikle mantar üremesi için çok ideal bir ortam oluşturduğunu belirten literatür bilgileri var.

Bu açıdan yaptığımız şeyleri paylaşırken doğru bulmadıklarımıza şerh koyuyoruz.

Bu itirazı yapmazsak, yeni başlayan arkadaşlar “gen.tr forumda yazıyor karşı çıkan da yok o zaman doğru bir uygulama” sonucuna varıyor.

Kek yoğurulurken içine çiçek tozu konmasına gerek yok.

Kek içine tatlandırmak amacıyla belki % 1 - 2 oranında çiçek tozu konulabilir.

Arılar kovana giren çiçek tozunun çoğunu yavruları için harcarlar kendileri için daha az kullanırlar.

Bu durumda keke çiçek tozu katmak hele kış aylarında arılara vermek pek uygun değildir.

Alttaki fotoda kış aylarında çiçek tozlu kek yemiş ve dışarıya çıkıp barsaklarını boşaltamamış arının barsağı görülüyor.
Aslında bu barsak renginin beyaza yakın çok az pembe renkli olması gerekirdi.

http://img825.imageshack.us/img825/9606/93751312.jpg

Çiçek tozlu kekin nasıl yapılacacağını daha önce tartışmıştık.

Arkadaşlar kekmi-koyu beslememi? hangisini yapalım

Murat hocam;

Topaklar çiçek tozu olabilir mi?

http://imageshack.us/a/img705/6770/fotoraf0379n.jpg

Bağırsak.

http://imageshack.us/a/img205/3982/dscf0006resize.jpg

Abi bence erken ilkbaharda koyu besleme ilerleyen zamanlarda kendi balınızla yapılmış kek verilebilir.ben vermiyorum

Sayın Mehmet NEVŞEHİR:

Güzel foto destekleriniz için teşekkür ederim.

Sağolun hocam… :-[

Keke süt tozu katılmaz:

Yine yeterli çiçek tozu bulunmayan ülkelerde yerine geçebilecek maddelerin içinde kazein uygun görülmüş.

Kazein bir çeşit yağı ve tuzu olmayan ilkel peynir.

Çeviri hatası olarak; kazein nerede var? sütte var.
İçinde yağ olunca sorun olacak, yağsız süt tozu aranmaya başlamış ve üretilmiş.

Ama içinden ayrılamayan süt şekeri ( laktoz ) arılar için zararlı olabiliyor.

Hatta bu işi abartıp şerbeti doğrudan bildiğimiz sütle yapanları gördüm.

Yine soya unu çiçek tozu yerine verilen başka bir ürün.

Yağsız soya unu bu amaçla kullanılıyor.

Ülkemizdeki soya unu hayvan yemi amacıyla yapılmış soya küspesinden üretiliyor, yani insan gıdası değil.

Soya içinde bulunan şeker de arıların kullanımı için uygun değil.

Konu dışına taşmamak için yazmayayım dedim ama kendimi tutamadım :slight_smile:

“YAHU” Kelimesi atalarımızdan bize gelen çok güzel bir sözdür… (YA RAB, YA RAHMAN vs… gibi)
Buradaki “HU” kelimesi “yok olmak” anlamında dır… Yani ben yokum, sadece “SEN” varsın manasında…

Saygılar…

Keke katılacak su ,arıların su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur mu?

Canım İstanbula geleceksiniz nasılsa bizim arılıklarıda gezersiniz artık,canlı bir kek tarifi alırız :slight_smile: :slight_smile:

Olmaz…

İyice sulandırırsanız da kek, kek olmaktan çıkar; şurup olur.

Kovana kek verseniz de şurup verseniz de arılar dışarı çıkmadan edemezler. Soğuk havalarda her tür besleme, az ya da çok sakıncalıdır. Bu nedenle yarar/zarar dengesini her arıcı kendine ve kolonilerinin durumuna göre hesaplar.

SONUÇ OLARAK:

Arılar iki şeyi kullanıyorlar, birisi protein, diğeri karbonhidrat.

Biz kekle besleme yoluyla arılara karbonhidrat yardımı veriyoruz.

En iyi beslemenin arının kendi ürettiği bal veya yoksa bileşimi bala yakın olan şekerle olduğunu biliyoruz.
Öyleyse kek içine şekerden başka bir şeyin katılmasına gerek yok.

Kek içine katılan vitamin, antibiyotik ve benzeri katkılar hiç gereksiz olduğudur.
Yani: hiç bir sorunu olmayan arıya; Sen 6 ay sonra hasta olacaksın sana antibiyotik verelim gibi oluyor.

Kek içine katılan bütün katkı maddeleri bir insana saman, talaş, ağaç yedirilmesi gibi bir şeydir, girdiği gibi dışarı çıkar.

Hu kelimesi arapça Yaradan manasında kullanılır ve kişilere hitafen söylenmez. Benim cümle içerisinde kullanmış olduğum kelime aynen örnekte verdiğim manayı taşımaktadır. Edebiyatçı değilim belki açıklamalarım hatalı olabilir ama hatalıda olsa anlatmak istenilen tam manasíyla verdiğim örnekle uyuşmaktadır.

Cahit abi meydan şerbeti verildiğinde daha iyi gözleniyor arılar şerbeti aldıktan sonra direk kovana gitmiyor arılığın etrafını şöööyle bir turluyor.sebebi nasıl açıklanabilir.