oğul engelleme yöntemleri...

Kovanın tamamı kılavuz veya ham petek dediğimiz çerçevelerden oluşuyor ve oğul arısını da bu kovana koyarsak…

Oğula çıkan arılar kursaklarını bal ile doldururlar… Sizde kılavuz peteklerin içine arıyı koyarsanız balı koyacak yer bulamazlar. Peki peteği kabartsınlar o zaman derseniz.

Petek kabartmadan önce kursaklarındaki balı boşaltmaları gerekir.

Oğullara mutlaka 1 veya 2 adet kabarmış boş çerçeve verilmelidir. Diğer eksikler kılavuz petek ile tamamlanabilir.

Sayın Servet Çelebi:

Arılarınızınn yanmış gibi ölüm şekli her zaman olan bir iş değildir.
Sorunun birisi ham petek olması Sayın Halil Bilen’in dediği gibi.
İkincisi uçma deliği küçük veya tam açık değil, kovan içindeki ana arı tarafından sevilmeyen bir koku var örnek fare kokusu, küf kokusu, petek güvesi kokusu gibi ondan dolayı içeriye girmeyen ana arı kovan uçma tahtasında kaldı birazı içeriye girdi delik tıkandı kovan içindekiler öldü, sağlam kalanlar uçtu başka yere gitti.

başka bir şey de siz kovana arı koymadan önce orasını belleyen başka bir oğul arılarıyla yapılan kavgadan kalan ölü arılar olabilir her iki oğulda kovana girmemiş olabilir.

burada kovan içinde ki olumsuz bir durumdan olduğunu sanıyorum.
Araştırmak gerekir.

sayın murat kardeşim
biraz olsun beni rahatlatın kuluckalıkda daha önce üçcıtalık oğulvardı buoyulu dört cıtalı başka oğula birleştirdim ikisaat sonrada ölen oğulu içine almıştın

Sayın Servet Çelebi,
Aynı kovana iki farklı girdiği için arılar birbirlerin öldürmüş olabilir.Bahsettiğiniz gibi bir hadise farklı kovan arılarının çatışmasından olabilir.Bence engüçlü ihtimal budur. Normal şartlarda on çıtadan fazla oğul hadisesisinde sık görülen olaylardan değildir.
Sözün özü bahsi geçen oğul size kısmet olmaktan çıkmış. Canınzı sağolsun.

sayın murat kardşim
önceki birleştirmeyi ballıkla kuluckalın arasına delinmiş ğazete koymuştun o ğün ve ertesi ğüm cıkması mümkün deyildi
ama senin dedinğibi nasip deyilmiş benim korkum hastalık olmasından allaha şükür bir belirti yok SAYĞILAR İŞLERİNDE BAŞARILAR DİLERİM

Arkadaşlar. Oğul dönemindeki yoğunluğumdan dolayı oğulu engelleyemedim ve bu nedenle 13 kadar oğul aldım. Komik olan bu oğulların hiç birisine kabarmış petek vemedim, veremedim çünkü elimde yoktu. Evet arılar oğula çıkarken kursaklarını doldurarak çıkarlar ve bunu boşaltacak yer bulmaları gerekir. Aa bulamamaları peteği işlemeyecekleri anlamına gelmez. Şöyle de diyebiliriz Gursağı doluyken peteği işleyemiyorsa nasıl oldu da benim 13 oğul şu anda kata geldi ve ben bal hasadı yaptım.

Amacım rencide etmek veya yanlış anlaşılmak değil ama kabarmış peteğin fonksiyonu oğullardaki analar eski olanlar ise bir an evvel yumurtaya başlamalarını sağlamaktır. Kabarmamış petekler kabarana kadar ananın yumurta atması gecikecektir. Ananın yumurtlaması geciktikçe ana kokusu da yayılmayacak ve bu kovanın sağlıklı gelişimini olumsuz etkilecektir. Ama bu durumdaki koloniler dahi ayakta kalabilir.

Çıkan oğulların boyutlarını da çerçeve sayısı şeklinde ifade edebilir misiniz?

Çok güçlü bir oğula (13-15 çerçevelik) verin bakalım komple kılavuz peteği de ne oluyor.

Bu konuda yalan söylemeyeceğim. Çıkan oğullar en az 6-8 çıtaydı.

Ama burada unutulmaması gereken. Çıkan oğul zayıfsa zaten kenarda tutmamak gerektiğidir. Eğer çıkan oğul 2-3 çıta ise. O oğulu hemen başka bir zayıfla birleştirme yoluna giderim zaten.

üsdatlar koloni oğula mı? gidiyor yoksa ana mı? değiştiriyor.Bu anlaşılır mı?

Bu konu büyük bir olasılıkla anlaşılabilir. Bu konunun daha iyi anlaşılabilmesi için diğer bilgisayarımda güzel fotoğraflar mevcut. Uygun bir zamanda yükleriz ve bir referans verebilir.

Egehan kardeşim;

Çok sağol makbule geçer.

merhaba arkadaşlar benyeniüye oldum 20 arımvarkayın biladerimle ortağız arılığımız şehiregidiş dönüş 50km oğulzamanı baya sıkıntılıyız sizden yardım almak isterim

Bize arıların yerini söyleyin. Nöbet listemiz var bizim. Sizin arılığa da yazarız bir nöbet listesi.

Bakayım… Yarın nöbetçi siz gözüküyorsunuz.

Ne yaptıysam oğulvermesini engelliyemedim. dediğiniz ızgaradan nerede bulabilirim?

arkadaşlar boldüğümüz arının ana yüksüğü yapıp anayı çıkartıp ve ananın yumurtlaması için böldüğümüz günden itibaren kaç gün gerekli.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1289.0.html

Boş zamanınız kaldıkça okuyunuz.

2009 doğumlu bir kovanımda bugun hatırı sayılır miktarda erkek gözü olduğunu gördüm öyle ki sanki ilk bakışta yalancı ana varmış gibi görünüyordu ancak peteğin yarısı erkek gözü yarısı ise işçi gözü bir başka çıta yine hakeza öyleydi ayrıca bu kovan da ne hikmetse kovan giriş önünde sakal yapıyorlar verdiğim ham peteği de kabartmadılar

nektar gelişi oldukça az hafta sonu yaylaya gidiyorum kısmet olursa da acaba diyorum bu kovan oğula yavaş yavaş meyletmeye mi başladı bunlar ilk işaretler mi ?

bu konuda tecrübesi olan arkadaşların önerileri varmıdır

Erdal bey arılarınızın cinsi nedir?

Merhabalar ben Konyanın bozkır ilçesinde yaşıyorum. Bizim bu bölge antalya kısmına yakın toroslarada yakın yaylalarımız bu toros dağlarının eteklerinde bunları belirtme amacım arıcılık için koşulların anlaşılması için. Ben haftanın 6 günü çalıştığımdan dolayı 1 gün arılarla ilgilenebiliyorum geçen yıl 10 arım vardı ve oğul döneminde arılar ana gözleri yapmaya başlamıştı ve bende her pazar temizleme yaptım her hafta yine yaptılar bu hal 2 ay kadar sürdü ve haziran başlarında arıları yaylaya götürdüm bal mevsimi başladığı halde yinede ana memeleri yapıyorlardı. Ve bir hafta alttan hanaya kurtlu çıtalar çekmiştim bu işlemden 2 hafta sonra gözden kaçmış ana memeleri varmış ve bir hafta 2 tane ana gördüm ve bu ana arıları içine almış yumruk gibi top haline gelmiş bende bu durumda oğul çıkar diye o anaları öldürmüştüm doğrumu yanlış mı yaptım bilmiyorum. Birde böyle her hafta ana memelerini işten dolayı temizlemek uygunmu bu durumda başka yapacak birşey varmı bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla.

İlk soru…

Ana arılarınızın yaşlarını biliyor musunuz?