Oğul bekleyemeyeceksek ne yapabiliriz.

Arkadaşlar, arılarımı oğul için bekleyemeyemiyorum. O yüzden haftalık kontrollerle oğula bozulanları bölüp, ana kovandaki memeleri temizliyorum. Eski anayı bulabildimse öldürüp, bir meme bırakıyorum. Eski anayı bulamadıysam ana kovandaki tüm memeleri kesiyorum. Sonuçta tekrar meme takıyor. Bir hafta sonra tekrar meme kesimi, eski ana aranması işlemleri devam ediyor. Ancak benim demek istediğim bu değil.
Sizlere kafamda uyarladığım başka bir işlem anlatacağım. Kendim uygulamaya başlayacağım. Hem sizlerinde düşünmesi, hemde kafanıza yatarsa uygulanması bakımından, ayrıca bu yöntemin sizce iyi yada kötü tarafları nelerdir bunları konuşmak bakımından aşağıya yazıyorum. Kendimce olumlu olumsuz taraflarınıda ekleyeceğim.
1- Haftalık kontrollerle oğula bozulan (memeleri takmış) kovan varsa su işlemi yapmayı planlıyorum.
2- Oğula bozulan kovandan 1 ya da 2 tane sunni oğul alıyorum . Sunni oğulun bir tanesini kovanın yanına koyuyorum
3- Ana kovandaki memeleri kesiyorum.
4- Bu işlemler sırasında eski anayı bulabilrisem öldürüyorum. Bulamazsam ana aramıyorum.
5- Bir hafta sonra ana kovanı yerinden kaldırıp 1-2 metre yakına alıyorum.
6- Ana kovanın yanındaki sunni oğulu ana kovanın yerine yaklaştırıyorum. Bu kovanın uçma deliğine ana arı ızgarası parçası koyuyorum. Önüne çarşaf seriyorum. Uçma deliğine koku püskürtüyorum. Aynı kokuyu oğul ve ana kovandaki arılarada püskürtüyorum.
7- Ana kovandaki tüm petekleri çarşafa silkiyorum.
8- Çıkan petekleri oğula, mesela kuluçkalığa veriyorum. Ama memelerini kesiyorum. Hemen üstüne katı atıyorum.
İşlem tamam…
Bence iyi tarafları:
1- Oğul bekleme derdinden kurtulursun
2- Oğulların bakım, besleme, desteklenme, silkilme, oğul için arılığa gitme gibi dertlerdende kurtuluyorsun
3- Tarlacıların aynı kovanda birleşmesi ve içeride hiç yavru olmaması nedeni ile gelen bal depo edilecek, bal mevsimi kısa geçmezse bal alacağımı umuyorum.
4- Bu yöntemde eski ana arı bulma zorunluğu yok. Ana memeleri kesme işlemi çok az ve ikincisinde silkilmiş peteklerde.
Sakıncaları nelerdir:
1- Ana arının döllenmesi gecikecektir. Çünkü tarlacı çoğalınca anayı döllenmesi için sıkıştırırlar. Dolayısı ile geç döllenen ana yumurtlayamadan, yada az yumurta ile kurak mevsime girecek. Sonbaharda da yavru atmazsa kışa çok zayıf girecektir.

Yanlış mı anladım. Bu gün anasını öldürüp 3 e bölüyorum ve bir hafta sonra hepsini bir araya birleştiriyorum. Tüm bu işlemlere arılığı karıştırmaya, 3 tane kovan işgal etmeye ne gerek var ki. Elimde oğul önlemeye yönelik onlarca alternatif var iken.

Hüseyin bey yanlış anlamışsınız… ben oğula bozulmuş bir arıdan bahsediyorum. ayrıca 3 arıyı birleştirmiyorum. Oğul önleme alternatifi dedikleriniz oğul mevsimi olursa yetmiyor. Ana genç değilse, mevsimde oğul için müsaitse o oğul engelleme yöntemleri yetmiyor. Yani havalandırma, gölgeleme, katı zamanında verme falan yetersiz kalıyo. Tabi ki bunları yapmak şart.

O arı oğula gidecekse gider diyorsunuz. Ben uygulamanızı anlamadım. Anayı öldürdü isek ana ızgarasını girişe neden koyduğunuzu bile anlamadım. Sanırım müze işine çok takıldık arıcılıktan koptuk.

Ben de ana arıyı bulduktan sonra tüm arıyı kovanın önüne silkeliyorum çerçevede arı olmadığı için tüm memeleri

kolaylıkla temizleyebiliyorum geçen sene 2 kolonide denedim sonuç aldım kovan başına da 30 kilo bal aldım…

:wink:

Ana yaşlı ve sakat olabilir illede oğula gidecek olana ya oğul verdirmeli yada anasını değişmeli veya bölmeliyiz aksı taktirde arı zamansız ana yı keser ve arı yalancıya kaçarak telef olabilir.

slm.arkadaşlar.benim 2.kovanımvar ikiside 9.cıda birinde 7.cıda yavruvar cıdalarınbazılarına.memedikmiş.dünkakdım.künlükyımırdavar.nayapmamgerek yardım

Selam arkadaşlar. Benim 2 kovanım var. İkisi de 9 çıta. Birinde 7 çıta yavru var. Çıtaların bazılarına meme dikmiş. Dün baktım. Günlük yumurta var. Ne yapmam gerek. Yardım.

(Düzeltme tarafımdan yapılmıştır. HB. ;))

Sayın Murat66 ; Öncelikle sorduğun soruyu yazdıktan sonra bir kez de okumalısın.
Yanlışlıkları düzeltelim ki okuması kolay olsun :slight_smile:

Selam arkadaşlar. Benim 2 kovanım var. İkisi de 9 çıta. Birinde 7 çıta yavru var. Çıtaların bazılarına meme dikmiş. Dün baktım. Günlük yumurta var. Ne yapmam gerek.

Sn.murat.66

Memeleri temizleyip, ballığı koy.

kenan.abi ballığı.çarşamba.koysam.keçmikalmış olurum .yarın.ankaraya.gideçeyim

Çarşamba günüde koysan olur.

Memeleri kesmeyi unutma.

Memeleri kontrol etmenin kolay yollarını düşündüm. İlk uygulamam başarılı oldu. 2 tane video ekledim. Kovanı açmadan kuluçkalıkta meme varmı bakabiliyorum…Bir kovan 1 dakikadan az sürüyor…
http://www.youtube.com/watch?v=nJ0gNoRHe74&feature=youtu.be

Adem abi bu meme kontrolü çok kolay kısacık fakat tam gönül rahatlığı verir mi.!
60/90 derece kadar yatırıp bakılsa daha garanti olmaz mı çerçeve araları da görülürdü.

http://www.youtube.com/watch?v=Y_xsjbqhVY4&feature=youtu.be
ikinci videoda bu… 60-90 derece yatırırsak kovan yıkılır öne…memeler zaten peteklerin altında daha ziyade…

linki bozuldu. yenisi bu…
http://www.youtube.com/watch?v=13CeRGnH1ms&feature=youtu.be
bir tane daha yükleyecem