OGUL ENGELLEME

Ogul engelleme yöntem olarak bir cok yerde farkliliklar göstesede amac hep aynidir,bal elde etmek.
Ogul veren ari bal vermez,arici cikan ogulu zamaninda yakalasa yeni bir kovana yerlestirsede eski kovanina geri koysada.ogula cikan arinininda kalan arininda ciftlesmesi yeniden yumurtlamasi larvalari büyütmesi zaman alacak bu arada 20000 ari sayisi dogal olarak 10000 civarina düsecek.10000 ariylada bal alinmasi mantikli bir beklenti olmayacaktir,hava sartlarinin cok iyi olmasi ,ciceklerin acmasida hic birseyi degistirmeyecektir.Sadece güclü koloniler yeterli miktarda bal yapabilir,bunun icinde sayi 30000 ve üzerinde olmalidir.Bu sayiyada ne kalan nede cikan ogul ulasabilir,ardindan yeni ogul vermesede kovanda kalanlardan verim alinabilir.larvalardan yeni arilar cikip olgunlasincaya kadar arilarin bir bölümü öleceklerdir,buda koloninin zayif düsmesine yol acacaktir.
Eger bal istiyorsak ogul verilmesini engellemeli,ihtiyacimiz olan yeni kolonileri kontrollü bir sekilde kendimiz olusturmaliyiz.engelleme yapmayan zamaninda müdahele etmeyen ariyi kendi basina birakan her arici bu riske bilerek kendisi destek oluyor demektir.ogul engellemenin temel yolu koloninin ogul verme ihtiyaci hissetmesini gerektirecek unsurlarin bastan olusumunu engellemektir.
Herseye ragmen bazen bunun önüne cesitli sebeplerden dolayi gecemeyebiliriz(hastalik,vakitsizlik vesaire)ama genede yapabilecegimiz seyler halen mevcuttur.

Ana kural arilari issiz birakmamaktir.zamaninda gec kalinmadan her kovanin sagdan ya da soldan ikinci citasini ham petek olmaksizin bos cerceve halinde arilara verdiginizde birincisi kendileri bal mumunu yapacak örme istekleri gereksinimlerini gidereceklerdir,ikincisi sadece erkek ari gözü yapacaklari icin isci ari gözleri arasina karistirmayacaklardir,ücüncüsü erkek ari gözlerinin kapanmasinin ardindan bu cerceveyi alip imha ederek varoa mücadelesini dogal yolla yapmis oluruz,ya da henüz anaari yumurtlamadan alip ballik kismin koyarak herseyi dogal olan dalakli bal üretimi yapmis oluruz.issiz kalan ari sikisan ari ogul verir anasi yaslanan ari anayi degistirir.bunlara müdahele etmek önlemleri almak aricinin görevidir.

*kovanda yer darligi olmamalidir,bu yüzden gec kalinmadan katlar atilmali taban ve üst kat kuluckaya sadece kuluckaya ayrilamlidir,ardindan ballik kismina mutlaka arasina izgara koyarak calisilmalidir.cogalma egilimi yüksek kalabalik ari ailesinin sayisi yapacaginiz müdahele ile biraz düsürülüp sayisi azaltilmalidir(daha sonra anlatacagim sistemle icinden alip azaltarak olusturacaginiz yeni kolonide anaari üretip arti anarilarin degistirilmesini ve yeni koloniler olusturulmasini saglayabilirsiniz)

ogula karsi önlem almayan arici sonra cikan ogul karsisinda sasirip üzülme hakkinada sahip degildir.nisan da taban katta sagdan ya dasoldan ikinci yere verdiginiz bos cerceve sayisini mayista kat attiginizda capraz olarak kata cikan ariyada ters yönünde vermelisiniz,ki ari serbest olarak petek insasi yapmaya devam edebilsin,arilar calismak isterler,siz onlara bu imkani vermezseniz,sikisan ari ogul verecektir.verdiginiz bos cercevelere petek örüldügü sürece issizlik sorunu yok demektir.buda ogul verme egiliminin düsük oldugunu gösterir.
önemli bir noktada koloninin sayisini senede bir kez bir miktar azaltmaktir.ben bu islemi meyvelerin cicek acma zamaninda yapiyorum.bu islemi yaparken abartmamaya arinin sayisini fazla azaltmamaya özen gösteriyorumki bu arada iyi bir nektar akimi oldugunda ari zayif düsüp görevlerini ihmal etmesin.ben bunun icin nisan sonu ya da mayis basini tercih ediyorum(bu her bölge ve flora icin degisebilir).söyleki eger kalabaliksa 2 cita degilse 1cita kapali gözleri fazla olan cerceve üzerindeki arilarla birlikte alinir,bir bos kovana yerlestirilir,bunu birkac kovandan alarak kovani tamamlayabiliriz,yanina birde erkek ari gözü yapilmis olan bos cercevemizi ekleriz.olusturdugumuz bu kovani 9 gün sonra anaari yetistirmek icin kullaniriz,akabinde 12 gün sonra anaarilar ciktiktan sonrada yeni 4 ya da 5 yeni koloni olusuturabilirz.olusturdugumuz yeni koloniler sezon sonuna kadar cogalip sogukla mücadele edip seneye saglikli bir koloni haline geleceklerdir.
gec kalinmadan yapilan bu müdahele ile sayilari bir miktar azalan koloninin ogul verme istegi azalacaktir,karsiliginda bal veriminin hava sartlarina göre biraz düsme ihtimali mevcut olmakla birlikte,kazanimklarimiz kaybimizda fazla olacagindan sikayet etmemize gerek yoktur.
ben yaklasik 8 kovan arinin herbirinden aldigim 1 cerceve ile yeni bir kovan olusturup anaarilari yetistirdikten sonra 5 yeni koloni olusturuyorum,geri kalan fazla anaarilarla sezon sonunda yasli anaarilari degisitrip yasli kovanlari eliyorum.bunu kovan sayiniza göre cogaltabilirsiniz.
Dr.Gerhard Liebig in sistemidir.Aricilik Enstitüsü Hohenheim

Ümit bey,

Arı sayısı ile ilgili anlattıklarınızda bir konuda hemfikir olalım.

Örneğin, sadece güçlü kolonilerin 30.000 ve üzerindeki arı sayısının bal yapabileceğini söylemişsiniz.

Biz arı sayısını hesaplarken, 1 adet lanstroth kasa dolusu arıyı 30.000-40.000 civarında olduğunu varsayıyoruz.

2 kat lanstroth kovan komple dolu arıyı da, 60.000-80.000 civarında kabul ediyoruz.

Sizin güçlü kovan olarak örnek gösterdiğiniz koloniler, bizim hesaba göre üç katlı ve dolduğu zaman 100.000 lere yaklaşan bir nüfus olması gerek.

Sanırım arı sayısını hesaplayışımızda fark var.

30.000 derken kovandaki bütün arıcıları mı kastediyorsunuz? Yoksa sadece 30.000 tarlacı arı olmalı şeklinde mi anlayalım?

30000 aridan sonra bal yapmaya baslarlar dedim,verimli bal yaparlar demedim.
iyi calisan olmasi gerektigi gibi olan kolonide 60000-80000 ari vardir ,olmalidir bal sezonunda.
ben bastan yazmayi unuttum ben Hohenheimer Zander kovanlarla calisiyorum.bu tip kovanlar türkiyede kullanilmiyor.sizinkilerden biraz daha yükseklikleri az,dolayisiyla sizin bir citanizda 3600 göz varken bizimkilerde 3200 göz var.

Ümit bey,çalıştığnız kovanların ölçülerini yazarmısınız?Benim çerçeve ölçüleri 47x23cm.

42*22cm

bizdeki arıların oğul eğiliminin yüksek olmasının en büyük sebeblerinden biride arı çoğaltmalar sürekli olarak oğulla elde edilmiş olması yüzünden genetik olarak geçiyor

birinci öncelik hatalı petek takma ( dalgalı )

ikinci öncelik çıtalalır gevşek bırakma.
her iki seçenektede arı isterse üç çerçeve olsun ana memesini diker.

dalgalı peteğe üst tarafa ana memesi alt tarafa erkek arı…

gevşek bırakılan çıtaların ise üts tarafına geniş bal yaptığından bal ile yavruların birleşme noktasının üst kısmanı 4-5 hatta 6 sıra ana memesi dikiyor arı.

dünkü yaptığım kontrolde sıkışık arı oğula gitmezken 4-5 çıtalı iki kovanda bu durumu gözlemledim. bilginize.

http://www.google.de/imgres?q=zander+rähmchen&um=1&hl=de&sa=N&biw=1366&bih=677&tbm=isch&tbnid=iadr5H_O3G5A4M:&imgrefurl=http://portal.gs-shop.de/suchindex/00012865/artikel_277.htm&docid=FhNcSgvwJ4pnIM&itg=1&imgurl=http://www.bienenweber.de/bilder/02226.jpg&w=300&h=300&ei=nV2QT7jzPIf4sga4w4GXBA&zoom=1&iact=hc&vpx=907&vpy=32&dur=1437&hovh=225&hovw=225&tx=126&ty=109&sig=117253742225324081004&page=1&tbnh=158&tbnw=158&start=0&ndsp=17&ved=1t:429,r:4,s:0,i:74