oğul engelleme yöntemleri...

Oğula giden arıyı bölmekle oğuldan vazgeçiremezsiniz.
Oğula gitme nedenlerini ortan kaldırılarak ırk özelliği yoksa oğula gitmez.

ana değiştirmeyi(kovan kendi nasını değiştiriyorsa onu kastetmiştim)ana yaşlarını takıp etmek önemli,eğer gezgin bir arıcı iseniz bence 2 yaş üzeri ana taşımak iyi değil.formu detaylı inceleyemiyorum alıntı hiç aklıma gelmedi:D

Merhaba sayın Kazdağlı, acemi olduğunuzu söylüyorsunuz. 9 çerçevelik kalabalık kolonide usta olsanızda anayı kesin olarak göremeyebilirsiniz bu doğal. Günlük yumurta var olup olmadığını görmeniz yeterli. Yumurtaları görmeden yüksükleri temizlediyseniz eğer ana yüksüklerinin içinde kapalı olan varsa koloniniz muhtemelen oğul vermiştir. Koloninin anası ilk oğul olarak gittiğinden koloni anasız ve ana üreteceği yumurtada artık bulunmuyor (Yaşlı larva olma ihtimali yüksek ama bunlardan kaliteli yeni ana elde etmek pek mümkün değil). Naçizane tavsiyem kolonideki tüm çerçeveleri tekrar elden geçirip tüm açık larvalı olanları çıkarıp diğer kolonilerinize dağıtın diyeceğim ama sadece 3 koloniniz var zaten. Mevcut durumda çerveveleri tekrar gözden geçirip tüm yüksükleri temizleyin. Diğer sağlam koloninizden 1 adet günlük yumurtalı çerçeveyi alıp anasız koloninin çerçevelerinin tam ortasına yerleştirin. Anasız koloninizdeki açık larvalı çerçevelerden de diğer arınızın nüfusuna göre aktarma yapabilirsiniz. Anasız koloninizi rutin besleme yapınız. Ana yüksükleri kapandıktan birkaç gün sonra 2 şer çerçeveyi 2 şer yüksük ile bölme yaparsanız 3 veya 4 yeni koloniniz olur. Başarılar dilerim.

Zamanı gelecek:
Tüh be arılarımı bala yetiştiremedim diyeceksiniz ve burada bu yorumu yazacaksınız.

Çevrenizde çerçeve konacak gibi karton kutuda mı yok?

Çerçeveye uygun karton ktuların dışını biraz yalıtım amacıyla sarın içine bölmek istediğiniz çerçeveleri koyun.

İşte size bir kovan.

Kovanlarınızı bitirince sonrada aktarırsınız.

Sayin can53
3 gun once kovanlari böldüm.
Kovanlari hem bal hemde artis amaci ile asil kovanlarda 5 cerceve kalacak sekilde 6 koloniye cikardim.
Kovanlara besleme yapilip yapilmayacagi konusunda tereddutlerim var.
Anayi keserler diyorlar yumurta atmadan once verme diyenler var 3 gun ver bidaha verme diyenlerde var ben balli cerceve verdim.

Bu konuda oneriniz nedir ne zaman ve nasil besleme yapmali ?

Ben bu bolme islerinde kesin hata yapmis olabilecegimi dusunerek

Yedek ana yetistirmek istiyorum.

Acaba sadece bir citanin girebileceği strofor ve kontraplak kullanarak yapacagim minik ruşet yapsam bunada mevcut az kapali yavru bulunan zayif çercevelerden bir adet koyup bide ana memesi yapistirsam bi nevi ciftlestirme kutusu islevi gorebilir mi ?

Simdiden tesekkur ederim .

Boyle bir uygulamayi ilk defa duyuyorum siz olur derseniz olur.

Hafizaya kaydettim tesekkurler

Elbette olur ama bölmelerden sonraki gün mevcudu kontrol etmeniz lazım. Yeterli miktarda arı kalmazsa başka sorunlar yaşayabilirsiniz. Besleme konusu larvaların beslenmesiyle ilgili pozitif etki yaratacak. Amaç daha fazla arı sütü ile beslenmiş analar elde etmek. Sağlıklı yüksükler kapandıktan sonra kolonide yeterli bal stoku varsa elbette beslemeye gerek yok. Bir önemli ayrıntı ise bölmelerdeki arı mevcudunun savunma kabiliyeti yeterli olmayacağından akşam üzeri tüketebileceği kadar miktarlarla besleme yapılmalı. Ayrıca kovan girişleri iyice daraltılmalı.

Kovan girış deligi yukseklik 8 milim ile 1 cm arasi uzunluk 18 cm gibi su anda bunu kac cm ye dusurmemi onerirsiniz.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu kovan içinde kaç çerçeve arı var ?

3 ve 4 cerceve

Her çerçeve arı için 1 cm açın, içerdeki çerçeve sayısı arttıkça açmaya devam edin.

şu an için 4 cm yeterli.

Tamamdir mantigi cozdum tesekkurler.

Bu gunku kontrolde bir kovanda ust tahtaya petek orme durumu vardi fakat gunluk yumurta goremedim bu kovanda ana varmidir sizce ana olmasada dalak yaparmi arilar ?

Birde ben 10 12 gün önce 3 kovandaki tum yeni memeleri kestim

kovan yaparken zaman kazanma amacli hemde oğul engelleme.
O gunden beri hicbir kovanda gunluk yumurta goremedim.
Anayi bulamadim bile 9 cerceveli dolu idi bu kovanlar

Daha sonra karga tulumba boldum arilari

Gozlerimden şüphe ediyorum

Bakimlarda telef ettim sanirim ana arilari cunku kovan mevcutlarinda düşme olmadi

Diyelimki gozlerim bozuk ve acemiyim gunluk yumurtayi goremiyorum

Acemiyim anayida goremiyorum kovan curcunasi icinde

Kovanda ana olup olmadigini ankamanin 3 uncu 4 uncu 5 inci

Yollari varmidir bilenler cevap yazarsa sevinirim şimdiden teşekkurler.

Sayın kazdağlı

Neden aklınıza takılan konuları bulup sakin kafayla okumayı denemiyorsunuz?

bahsi geçen kovanı veya kovanları,yerinde görmeden söylenenler boşta kalır.

yerinde göremeyeceğimize göre sizin gayret etmeniz ve bu tip sorunları kendinizin çözmesi gerekiyor,

buda gece gündüz vakit buldukça forumdaki ilgili konuları,

okumak, okumak,okumak…

Okuyorum ama okudukca kafam karisiyor

Acemi gozu ile uygulama yapmadan parcalari birlestirmek gercekten zor sizin tecrubeniz oldugu icin kafanizda benimki kadar soru olamaz.

Tam aradigim cevabi buluyorum konuya bi tikliyorum resimler yok yazilari okuyorum yinede ama parcalar birlesmiyor
Aricilik kursuna yazilalim dedik hoca olmadigi icin halk egitim acmiyor mayista filan acilabilirmiste bilmem neymiş

Bana tavsiye edebileceginiz net bir dille yazilmis guzel bir kitap tavsiyeniz varmi acaba

Pazar gunu bir aricidan yardim istedim o gelecek su an beni aşti bu durumlar hic pratik yapmadan teoriyle olmuyormus. bunu artik net bir sekilde anladim.
Bu forumda sordugum sorulara yorum yazanlarada saygilarimi sunarim

Günlük yumurtalı test çerçevesi ver ana varmı yokmu belli olur.

Şöyle düşünün

gözlerim bozuk yumurtaları göremiyorum

acemiyim anayı göremiyorum

bu şartlar altında
Bir kovanda ana arı olup olmadığını öğrenebilmek için

başka yollar varmı bildiğiniz ?

Ana arısı olmayan kovan hırçın olur. İşçi arıların bazılarının iğnelerinin yukarıya doğru kalkık olduğunu görürsünüz.

Başka bir kovandan günlük yumurtalı çerçeve verip birkaç gün sonra ana arı yüzüğü yapıp yapmadığını gözlemleyebilirsiniz.

3 ana kovanı böldüm üçündede günlük yumurta göremedim.

böldüklerimdede yok ana yüksüğü var hepside ama günlük göremiyorum.

arıları aldığımızdan beri hırçınlar zaten elbisenin üzerinden eldivenden bile iğneyi geçirmeyi

başarıyorlar çitaları tam görebilmek için arıları kovanın üzerinde sertçe silkerken ana arı yere

düşse tekrar kovanı bulamaz değilmi

işçi arıların hareketlerinde o iğneyi yukarı dikme olayı oluyor. ama dumana uyuz

olduklarındanmı bana uyuz olduklarındanmı anasızlığa uyuz olduklarındanmı öyleler

bilemiyorum.

İllaki ana arıyı göreceğim diyorsanız,

kovanın önüne beyaz bir çuvalı kovan girişine denk gelecek şekilde rampa gibi serin.

Tüm arıları kovan önündeki rampaya silkeleyin.

İçeriye giren arıları izleyerek ana arıyı görmeye çalışın.

Yada hiç müdahale etmeyip gelişmeleri izlemek için bir süre bekleyin.