ogul engelleme

arkadaşlar bu sene sinopta bütün koleniler ogula yöneldi.
bi tane arım vardı katta bu gün oda ogul attı.bende kovandaki bütün memeleri iptal ettim.
iki yavrulu çerçeveyi diger zayıf kolenilere verdim.iki tane ham petek koydum agul çıkaran koleniye.
sonra çıkan ogulu tekrar koydum.bu konuda ki görüşlerınız saygılar

Oğul neden çıkar? sorusunu sorun önce kendinize…

Eğer seçeneklerden birisi olan ana arı ile alakalıdır oğul sebebi seçeneği ise bu oğulun sebebi, siz sebebi tekrar eski yerine verdiniz.

Sonuç…

Sebep ana arı ise görürsünüz yakında yine dalda…

Yok sıkışma ise sorun ki 2 çerçeve rahatlatmışsınız, o zaman da devam eder sorunsuzca…

halil bey ana geçen yılki ana
yanı bır yasında
yumurtlaması normal.sadece ben ana ızgarası koymuştum acaba ondanmı bılmıyorum.

Ana arı ızgarası…

Veya herhangi bir ekstra teknik uygulamak…

Bu tür uygulamaların oluşturacağı negatif gelişmeleri tahmin etmek ya da riski yönetmek konusunda yeteri kadar donanıma ulaşmadan bu tür uygulamalar hep bu şekilde sonuçlanır.

Sonuçta tecrübe kazanılır.

Olay ana arı ızgarasını koymakla bitmez velhasıl…

Üst katta yapılan memelerdeki ana arılar bağırmaya başlayınca doğal süreç çalışır.

halil bey ben direkt ızgara koymuştum.
yani us katta yavru falan yoktu

benim kolonide oğula gitti ne şıkışma nede ana arı sorungaliba ırk çünkü ana ızgarası koymadım hem yukarda hem aşagıda ful yavru vardı 3 adet te ham çıta vardı sonuç birazda ırkla ilğili galiba

İklimsel karışıklıklardan arılar bu yıl çok oğul verme eğilimindeler.

Bu yıl verimli olacak ki arılar böyle verimli geçecek bir yılı değerlendirmek istiyorlar.

Üç defadır müdahale ediyorum 35 çıtaya çıkardım.

Biz devamlı arının başında değiliz.

Haftada bir bakım yapa biliyoruz.

Koloni hala oğla niyetlenirse böleceğim.

Kaçmasından bal vermemesi daha iyi.

evet yusuf bey dediginiz gibi
bütün arılar oğula yöneldi.
benim şansım arıların devamlı yanında olmam.
müdahele etmek istemedim ama iipin ucu kaçtı.
artık müdahele edecem gibi geliyo

erdal bey benim 2002 den beri bir kolenim var.bu zamana kada hiç ogul vermedi.bu sene valla çıkan çıkana

Bu daha da kötü bir uygulama…

valla halilbey o zaman bizi aydınlatın.
bilmemek ayp deyil öğrenmemek ayıp

Siz önce ana arı ızgarasını nasıl attığınızı tam olarak anlatın…

Ayrıca ana arı ızgarasını kullanmakla elde etmeyi düşündüğünüz faydayı anlatın…

halil bey arı 8 çerçeve yavru olunca ızgaralı kat attım.ızgara koymamın sebebi ise
bizim burada bal çok yogun gelmiyo.parça parça geliyo.o zamanda ana arı katta ful yumurta bırakıyo.
yavrular kattan çıkıyo buradada mevsim bitiyo.yani biz boşa kürek çekiyoruz

8 çerçeve yavru / 10 çerçeve arılı kolonidir yaklaşık…

Bu güçteki koloniye ana arı ızgarası atarsanız, yukarıya da ya kabarmış ya da ham petek vereceksiniz.

Ana arı ızgarası olmasa bile yukarıya çıkmakta nazlanan koloniler ızgara olunca hiç çıkmazlar.

Böyle olunca da koloni sıkışır ve oğula yönlenir.

Kolonileri siz kendi uygulamalarınızla oğula yönlendirmişsiniz.

Sadece ana arı ızgarası kullanarak ana arının yukarı yumurtlamasını engelleyerek başarılı olma düşünceniz ilk bakışta mantıklı ama bu ızgarayı kullanmanın da şartları var.

Siz koloni yönetimi konusunu bir okusanıza…

Bizde verim olarak kısır bir bölgedeyiz ama hiç ızgara kullanmadık ki…

sag olun halil bey

ben 2009dan beri arıcılık yapıyorum arılarımın hepsi busene oğulladı temmuz ayında dahi oğul çıktı ne kadar engelleme yaptıysam başarılı olamadım acaba genelde her sene böyle olurmu

Irk seçimi , Ana arıların genç olması ve Çalışma yöntemi hızı arılarla eş zamanlı yürütülmelidir.Kovan sayısı ve yapacağınız zamanlama iş gücüne orantılı olmalıdır.Hava şartları mazeret sayılmaz.Gerekirse yağmurda da arılara mum istiyorsa o mum mutlaka zamanında verilmelidir.