oğul engelleme yöntemleri...

SONRADAN AKLIMA GELDİ BİR ABİMİZ ,KOVAN KAPAĞI ÖNÜNDE AŞIRI ARI BİRİKMESİBUNA BİR İŞARETTİR DEMİŞTİ. 8)

Sevgili kardeşim; Oğul dönemlerinde bizim kovanların polen tuzakları açık olur.

Daha önce bol miktarda polen getiren koloni hiç bir neden yok iken polen getirmeyi keserse biz onun oğula gideceğini anlarız ki yüzde yüz isabet ederiz.

Tek bir referans ve yüzde yüz başarı. Tebrikler.

AZİZ DOSTUM,
DEMEK Kİ BU İŞLER DENEME YANILMA İLE OLUYOR.BU SÖYLEDİĞİN DE KULAĞIMIZDA KALSIN . ONU DA KULLANACAĞIMIZ BİR YER VARDIR.SEVGİLER. 8)

Yukarıda aktardıklarıma niçin şüphe ile bakıldığını anlayamadım.Oysa bilimsel verilerde aynı şekilde.

Kovanda oğul verme eğilimi başlayıpta ana arı memeleri yapıldığında mevcut ana arı onları bozmak ister. Ancak işçi arılar tarafından engellenir.Engellenen ana küser ve daha azyumurta atar. Bu durumda arıların performansına yansır.

Bu izah ne kadar izah edici oldu bilmiyorum ama tecrübeli arkadaşlar oğula yönelen koloninin çalışmasında azalma olduğunu bilirler.

Eğer arıcı arkadaşlarımızın oğula yönelen bir koloninin çalişma performansını arttıracak bir yöntemleri varsa bunu bilemem. Ama benim olmadığı için ben oğula giden koloniyi yukarıdaki yöntemle anlayabiliyorum.

Saygılarla…

Kerim hocamın gözleminin doğruluğuna inanıyorum. Çünkü oğula gitmek için hazırlık yapan bir koloni aniden polen getirmeyi bıraktı.

Kerim hocam bu arada msn nizi açar mısınız?

Polen getirmesi izlenerek bir koloninin oğul vereceği kararı ve hemde yüzde yüz oranıyla doğru olmadığını söylüyorum ama şüpheyle yaklaşıyor olduk.

Bir koloninin oğul öncesi yaptığı bir sürü davranış içersinden sadece birisine odaklanıp ve yüzde yüz dersek, burayı okuyan yeni başlayan arkadaşlarımız yanılabilirler.

Yüzde yüz yerine genellikle oğula giden koloniler çalışmayı ve polen getirmeyi azaltır demek daha uygun olmaz mı?

Egehan Dostum,
Oğula gidecek arıların oğul hazırlıklarından bir tanesi de polen getirme işini azaltmasıdır demek elbette mümkün. yuakarıda bahsi geçen gözlemimi bu günlerde sıklıkla müşahede etmekteyim. Bu şekilde iki tane kovanım var ikiside günde tek tek sayılabileek azlıkta polen getirmekteler. Diğerlerinin tuzaklarını hergün boşaltmak zorunda kaldığımız halde oğula gidecek arılar için ayni şeyi söylemek imkansız.
Bu gözlemimiz aslında bir tahmin. Ama güçlü bir tahmin.
selam ve saygılarımla…

Tek referans değildir diye ısrarla söylüyorum.

Tabiki tek referans olamaz ancak, koloninin ana yüksüğü hazırlayıp hazırlamadığını araştırmayı zorunlu kılacak kadar da güçlü bir yönlendirme.

Sevgili arkadaşlarım, öyle zannediyorum ki hepimizin bu durumu gözlemleyebilecek kadar arısı var. Denemesi bedava. Açın polen tuzaklarını hiçbir neden yoken ( Polen akımının kesilmesi,havanın soğuk olması… vs.) polen gelişinde gözle görülecek kadar bir azalma oldu ise açın kovanın kapağını bakın. Diğer belirtiler olsun veya olmasın arının oğula yöneldiğini göreceksiniz. Pek iddalı konuşmayı sevmediğimi yazılarımı takip eden arkadaşlarım bilirler. Ama bu konuda çok iddalıyım. Çünkü bu benim 7 senelik gözlemlerimin sonucu.

Hocam sakin ol. Niye bu kadar öfkeleniyorsun. Sizin İzmir’de gördğünüz bir olayı bende Çorum’da gördüm ve paylaştık. Egehan’ın yazılarından anladığım kadarıyla bilimsel olmaya özen gösteriyor. Böyle bir hassasiyeti kutlamak gerek. Şüphelerinde de haklı. Bu konuda anlaşılan bilimsel bir veri yok yalnızca gözlemler var.
Başkaca bir faktör yoksa gözlemde bilim üretmede bir yöntemdir. Ama bizim titrimiz yok. Bizim söylediklerimiz bilim sayılmaz.Akademisyenler tez zamanda bu konuya el atar değerli bulgularını arıcılık dünyasıyla paylaşırlar. Siz müsterih olun dostum.

Egehanı hem severim hem de çok değer veririm. ona kızmam mümkün değil.Yazımdan böyle bir anlam çıkıyorsa herkesten özür dilerim.

arkadaşlar bir deneyde ben paylaşmak istedim.geçen yıl 10 çıtayı zor tamamlayan bir kolonim vardı.son hasatta balın tamamını aldım,tahminen 1 teneke bal.geçen yıl kurak bir yılda.koloni gayet sağlıklı bir şekilde bahara çıktı.ve 20 çıtaya ulaştı nisan başında.2 .katı verdim,fakat ne yaptımsa oğul isteğini engelleyemedim.bıraktım kendi haline ,istedim bu koloniden alabileceğim en fazla oğulu almak için.oğul döneminde devamlı kontrol ettiğim halde bir tek oğul çıkmadı.çıkan analar birbirini kırdı en son bir tane kovanda kaldı ve şu anda faal durumda kolonide 20 çıta arı var.benim merak ettiğim bu koloni niye oğul çıkarmadı,sanırım sadece anayı değiştirmiş oldu…bu olanlar arının genetik yapısındanmı kaynaklanıyor?.en fazla oğul istediğim koloniden oğul alamamanın hatam olduğu tecrübesiyle, sineye çektim.bölme yapsaydım böyle iyi bir koloniden en az 5 koloni arı üretebilirdim.umarım erkek arılarıda böyle davranmamıştır.bu konuda tekniker arkadaşların yorumlarını bekliyorm…saygı ve selamlar…

Merhaba arkadaşlar ben gecen sene oğul bi koloni buldum bayağıda iyi bakıyorum fakat 2 aydır da vitamıix ve şerbet i 2-3 günde bir veriyordum acemiyim arı iyi olsun diye habire verdik 15 cıtada arım ogula gidiyor arının kuvvetli olması ogula gitmesine sebep olmuş galiba buda 2-3 ogul verebilirmiş ozaman bal alamazmısım ve arım da sönebilirmiş ben bu 1. ogulu alsam da daha sonra icersindeki memeleri kessem 2-3 ogula gitmesini önleyebilirmiyim ? 1. ogula razıyız artık vitamix de vermiyorum 2 günde bir serbet veriyorum onuda azaltmam lazım galiba…
yoksa baldan olacaz ogullar da birdahaki bahara cıkarmı cıkmazmı mechul e gider gerci onlara ben bakarım bahar ederler ama

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

Bulunduğunuz bölgenin neresi olduğunu belirtmemişsiniz ama, ülkemizin bir çok bölgesinde nektar akışı başladığından bugünlerde bile besleme yapmanız pek doğru bir uygulama değil.

Bu beslemenin de etkisiyle koloninin oğula yönlenmesi çok doğal bir durumdur.

Oğula razı bir tavır sergilediğinize göre 1. oğulu aldıktan sonra, oğul veren koloniyi yerinden kaldırıp, başka bir yere koyunuz.

Yerine 1. oğulu koyunuz yeni bir kovan ile. Daha sonra oğul veren kovandaki tüm çerçeveleri kontrol ederek sadece 2 meme bırakınız.

Tüm memeleri temizleme ile oğulu engeleyemezsiniz.

Bulundugum İl Erzincan VErmiş oldugunuz bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim

herkeze merhaba arkadaşlar ben dün oğul yakaladım on çıtalı ğünaşanakakadar başında bekledim ğiriş delinin önünede daha arı vardı bende kovanın üstüne yarım balık koydum ertesi ğün saat 13.de ğeldimde kovanın içinde arıların tamamen kavrulmuş ğibi ölmüş olarak buldum beni bu konuda bilğilendirirseniz cok menmum olurum sayğılar,

Arıları koyduğunuz kovanın kuluçkalığında nasıl çerçeveler var idi?

kuluşkalıkdaki cıtaları oğün hazırladım yeni ve temizdi sayğılar