Merhabalar;
Sıfır kovan fiyatları bulunduğum bölgede biraz fazla pahalı 100 tl civarında Türkiye genelinde 60-75 tl ye çift kat çıtalı kovanlar satılıyor sıfır standart olarak.Ancak kargosu yaklasık 30 tl tutuyor.8 tl de kapıda tahsilat ücreti tutuyor.100 tl kovan ücreti versem aracım olmadıgı için 40 tl ulasım ücreti tutuyor.Yani nereden baksam sıfır kovan bana en ucuz 150 tl ye mal oluyor.Bende ikinci el almayı dusundum.Ancak çevremde bulunan kovanlar biraz fazla yıpranmıs boyası dokulmus v.s işin görüntüsünde değilim.önemli olan sağlıklı ortamda bal yetiştirip sağlıklı koloni ile çalışmak.Bu her arıcının isteği.diyelim ki bu şekilde kovan aldım.Hastalık olmaması için kovanı pürmüzle yakıp dışının boyasını kazayıp taban tahtası v.s kontrolleri yapıp.boyadıktan sonra birde kovanları güzelce havalandırıp kullanmaya baslasam.Bu kadarı yeterli olurmu yoksa başka yapılacak işlemler varmıdır?Hastalık bulaşma riski ikinci el kovanlarda biraz daha yaygın oluyormus yaptıgım araştırmalara göre.Yukarıda yazdıklarımın haricinde ikinci el kovan alırken başka yapılacak bir işlem varmıdır.Yada ikinci el kovanı aldık varsayarsam arı koymadan önce nasıl bir bakımdan geçirilmelidir.
Not:Çerçeveleri sıfır kullanmayı düşünüyorum.Kovanla çerçeve uyumsuzluğu yaşayabileceğimi göz önünde tutuyorum.
Selemın aleyküm değerli üstatlarım herkese merhaba bende pek çok arkadaş gibi sitenin takipçilerindenim ve nihayet bende iki koleni ile geçen cumartesi başladım,bu aldığım arılarımı sıfır kovana aktarmak istersem yinede bu kovan bakımlarını yapmak gerekirmi çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.
hayırlısı olsun kardesim kovanları iyi kontrol ederek kırık çatlak çürürük olmasın hepsinden önemlisi ölçüleri standart olsun saydıklarını ve halil hcamıın dediği gibi çamaşır suyu uygulaması sıkıntı olmayacaktır allahın izni ile hayırlısı olsun inşaallah
Yeni başlayanlar için hayırlı uğurlu olsun
Ama dikkat edin bu iş hastalık gibi yani insanı bırakmıyor
Burda bizim emekli bir kahveci abimiz var
Sinekle böcekle uğraşılmaz diyordu şimdi kendi kovanını kendi yapar hale geldi:)
Ona göre.
Herkese Selam. Değerli üstadlarımdan ricam şu paket arı alımı konusunda bizi aydınlatmaları. Fiyatlar uygun görünüyor. Ama beni verim alamazsın (kılıç arısı olduğu için) diye biraz korkuttular. Daha bekleyelim mi? Saygılar…
ÇERÇEVESİ 25 TL den satılyor bizim yöreye uyum sağlaması ve de yerli anaları kabul etmediği endişesini taşıyorum. Zaten alırsam güçlendirip bölme yapmak gerekcek. Bu sene biz onlara çalışacaz galiba