Oğul engelleme konusunda daha ne yapılabilir?

Slm arkadaşlar, Bu aylar benim en zorlandığım zamanlar. Çünkü arının başında değilim. Arılarımı geçen seneye kadar oğul alarak çoğaltıyor idim. Geçen yıl Halil abinin anlattıklarına göre en başarılı olarak gördüğüm kovandan miller yöntemi denen şekilde ana ürettim. Sonbahar beslemelerini de yaptım. Varroa mücadelesi hala yapıyorum.

Fakat bu yıl yine hızlı gelişen kovanlar yüzükleri diktiler. Ama ben yüzük yapmaya başlamadan petek ilavesi yaparak devamlı işçilere iş verdim. Arılar sıkışmasın diye kıytırık kat attım. Ama yine bildiğini okudu. Bu bahsettiğim analar bu sene 3 bastılar. İklim sert olduğu için hemen genç ana üretip değiştiremiyorum. Tam ana üretileceği zaman oğul çalışmaları başlamış oluyor. Halil abinin koloni yönetimindeki çıta diziliş sırasını tam uygulayamıyorum. Uygun çıta olmuyor, bi şekilede beceremiyorum. 2 haftadır özellikle 3 kovanda ortalama 10 civarı meme temizliyorum. Bu kovanlar 14 çıta dalar.

Bu noktadan sonra bal almak için nasıl bir uygulama yapabilirim.

Anaçta da oğula eğilim varsa anaç olarak kullanmanı tavsiye etmem.

Yakınlarında anaç kovanı olan varsa, Miller yöntemine göre çerçeveyi 1 günlüğüne o kovana verip günlük yumurta elde edebilirsin.

Anlaşılan tekme geliyor

Değerli arkadaşlar beni yönlendirirseniz sevinirim,
Amaç bal alabilmek. Daha önce yazdıklarıma ilave olarak;
Koloni güçlendi ama oğul hazırlığından dolayı petek kabartma iyice uzadı bir haftayı geçiyor. Anayı bulmakta çok zor. Bölme yapmamak için zorluyorum. Diğer kovanlarda da meme temizliği yapıyoruz.
2 tane kovanı böldüm. Bölme yapacak oğul koyacak kovanda kalmadı. Bir şekilde buluruz ama…
acaba ana değiştirmek oğul ateşini söndürür mü?
veya Halil abinin ana verirken yaptığı kovanı girişe silkelesek mi?
Komple yavrulu petekleri alıp ham petek mi versek?
Kovanı bir süre anasız mı bıraksam?
Oğul çıkmasını mı beklesek?

Gerçi meme kapanınca her an oğul çıkabilir diye öğrendik. Her zaman arının başında değiliz.

Herkesin en yoğun olduğu bu günlerde yardımlarınızı bekliyorum. Herkese kolaylıklar. Teşekkürler.

Bu önerim kişiye, duruma, mevsime, yöreye özgü öneridir ve anaarılar genç ise uygundur… Her zaman için geçerli değildir:

Mukadder Bey,
Bir kovana temel petekli iki adet çerçeve koyun. Oğul vermesini istemediğiniz gelişmiş kolonideki yavrulu çerçevelerden dördünü alıp bu temel petekli çerçevelerin arasına yerleştirin.

Bir diğer öneri:
Yeni anaarılı küçük kolonileriniz de var…
Oğul vermesini istemediğiniz koloniyi anasız bırakın; yeni analı kolonilerden birini anasını aldığınız koloni ile aynı günün akşamı birleştirin. (Zayıf olan analı koloni üstte olsun; anasını aldığınız koloni yerinde kalsın.)
Beş gün sonra anamemeleri varlığını dikkatle inceleyin; varsa, tümünü bozup kovanda çerçeve düzenlemesi yapın.

Arkadaşlar ne yazacak diye faydalanmak için bekliyoruz. :wink: Cahit Bey ilk öneriyi biraz açıklar mısınız?

Bu mevsimdeki koloni büyüme hızı, çevredeki kaynakların gür oluşu, koloniyi oğul verme yönünde kışkırtıyor olabilir.
Anaarı genç ise kovandan alınan kuluçkalı, arılı dört çerçeve, koloninin oğul verme hevesini kırar.

Sağolun Cahit Ağabey. Anlamadığım Bu aldığımız 4 yavrulu çerçeveyi ne kadar süre sonra geri vereceğiz. Yada ne yapacağız.

Bir iki çerçeve bile oğul hevesini kırabiliyor bazende kırmıyor.
Önce dört çerçeve aldım iki hafta sonra iki çerçeve aldım yine vazgeçiremedim
bu arada yumurtlamada son sürat devam ediyor ana değil yumurta makinası
haftada bir meme kesiyorum.
o ısrar ediyor ben ısrar ediyorum bakalım ne olacak
20 çerçevede şu an.

oğula gitmek isteyen arıyı tutmak zor

Zaman, yolgöstericidir…

Zamanı gelince birşeyler yapılır. Örneğin yeni bir koloni olarak kalır ya da sonbaharda bir koloni ile birleştirilir.

Mukadder kardeş, bence anasını öldür, fazla meme yapınca en iyi bir tanesini bırak diğerlerini çok dikkatli temizle. Hem oğuldan kurtarırsınız, hemde genç analı bal verecek koloniniz olur. Tabii’ki mayıs ayı boyunca polen tuzağı kullanmanız şartıyla. Saygılarımla,

Tecrübe ve bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşşekkürler. Bunları iyi değerlendirip bir şey yapacağım. ana yenilemek geliyor içimden

**Ben de bugün yaptığım kontrollerde oğula meyleden bir kolonimi farkettim.Ana arı 2012 ağustos doğumlu (hürrem ) .

**Kovanın ballığı 2 kapalı+1 full günlük yumurtalı +2 balla doldurulmuş +1 yeni kabarmış >> şeklinde.Üste kapanmamış ana memelerini görünce şaşırdım.Çerçevenin altında, yanında bir sürü dikmiş memeleri.

**Kuluçkalığa baktım, her çerçevede durum aynı, ana memesi kaynıyor.Bu arada genç ana patır patır yumurtlamış ve devam ediyor.

**Ben de çuvalı giriş deliğinden yere kadar serdim.Tüm çerçeveleri çuvalın üstüne silkeleyip, memeleri temizledim.

**Ana arıyı ayırmadan silkeledim.Tüm çerçeveleri silkeledikten onra çuvalın üstünde ana arıyı gördüm (kanadının biri makasla kesik) ,alıp kovanın içeine koydum.Diğer arıları da körükle yavaş yavaş içeri soktum.Kovanı kapattım.

**Bu kovandan 2 tane kapalı yavrulu çereçveyi, arısız olarak alıp, bir başka kovana verdim.O an için gücü zayıflasın diye bir düşünce geldi aklıma ve kovanı kapattım.

**Şimdi nasıl bir yol izlemem gerekir acaba?

Takip et.

**Tamam Halil Abi.

Oğulu engellemenin yollarında biri ana arının kanadını (uçamayacak şekilde)kesmektir.Ancak bunu şu şekilde yapmak gerekir:
-Bu günlerde ana arıyı kovan içinde bulmak zordur.Koloni aşırı şekilde çoğaldığı için ana arıyı kovanda arayıp bulmak neredeyse mümkün değildir.Onun için koloninin zayıf olduğu mart ayında veya ana arıyı kolaylıkla arayıp bulabileceğimiz herhangi bir ayda yapmalıyız.(güçlü ve oğula meyilli kolonileri kastediyorum.)
-Ana arının kanadını kessek bile bazı güçlü koloniler yine de oğula gider:
Koloni yeterince güçlendiğinde yani bu günlerde oğul çıkar ve uygun bir yere konar.Ancak ana arı kovandan çıkıp uçamaz ve yere düşerek kovandan ayrılır.Çıkan oğul da ana arı olmadığı için tekrar geri gelip kovana girerler.
-Yeni yüksükler yapmaya başlarlar.
-Kontrolleri sonucu yüksükleri fark eden arıcı,iyi iki yüksüğü burakarak gerisini temizler.Ancak kontroller kovanda ana arı olabilecek kurtçuklar kalmayıncaya kadar devam etmelidir.

Ana arı kanadı kesmek oğul engelleme değildir ki…

Ya nedir?

**Forumda okumuştum,Ana arının kanadının keilmesi, çıkan oğulun geri dönmesini sağlıyor.