Nasıl kek yapalım?

Kek yaparsam, elimde hazır bulunsun deyip, uygun pudra şekeri buldum.

İçinde nişasta olmadığından topak, topak taş gibi oluyor ama az bir işlemle dağılabiliyor.

Evde bal da var.

Bal, pudra şekeri, azıcıkta su kek tamam olur diye düşünüyorum.

Kekin içine başka ne karıştıralım?
Karıştıracaklarımızın arıya bir yararı olur mu?
Siz neler karıştırıyorsunuz?
Yararını gördünüz mü?
Katkı maddelerinin etkilerini gözlemlediniz mi?

Ağabeyim çok ihtiyaç vardı bu tariflere bir ortak noktada buluşmak için.

Kekin katılık oranı nasıl olmalı? Bu da benim sorum.

Kekin kıvamı nasıl olacak diye soran arıcı mı?

Kulak memesi de gerekir akide şekeri gibi olanı da…

Duruma göre…

Ne amaçlı ve kovana nereden vereceğine bağlı…

Ben kek yapımında pancar ekicisi olduğumdan şeker elimde oluyor.Evde mutfak tipi makinada pudra şekeriden kendim yapıyorum.Çokta yapmıyorum,sadece çiftleştirme kutularına göre küçük küçük.Süzme makinası olmadağından ballı peteği sıkıyorum.arta kalan parçalanmış bulaşıklı ballı peteği pudra şekeri ile biraz koyu sıvı hale getirdiğim polenle kek yapıp poşetliyorum.Zaman zaman bal ihtiyaçım olduğunda depodaki peteklerden yapıyorum.Kekin içinden karışmış petek parçalarını arı ayıklarmı vede kek kullanım gününe kadar bozulurmu bilmiyorum.Suyu hiç katmıyorum gerekte kalmıyor.Gerekli kıvam yeterli oluyor.Biraz uzun oldu ama…böyle oluyor.Diğer arılara kek hiç vermiyorum.

60 ile 80 arası kovan için;
1- 50 kg toz şekeri Pastane malzemeleri toptancısına gidip 10 TL farkla pudra şekeri halinde çektiriyorum; (normal çekilmiş olanların içinde belirli oranda nişasta olduğu için terçih etmiyorim.)

2- Yazın bal sağımında sırları alınması sırasında sır alma tezgahının altına biriken, dolum esnasında tenekelerin dibinde kalan ve bir miktarda süzülmüş olarak ayırdığım baldan ayırmış olduğum 15 kg. kadar balı incelmesi için biraz ısıtıyorum.

3- Buzdolabında muhazafa ettiğim 2 kavanoz poleni suyla karıştırıyorum.

4- Hamur karma makinem küçük olduğu için 3 partide kulak memesi kıvamına gelene kadar karıştırıp göz kararı ortalama 1 kg olarak poşetliyorum.

karıştırması poşetlenmesi 2 kişi olarak yapıldığında 2 saati geçmiyor.

Ben bu şekilde yapıyorum, ayrıca her türlü öneriye ve tavsiyeye açığım.

Daha öncede yazmıştım. Ankara’ da kek yapmak isteyen arkadaşlarıma yardımcı olabilir.

Saygılarımla

Murat hocam ben sizin tarifiniz üzere yapıyorum.

Ama ticari yapılanlarda en başta ekmek mayası var.

Vitamin katanlar var bunların faydası zararı nedir orasını ben bilmem.

Bildiğim kadarıyla keke polen katılması doğru değil. Polen ihtiyacı olan kolonilere ayrıca polen keki yapılıp verilmesi gerekiyor.

arıcıda kek her daim hazır bulunmalımı.

yapılan kekde bozulma ekşime olasılıgı varmı

bana kalsa ben hergün şurup veririm kaynanaya laf anlatamıyorum komşu su hiç ellemiyor ben arıları tembel edecekmişim.

market balı keke uygunmu!

Kısa süreli olsa da kek yedek olarak bulunabilir ama kek kovana konulunca uzun süre kaldığından yedek olmasına da pek gerek yok.

Kek yapılıp uzun süre dışarda kalırsa ekşime başlar hele içinde su olursa.

Market balının içinde bulaşıcı bir hastalık olması kendi balınızdan daha çoktur.
Başka bir şey; sahte bal bulaşıcı hastalıklar konusunda belki daha az zararlıdır.

Kek yapımında neden su kullanılır ?

Bal ve pudra şekeri yeterlidir

Varsa polende katılırsa arıların hoşuna gideceği aşikar

Ben hiç su katıldığını görmedim bölgemde yapılan keklerde

Genelde satılan kekleri elimize alınca yumuşak olduğunu görürsünüz.
Bu yumuşaklık, için ucuz olması bakımından, yoğurmanın son anlarında sıcak su katılıp yapılır.

Bizim bölgemizde yapılan kek’in formülü almanyadan geldi,hatta gelişinden bir süre gizli olarak yapılmıştı formülü alanlar tarafından.

Formül: 10 kg pudra şekeri.
1 paket(1/2kg) pakmaya
1/2 kg bal (temiz kendi balınız)
350gr su.
Pudra şekerinin verilen ölçüde olmasına dikkat edilir ve bir kova veya leğene boşaltılıp topakları inceltilir,su bir miktar ısıtılır (el yakmıyacak sıcaklıkta) sonra maya bir kaba alınıp ufalanır ve bu su ile eritilip içine balda katılarak pudra şekerinin üzerine dökülüp karıştırılır.
Pudra şekeri artırılırsa ayni oranda diğer malzemelerde artırılarak kek çok olarak yapılabilir.
Haydi kolay gele. ;D

Kek içine maya konulmasına karşı çıkanlara sorarım nedeni nedir açıklarmısınız? ???

Murat bey,kekin yoğurulmasının son anlarında keke yumuşak olması için su katılır demişsiniz aksine keke fazla su katıldığında soğuyunca kek sertleşir inanmazsanız bir deneyiniz derim.Hele kış mevsiminde kaya gibi olur. >:(

Siz neden koyduğunuzu açıklar mısınız?

Balın şeker ile daha kolay reaksiyona girerek arılar tarafından daha kolay alınır ve kek uzun süre kaldığında balı kristalize olmaz. ???
Birde keke katılan bal oranını azaltır. Sadece bal ile yapılan kekte, 10 kg şekere 3kg bal katılır, eğer 1/2 kg maya koyulunca bu bal oranı 1/2 kg düşüyor.

Bal ile şekerin neden reaksiyona girmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Keke maya neden katılırki?

Maya bir bakteridir.

Gelişmesi için hidrogen yemesi gerekir.

Isı bu gelişimi hızlandırır.

O yüzdendir ki evde hamur yoğrulunca üzeri kapatılır, yani hava içindeki oksigenden ve ısı kaybından korunmuş olur.

Şeker karbon ve hidrogen atomların oluştuğuna göre;

Kek yoğrulurken maya; şeker içindeki hidrogeni yer, geriye işe yaramayan bir bileşim çıkar.

( yani maya şekeri yer dışarı pisler, pisliğin ne olduğunu siz düşünün ).

O yüzdendir ki hazır mayayla hamur mayalanırken içine biraz şeker atılır.

Arılar beslenmesi için iki eleman vardı biri protein diğeri karbonhidrat

Biz kek vererek karbonhidratını sağlıyoruz.

İçine maya konulmuş kekte hidratı yok ettiğimize göre ne vermiş oluyoruz?

Burada maya verilmesi olayı bir çeviri hatası olduğunu düşünüyorum.

Çünkü çiçek tozu kıtlığı olan ülkelerde çiçek tozu yerine geçebilecek maddeler aramışlar, bunlardan yakın birisi de bira mayası olduğu ortaya çıkmış.
Bira mayasıyla ekmek mayası aynı şey değil ki

Valla biz burada mayalı kek yapıp veriyoruz hepimizde arılarımızda çok memnunuz. İşin diğer kimyasal olaylarını kimyagerler daha iyi bilirler,onlara sormak gerektir diye düşünüyorum.
Murat bey, un ile şekerin mayalanması aynımıdır.?

Arılarınızın memnun olduğu nasıl anlaşılıyor? :-\

Arımız bal yapsín diye (ana hedef) verdiğimiz malzemede baldan kaçmak bana saçma geliyor.
Arıya pakmaya verilirmi yahu.
Logoda arı resmimi var yoksa…