oğul engelleme yöntemleri...

ben oğulu önlemek için ya ana arıyı öldürüyorum yada meme leri kesiyorum ya siz ne yapıyorsunuz …
http://www.dereliaricilik.com/

meme kesmek arılarda bir dönem ogulu gecitririyo bu gecikme dönemindede arılar ewskisi gibi calışma yapmıyolar bunun yerine kovanlarınızın giriş deligine ana arı dışarı cıkamayacak şekilde bir ana arı ızgarası yerleştirin tabi meme gördügümüz kovanlara bu bir süre arıların ogul vermesini engelleyecektir saygılar

Keykubat Dostum,
Uçma deliğinin önüne ana arı ızgarası yerleştirince ana dışarıya çıkamaz. Dolayısıyla yeni çıkan ana içeride kalır. Sonuç ne oluyor? Kolni oğuldan vaz mı geçiyor? Kovan ana yenilemiş mi oluyur?Ana arı ızgarasından sonrasına bir açıklama getirirseniz isabetli olacaktır.
Selam ve saygılarımla…

peki kaç gün önünde duracak bu şey ana arı çift leşmek için dışarıya çıkacağizaman acıyoruz herhalde??

abadile abim burda ogul vermeye hazırlalan kolonilerin arısını kacırmamak için önerilen bir yöntem mesala arıcının işi oluyor bazen kovanların yanını 3. gün 4 gün ugrayamadıgı dönermler oluyor burda kafasında bir soru işareti kalıyo acaba kovanlar ogul verdimi şeklinde bu yöntem sadece ogulu geciktiriyor eski ana dışarı cıkamıyor cıkmaya hazırlana analarıda kendisi öldürüyor zaten buda meme kesmekten iyi bir yol cünkü meme kesildigi zaman arılar meme yapmaya devam eder vazgeciremezsin buda işlerin aksamasına neden olur saygılar

abadile abim size bir yol daha öneriyim koloni kontrolleri sırasında ogul memesiyle karşılaştıgımız zaman bunları kesmek yerine igneyle delmekte yarar var icerdeki ana namzeti ölüyor ve arılar bunu anlayamadan beklemeye başlıyorlar ve belirili bir süre idare eder ama bunu yaparken igne deligi küçük olsun sadece içerdeki arıyı delse yeterli fazla ezmeyin memeyi arılar anlamasın saygılar

Bu saydığınız yöntemler koloni oğul startı verdikten sonraki çalışmalar. Asıl önemli olan bu ana gelmeden kolonide gerekli tedbirleri almak değil midir?

— Genç ve verimli bir ana arı
— Ana arıya sürekli verilecek yumurtlama alanı
— Uygun ölçülerde kovanlar ve çerçeveler

Bu liste daha da uzatılabilir. Ancak koloni tarafından start verildikten sonrası ana arıyı öldürmek veya memeleri temizlemek olayı çözmüyor. Koloni kararını verdi ise bizler ona yardımcı olup, böleriz olur biter. Hazır yumurtlayan bir ana arıyı hiç bir zaman öldürmeyin derim nacizane. 1 avuç arıyla kapatın küçük bir kutuya. Ne olur ne olmaz yeni analar dönemez çiftleşme uçuşundan, sonra çok tüh dersiniz ama iş işten geçer.

Oğula gidecek arıyı fark edip bölmek en iyisidir diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum?

arı bölmek güzelde arkadaşlar burda ülkenin her yerinde mevsimi yakalayamama söz konusu sonra böldügümüz arılar ana nektar akımına gec kalıyolar burda 1 senemiz boşa gidiyor sadece arılarımız cogalır o sene bal alamayız burda dikkat etmemiz gereken en önemli hususu arıyı ogula teşfik ettirmemek arkadaşların dedigi gibi bunun yolları belli saygılar

Oğula giden arıyı oğuldan dönderemeyiz eğer bal almak için oğul istwmiyorsak.ilk çikan oğulu ana kovanın yerine koyarız ana kovanıda arılığın öbür ucuna taşırız. böyle yapınca çıkan oğul çalışmaya devam eder ana kovanın yerinin değişmesiyle beraber daha oğul veremez oda bir arı olur.

birol kardeş güzel söylemişsin evet etgili bir yol ama ana kovanın yerini niye degiştirecez onu anlamadım degiştirdigimiz zaman yer degişikliginden arılar ogul vermiyolarmı yeni yerine alışıncaya kadar arılar eski yerini dövmezmi yani tarlacıların hepsi eski yerlerine gittigi zaman ana kovan iyice zayıflamazmı buna ne diyosun saygılar

sana katiliyorum ama 200- 300 koloninin içinden nasil bulacaksin bide o vaar :slight_smile:

Dereli Aricilik

Bayburt’ lu Kardeşim,
Siz 600 koloninin kontrolünü yaparken nelere bakıyorsunuz? ;DYavru durumuna,polenine,besinine mutlaka bakıyorsunuz. Bu arada ana yüksüğü kabartan bir koloni gödüğünüzde o koloni ana yenilemiyorsa oğul vereceğini sizde biliyorsunuz.Arıcılıktan azıcık anlayan herkes bunu bilir.İşte o an ben koloniyi bölerim.Özellikle oğul yakalyamamaktan muzdarıp olan arıcı dostlarımıza ben şahsen bu yöntemi tavsiye ediyorum.Kuvvetli bir ihtimalle sizde öyle yapıyorsunuzdur.Yada başka yönteminiz varsa buyurun paylaşalım.
Selam ve saygılarımla… ;D

abadile kardeş;
dediğin yöntemi geçen sene ben denedim. İki çıtalık kovan bile oğul attı.
Bence en etkili yöntem; Çıkan oğul ile ana kovanın yerini değiştirmek. Çünkü tarlacı arılar Oğula gireceklerinden ana kovandaki diğer yüzükler kesiliyor.Gerçi bu durumda ana kovan baştan biraz zayıflıyor ama daha sonra toparlanıyor.

Bende yer değiştirme yöntemine katılıyorum. Tamam diğer yöntemlerde çok mantıklı ve illaki işe yarıyordur ancak koloninin oğul verdikten sonra yapılan kontrolünde 3-5 hatta 10 veya daha fazla ana yüksüğü olduğunu gördüğünüzde ne yaparsınız. Keseriz dersiniz. Ancak arı kafaya takmış illaki oğul verecek ertesi gün yine yüksük örecek. Fakat benim bildiğim ve tahmin ettiğim yer değiştirildiğinde tarlacı arıların büyük bir bölümü oğul olan koloniye gidecektir. Ana koloni de biraz yavaş gelişecektir ama mevcudu azaldığı için oğul verme eğiliminden vaz geçecektir. Saygılarımla

Sevgili arkadaşlar,oğul engellemek bir sanat olsa gerek.ana arının yumurtlama alanı olmadığından oğula gitmeye yeltenen 8 çıtalı kovanımda 1 çıta kalasıya kadar oğula devam etti,hala dahada devam ediyor.Galiba bende bir sorun var diye düşünüyorum.ballı,polenli çıtaları alıp onlara yeni petek vermeliydim diye düşünüyorum.saklama pıroblemi yüzünden alamadım.20 çıtalı kovanın memelerini kestim iki tane bıraktım oda gitti.yine kestim yüzlerce meme,Asıl sorun arılarımızın oğula yatkın bir ırk olması diye düşünüyorum.15 kovan arının tamamı oğula gitti ve çoğunu yakalıyamadım doğal bölme yapmıştım çok pişman oldum.almasaydım oğul olarak aldıklarıma takviye yapardım.OĞUL ENGELLEMEK BİR SANAT OLSA GEREK,VEYA İYİ BİR ARI IRKI EDİNMELİ.Saygılar sunarım

Oğulu engellemek için yapılacak iş ve işlemlerden bazılar:
1- Ana arı en geç iki yılda bir değiştirilmelidir. Ana arının hasta ve sakat olup olmadığı takip edilmelidir.Ana arıda bir sorun tesbit edilirse yaşına bakılmaksızın derhal değiştirilmelidir.
2- Kovanda hava sirkülasyonunun iyi olması gerekir.Bunun için kovanlara eğim verilmeli, havalandırma delikleri bulunlmalıdır.
3-Koloni sıkışmadan mum isitorsa mum, kat gerekli ise kast vererek kovan içi sıkışıklığı geciktirmeden gidermek gerekir.
4-Buna rağmen koloni oğula gidecek belirtiler göstermişse üzerinde ana yüksüğü bulunan çıtaları alıp bir başka kovana koymak suretiyle bölmek gerekir. Burada aldığımız çıtanın üzerinde ana arı olmamalı ve yüksükler iki tane kalıncaya kadar kesilmelidir.
Siz yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yaptığınızda hemen hemen oğul sorunuyla hiç karşılaşmayacaksınız.
Benim arılarım çok nadir olarak doğal oğul verir. İşin sırrının yukarıdaki yazdıklarımda gizli olduğunu düşünüyorum. Başka usül ve yöntemleri olanlarda vardır ama onları bilemiyorum.
selam ve saygılarımla…

SEVGİLİ DOSTUM ABADİLE,
OĞUL VERDİRMEMEK İÇİN GEREKENLERİ ÇOK GÜZEL SIRALAMIŞSIN.BENİM SORMAK İSTEDİĞİM OĞUL BELİRTİLERİ İLE İLGİLİ GÖZLEMLERİN VE BUNLARIN AMERELERİ NELERDİR.SEVGİLERİMLE. 8)

Muhterem,
Oğul emaresinin birincisi ve en önemlisi ana yüksükleridir. Bir kolonide ana yüksüğü var ise o koloni oğula gidecek demektir.Bunu en acemi arcılar da bilir.
Bunundışındaki retler açıklamamızın içinde var zaten. Mesele koloni sıkışmışsa ne yapacaktır? Elbette oğula gidecektir, gibi.
selam ve saygılarımala aziz dostum.

SEVGİLİ KARDEŞİM,
YÜKSÜKTEN VE YAZDIKLARINDAN BAŞKA ÖNEMLİ BİR İPUCU BİR DAVRANIŞ VARMI ONU MERAK ETMİŞTİM.DİĞERLERİNİ ZATEN BİLİYORUZ.MSN DE DAHA SONRA GÖRÜŞÜRÜZ.SELAM VE SEVGİLERİMLE. 8)