Nemli kovan hakkında

Arkadaşlar dün kovanlarımı kontrol ettim. Havanın soğuk olmasına rağmen hava şartlarından dolayı etken faaliyete geçerek stoklarını tüketmiş olabileceklerini düşünerek daha önce 2 kez poşetle şurup vermiştim. Kar yağışı beklentisi yüzünden sıkıntı olmasın diye tekrar vermek istedim. Kovanın birinde sanki kenarından su girmiş gibi kenar tahtasının ve zeminin ıslak olduğunu gördüm. Ayrıca pirinç tanesi gibi olan ama daha küçük hareketsiz yumurta tarzı şeylerin kovan örtüsü üstünde yan duvarda ve zeminde olduğunu gördüm.Duvar maksatlı bıraktığım tam şurupluğun içinde bir sürü arı ölüsü olduğunu ve içinde kurtların dolaştığını farkettim ıslak durumdaydı çıkardım.Kovan güçlü görünüyor avuç içi kadar alana her peteğe yavru atmışlar. Yeni bal stokları oluşturmuşlar. Ancak ıslak olan taraftaki 2 çerçeve nin alt tarafları yeşil yeşil küflenmeye başlamış üst tarafında yavru ve bal olduğu için alamadım. Hava çok soğuk olduğundan kovan da değiştiremedim. 2 kovanın vardı.Diğeri böyle değil. Ne yapılabilir sizce?

kuru kovan ile değiştirin,kuru kovanınız yoksa kovanın ağzına doğrı meyili artırın arkasına bişeyle koyun,kovan boşluğuna gazeteler koyun her hafta o gazeteleri kurularıyla değiştirin…

Arılar üşür diye düşünüyorsanız: kuru ve soğuk olan kovan içine az bir gazete kağıdı yakın, kovan ısınsın.

Soğuk ta olsa arıların üşümeyeceği bir havada acele olarak yeni ısınmış kovana aktarınız.

Uygun olmayan çerçeveleri de koymadan arıları sıkıştırıp kapağı kapayınız.

Arılar yer değişikliğinden şok olsalarda yeni kuru kovanda rahat ederler.