Nasip olursa ilk koloniye sahip oluyorum

Merhabalar;
Sıfır kovan fiyatları bulunduğum bölgede biraz fazla pahalı 100 tl civarında Türkiye genelinde 60-75 tl ye çift kat çıtalı kovanlar satılıyor sıfır standart olarak.Ancak kargosu yaklasık 30 tl tutuyor.8 tl de kapıda tahsilat ücreti tutuyor.100 tl kovan ücreti versem aracım olmadıgı için 40 tl ulasım ücreti tutuyor.Yani nereden baksam sıfır kovan bana en ucuz 150 tl ye mal oluyor.Bende ikinci el almayı dusundum.Ancak çevremde bulunan kovanlar biraz fazla yıpranmıs boyası dokulmus v.s işin görüntüsünde değilim.önemli olan sağlıklı ortamda bal yetiştirip sağlıklı koloni ile çalışmak.Bu her arıcının isteği.diyelim ki bu şekilde kovan aldım.Hastalık olmaması için kovanı pürmüzle yakıp dışının boyasını kazayıp taban tahtası v.s kontrolleri yapıp.boyadıktan sonra birde kovanları güzelce havalandırıp kullanmaya baslasam.Bu kadarı yeterli olurmu yoksa başka yapılacak işlemler varmıdır?Hastalık bulaşma riski ikinci el kovanlarda biraz daha yaygın oluyormus yaptıgım araştırmalara göre.Yukarıda yazdıklarımın haricinde ikinci el kovan alırken başka yapılacak bir işlem varmıdır.Yada ikinci el kovanı aldık varsayarsam arı koymadan önce nasıl bir bakımdan geçirilmelidir.

Not:Çerçeveleri sıfır kullanmayı düşünüyorum.Kovanla çerçeve uyumsuzluğu yaşayabileceğimi göz önünde tutuyorum.

Anlattıklarınıza ilaveten…

%5 çamaşır su içeren bir çözelti ile kovanın içini güzelce silip güneşte 1 saat kuruttunuz mu tamamdır.

Hayırlı olsun biyerden başlamak lazım :slight_smile:

Selemın aleyküm değerli üstatlarım herkese merhaba bende pek çok arkadaş gibi sitenin takipçilerindenim ve nihayet bende iki koleni ile geçen cumartesi başladım,bu aldığım arılarımı sıfır kovana aktarmak istersem yinede bu kovan bakımlarını yapmak gerekirmi çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Sıfır kovanda gerekli değil. Çamaşır suyunun uygulanmasının sebebi önceki koloniden kalabilecek

hastalık ve yumurta gibi asalakların yeni koloniye aktarılmamasıdır.

Nasipse nisan başı Hacı amcadan 2 koloni alıp başlayacağım. herkese bereketli ve zevkli bir sezon diliyrum

Biryerden başlamak lazım tabi … :slight_smile:

Hadi hayırlısı

Sayın Halil BİLEN;

Yardımınız için teşekkür ederim :slight_smile:

hayırlısı olsun kardesim kovanları iyi kontrol ederek kırık çatlak çürürük olmasın hepsinden önemlisi ölçüleri standart olsun saydıklarını ve halil hcamıın dediği gibi çamaşır suyu uygulaması sıkıntı olmayacaktır allahın izni ile hayırlısı olsun inşaallah

aramıza hoşgeldiniz hayırlısı olsun inşaallah sizde yakalamışsın bu hastalığa allah yardımcın olsun bol bereketli sezonlar dilerim

Sayın DERDE_DERMAN ;

Önerileriniz için Teşekkür Ederim.

Yeni başlayanlar için hayırlı uğurlu olsun
Ama dikkat edin bu iş hastalık gibi yani insanı bırakmıyor :slight_smile:
Burda bizim emekli bir kahveci abimiz var
Sinekle böcekle uğraşılmaz diyordu şimdi kendi kovanını kendi yapar hale geldi:)
Ona göre.

Öyle diyenlerden korkucaksın :slight_smile:

Herkese Selam. Değerli üstadlarımdan ricam şu paket arı alımı konusunda bizi aydınlatmaları. Fiyatlar uygun görünüyor. Ama beni verim alamazsın (kılıç arısı olduğu için) diye biraz korkuttular. Daha bekleyelim mi? Saygılar…

Sayın Ömererim merhaba

Petekten arı alımı ifadesin den ben çerçeve hesabı arı alımını anlıyorum.

Eğer öyle ise bana göre arı alınırken çerçeve hesabı alınmalı.

Arının yoğun olarak bastığı yavrulu çerçeveleri sayıp alabilirsiniz.

Muhtemelen duvarları da sayacaklardır.

Kılıç arısı ifadesi arının saldırgan veya hırçınlığını ifade ettiğini düşünüyorum.

Hırçın arı ile çalışmak belki sorun olabilir ama verimliliği ile direk alakalı olduğunu düşünmüyorum.

Fiyat konusu uygun diye yazmışsınız.

Tercih sizin.

Paket arı çoğunluğu tarlacı arıdan ve az miktarı genç arıdan oluşan, kutulara doldurulmuş, arıların

kışlatılmasının zor olduğu bölgeler için tasarlanan, taşınması kolay olması amaçlı, götürüldüğü yerdede

kovana aktarılıp kullanılan bir yöntem…

ÇERÇEVESİ 25 TL den satılyor bizim yöreye uyum sağlaması ve de yerli anaları kabul etmediği endişesini taşıyorum. Zaten alırsam güçlendirip bölme yapmak gerekcek. Bu sene biz onlara çalışacaz galiba

Arılarda ırk farkı varsa kabul etmeyebiliyor. Paket arılarda çoğunluk tarlacı olduğu için bu iş dahada

zorlaşır. Biraz zahmetli olacaktır…

Forum da ki konuları bol bol okuyun çok faydalanacaksınız sıkıntınızda size yardımcı 

olacak çok değerli insanlar var…Hayırlı uğurlu olsun … .

bir kolonu alayım da bir şeyler öğreneyim derken bakacaksınız ki 10-20-30 ya en az  50 

olmalı HAYIRLISI .....