Oğul Dönemi Bal Almak için Neler Yapılabilir?

Merhaba,

Arılarda oğul davranışı üst düzeyde. Polen stoklatmıyorum, kuluçkayı geniş tutuyorum fakat arılar oğula çok istekli. 7-8 çerçevelik arılar oğula yöneliyor.

Oğul yakalama şansım yok,
Bal almak istiyorum,
Koloni sayısı da artabilir,
Yaşlı anaları da aradan çıkartalım,

En faydalı yöntem nedir? Öncelik bal…

Hocam ariya polen vermeye devam etmelisiniz nektar ve polen arılar icin vazgeçilmez bunu ancak en geç haftada bir yüksük temizligi yaparak engelleyebilirsiniz siz temizledikce arılar daha kıyı köşe yerlere yüksük yapacaklar bunada dikkat ediniz yada arilarinizdan ikişer üçer cerceve bölme alınız nektar zamanı çok nüfus lazım ise birleştirebilirsiniz tekrar

2 Beğeni

Teşekkürler hocam, poleni iki gün ben, bir gün arı alıyor. Stok durumları iyi. İlk başlarda oğula yönelse bile faaliyet devam ediyor, sonraki süreçte faaliyet duracak galiba. Arıyı bölüp tekrar birleştirme yapmak iyi olabilir fakat güçlenince tekrar oğula yönlenir mi ya da yeni döllenen anayı mı desteklesek?

Hocam bal akım dönemi ne zaman bölgenizde tam bilmiyorum ancak şunu söyleyebilirim nektar akımı başladığında ve yoğun olarak geldiğinde arı oğul eğiliminden vazgeçer Nisan ve Mayıs ayları ogul eğiliminin en yüksek olduğu aylar genç anayı desteklerseniz kolonilerdeki analar genclesmis olur, yaşlı olanlar varsa değiştirebilirsiniz ama ikiside bu senenin arısı ise hangisinden memnunsaniz onu kulllanirsiniz

2 Beğeni

Haziran itibariyle başlıyor burada. Çeşitli yöntemler deneniyor. Yöntem deneyemeden oğul eğilimleri başlıyor. Ben de ana arı üretmeye başlayacaktım. Mayıs boyunca elimizde hazır memeler olur, süreci hızlandırırım diyordum. Arı kuşları gelmeye başladı, erken bir zaman üretim için.

1 Beğeni

Hocam hemen hemen benim burası ile aynı gibi Mayıs 15 e kadar oğul eğilimi ve kovan terki yüksek olur dikkatli olmakta fayda var

2 Beğeni

Olabildiğince zayıflattım arıları hocam, birer çıtalık bölmeler yaptım hazır ana ile. Baktık baş edemiyorum bölmeleri destekleyip onları bala çalıştırırız, olmaz mı?

1 Beğeni

Olur tabiki kapalı yavrulardan birbirine takviye yapabilirsiniz keşke bir çerçeve yerine 2-3 çerçeve bölme yapsaydiniz ana masrafida az olurdu vardır aklınızda bir proje hayırlı bereketli olsun

2 Beğeni

Her kovandan bir kapalı, bir de ballı böldüm. Amaç sayıyı biraz artırmak. Diğer arıların geneli 7-9 çerçevede.