Normal kabarmış ve az kabarmış petek

Saygıdeğer arcilik.gen.tr dostları;
Geçen sene başladığım arıcılık faaliyetlerinde bu sezonu sizler sayesinde bilgi birikimimi artırarak ama hiç bal alamayarak :slight_smile: bitirdim galiba. Yaşadığım bölgede çiçek tozu ve bal akımının olacağı zamanlarda yaklaşık olarak 40 gün süren yağmurlar bal alamayacağımın göstergesiydi ve de öyle oldu. Gerçi bu yörede ilaç niyetine bile olsa kimsede bal yok. Sorunun ve sorum şu:

Geçen yıldan tam olarak kabarmış peteklerim vardı. Bu yıl ballığa bu petekleri verdim. Bu peteklere ilave olarak da ham petek de vermiştim. Arılar bu yağmurlar sırasında canları istediğince bir ballığa çıktılar bir kuluçkalığa indiler. Bu iniş çıkışlarda bir miktar da diğer petekleri kabarttılar. Bu gün katları indirmeye başladım. Akşam olunca da işin kalan kısmını yarına erteledim. Elimde geçen yıldan kalan kabarmış petekler ile bu yılın azıcık kabarmış petekleri olacak. Acaba bu peteklerin hepsini nasip olursa önümüzdeki yıl da kullanayım mı? Yoksa sadece bu yıldan kalan az kabarmış (1-2 mm. kadar) peteklerle mi yoluma devam edeyim? Sabırla okuduğunuz ve vereceğiniz cevaplar için teşekürler…

Sayın Ufuk Bahar:

Arıcının sermayelerinden birisi de kabarmış petetir.

Baharda kabarmış petekler ilaç gibi geliyor.

Kullanılması istenmeyen petekler: Parçalanmış veya bir yanı kopmuş. Erkek gözü çok olan esmer petekler . çok karamış yani çok sayıda yavru çıkmış petekler. kötü kokan retekler olmalı.

Atılması istenmeyen petekler: az veya çok kabarmış petekler. balı süzülmüş petekler. karamaya başlamış petekler hatta düzgün işçi arı gözü olan kararmış petekler olmalı.

Yarım kabarmış petekleri sonbahar aylarında kovana vermemek gerekir.

hatta bu şekilde mevcut petekler kovandan alınmalı

ilkbahar aylarında kullanılmak üzere uygun koşullarda saklanmalı.

geçen seneden kalan petekler çok esmer değilse güve değmediyse kullanılabilir.

Ustalarımız yorumlarını yapmış.
Forumda birçok yerde geçiyor yine eklemek gerekirse;
Murat hocamın dediği gibi arıcının en değerli sermayesinden biri de kabarmış petektir.
Çünkü koloni 1 kg bal mumu üretmek için 6 ile 10 kg bal tüketiyor.
Yani elinizde hazır kabarmış peteğiniz varsa bal mumu üretiminde kullanılacak olan bal direk depo edilecek demektir.
Buda bal üretiminizde yeri geldiğin de % 100 varan artış demek.

Kıymetli hocalarim;
Geçtiğimiz yil yine acemilikle sonbaharda 7 çerçeveyken bastik bolca şerbeti. Hayvancagiz ne yapsin duvarlara atti her yere atti bu şerbeti.
Neticesinde 4 çerçeve 5 çevreye düşürmek zorunda kalinca gittim içinden aldim serbet depolanmis ama sirlanmamis çerçeveleri…
Havalar soğuk gitti vesselam guvelenmediler ama o serbet her ne kadar bal şeklinde depolansa da sirlanmadigi için bozulmustur muhtemelen değil mi? Ne yapayim bunu simdi?
Balli petek diye duvar mi yapsam hali hazirda duvari yavru için oyanlara; yoksa acaba süzüp öyle mi kullansam?

VIA_V8C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ekşimiş ise gözlerden akardı duvar olarak kullanılabilir