merhaba arkadaslar ben yenıyım aranızda sizlere sormak istedim bir konu var. cevremdeki arıcılardan deneyen olmus . ogulu önlemek icin kuluckalıgı üste ballıgı alta arasınada ızgara koyarak bu sekılde ogul cıkması önlene bilirmi yardımcı olursanız sevinirim . deneyenler varmı?
Foruma hoş geldiniz.
Bu söyledikleriniz oğul önleme değil, oğula yönlendirmedir.
Arının yaşam düzenine çok zıt bir uygulama.
ustalar daha iyi bilir ama
ben geçen yıl kovandan iki oğul çıkmasını istedim
bunuda gerçekleştirdim
3-5 güne bir meme kontrolü yaparak 4 tane güzel meme bıraktım, çıtaları işaretledim, diğerlerini temizledim böylece 2 tane oğul çıktı 3. ana diğer kalan memeyi yok etti
bu sene de bu şekilde yapmayı düşünüyorum
Bu konu daha önce işlenmiş yeni başlık açmak yerine devam etseydiniz daha toplu olurdu.Forum yetkililerimiz taşır inşallah
Bu oğul engelleme işi benim en çok kafa yorduğum üzerinde en çok çalıştığım konulardan diyebilirim ama hala tam bir çözüm yolu bulamadım.Çözümüde biraz zor
Benim görebildiğim, araştırdığım arıların oğula yönelmesini etkileyen faktörler ve devamında yapılacaklar:
Arıların ırkı çok önemli Bazı arı ırkları oğula aşırı meyilli bu işin çözümü oğula meyilli analardan kurtulmak
Koloni yönetimi koloniyi doğru yönetemiyorsanız.Arılarınızın oğula gitmesi kaçınılmaz.Tanıdığım çoğu arkadaş farklı koloni yönetimi uyguluyor.Bu işin bir orta yolu var site içerisinde arama yaparsanız bulabilirsiniz.
İklim ve bitki örtüsü; Hafatada bir yağış arıların çoşmasına sebep olur devamında bol polen aşırı yavruya yetersiz bal akımı, güm oğula sebep oluyor.İki kelimeye sığdırdım ama arıçılığın can damarı iklim ve bitki örtüsü
Kovandaki yetersiz havalandırma kovan içinin aşırı ısınması işçi arıların çalışma sahasının olmaması veya az olması oğula sebep olur.
Kovan 9 çercevelik ise 8. işledi 9. stok at katı giydir kafasına.
Kata 1.2 tane stok at 2,3 gün sonra gel arı kata çımışsa kuluçkalıktak 2 tane kapalı yumurtalı çıtayı kata çek aldığın yerlere stokları indir üst kata önce bitane beyaz stok at(bal yapsın 8)) sonra kapalılar gelsin, arkasına ham petek yürü anca gidersin ;D ben böyle yapıyom ![]()
Daha iş bitmedi asıl zurnanın zırt
dediği yere geliyoruz ballıkta petek işlemeye devam ediyor 6,7.8, oldu oğula giden yine gitti gitmeyenlere bir darbe yapmak lazım stok bitti. (babam saolsun değerinin 2 katını verdim stok satın aldım.)
Ballıkta 7 çerçeve bir arımız var katı kaldırıp kuluçkalığa iniyorum.kapalı yavrular yukarı açık yavrular kapalı açık düzeni oluşaçak şekilde günlük yumurtalı cıta kıvrık kurtcuk stok petek şeklinde veya işlenmiş henüz yumurta yok indir kuluçkalığa ana arıyıda bul onuda indir araya ızgara yı koy oldu bu iş eğer ızgaram yoksa üst kata aldığım kapalı yavruları cıtalardan takviye isteyen (takviyeyi hak eden) arılara dağıtıyorum.
Ana arıların yaşı; siz bildiğiniz bütün oğul engelleme yöntemlerini uyguladınız ama ana arınız 2 yaşında yine oğula gitmişşe bu ana artık kusura bakmasında ne zaman bal yapaçak gerekeni yaparım >:(
Gereken ne ? Bu ana arı benim işime yaramaz katli vaciptir. Oğula giden arıyı kovanım varsa 2.3 çerceveye ana memelerini bozarak bölüyorum.daha öncede başınıza gelecekleri tahmin edip hazırlamak gerekiyor ruşette çifleşmiş ana arı varsa kullanılabilir.
Yoksa damızlık olarak kullandığınız verimi yüksek bir koloniden ana memesi yaptırmak ana arısı çalınmış ilk oğula giden arılara kolaylıkla yaptırılabilir.Memeleri verdik çıktı çiftleşti oğula giden arılardan memeleri temizleyerek takviye atmaya başlıyoruz en son kalan tüm memeleri temizle damızlıktan yaptırdığımız 2 tane meme de buna tak bitti
Izgaradan bahsedilmiş ızgara ilk defa deneme amaçlı kullanıyorum sorduğum kullanan arkadaşlar oğul engellemeye bir etkisinin olmadığını söyledi.
Oğul engelleme konusunda yazılaçak cok şey vardır ama şimdilik aklıma gelenler bunlar Tüm arıcı arkadaşlara, Abilere, kardeşlere, ablalara bol kazaçlı sezon geçirmelerini diliyorum…
Ogul almaktan bu kadar çok korkmayın. Siz katı zamanında atın,kontrolleri yapın . Geriye yüzde 5 ihtimal kalır. Belki o kadar bile değil
Sayin Yuksel abi kendiniz neden de ariyi bolub cokaltmiyorunuzda ariyi ogula yoneltiyorsunuz??Bunun bir avantaji varmi vakit itirmekden ziyade.Kendiniz bolerseniz,anasini yaparsaniz bence daha iyi bir koloni olusturmus olursunuz.Saygilar.
oğul engellenmesi çok zor, illaki oğula gitmek isteyen arı gider
arkadaslar benim dedim yontemi uygalayan varmi bu konuda deneyimi bilgisi olan varmi kuluckaligi ben kata alcam deneyecem ne olursa olsun
yaşar güler sen dene ama mutlaka buda paylaş bizde deneriz
Hasan Bey,
Cümlenizin başında ‘‘çok zor’’ diyorsunuz; sonunda ‘‘imkansız’’…
Ben mi yanlış anlıyorum?
Arıların oğul vermek istediklerini görünce ne yapmalıyız?
Yapabileceklerimiz, oğul olayını video recorder ile kayda almakla sınırlı olmamalı.
“Kuluçkalıkta oğul memeleri oluşmuşsa, memeler kesiliyor ve yavrulu çerçeveler kata alınıyor. Kuluçkalıkta ana arı ve açık yavrulu bir çerçeve bırakılarak boşluklar kabarmış ve ham peteklerle tamamlanıyor. Araya ızgara atılıyor. Daha sonra üst katta meme yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor, yapılmışsa tekrar kesiliyor. Altta ana arıya yeterince kuluçka alanı bırakılmış oluyor, üstte ise çıkan yavruların yerine bal girmeye başlıyor.” şeklindeki bir yöntem sizin bahsettiğinize yakın sanıyorum.
Bu yöntemde de kuluçkalık sık sık kontrol edilmeli. Üst katta (ballıkta) ya da kuluçkalıkta gizli kalmış, görülememiş bir anamemesi koloninin oğul vermesine yolaçabilir.
İki hafta sonunda, koloni oğul vermekten caymazsa, hâlâ anamemeleri yapıyorsa başka bir çözüm aranmalı.
Anaarı ızgarası koloniyi oğul verme yönünde heveslendirirken, kovanın genişlemesi oğul hevesini kırabilir.
arının oğula gitmesinin engelemek için çok uğraştım ama sonuç yok. memeleri keserdim. iki- üç gün sonra başka bir yerde muhakkak ana memesi yapılırdı. tam olarak ana memesini temizlediğimi sanırdım. bir kaç gün sonra oğula kaçardı. ummadığımız yerde sanki gizli bir şekilde ana memesini atardı. bazılarını açıkta bulurduk. bazılarını bulamıyordum. kovan çok kalabalık.arılar tıklım tıklım. belki 15 tane ana memesi atıyor. yani engelemek zor. yapılacak tek şey oğulu yakalamak
Hasan bey,siz meme bozma işini arılar çerçeve üzerindeykenmi yapıyordunuz,
arıyı silkeledikten sonra daha pratik olur diye düşünüyorum.
tabiki arıları silkelediken sonra. ama bi şekilde gözden kaçıyor. zaten temizlersen dahi 2 yada 3 içinde yeniden ana memesi hazılaıyor
hayırlı geceler arkadaşlar şimdiye kadar hiç oğul verdirmedim ama pazar günü oğula niyetlenmiş bir ana arının vucudunu iyice küçülttüğünü gördüm yanımda makas olmadığı için kanadını kesemedim arıları silkelemek suretiyle iki defa çıtaları kontrol edip ana gözlerini bozdum ve 2-3 gündür hava biraz bozuk gidiyor ve malesef bir daha kotrol etme şansım olmadı acaba oğula gitmiş midir daha önce böyle bir durum yaşayan var mı ![]()
Hasan bey, 3 yaşındaki bir ananın bulunduğu kovandaki memeleri dediğiniz gibi ne kadar bozarsanız bozun,memeyi peteğin içine saklar yinede oğulu verir,
Ancak genç analı sıkışık bir kovandaki memeleri bozmamız halinde caydırıcı olabilir,
Tabiki ateşinide almak şartıyla.
Hayırlı geceler meşvan bey,tamamını bozduğundan emin isen nasıl oğul versinki,
yeni meme yapmaya uğraşırlar bence.
havalar düzelince yine bozarsın,tabiki ana genç ise.
En iyi memelerle aryı böl, yerine ham petekli çerçeve koy geri kalan memeleri kes yine ana memesi yaparsa anasınıda al.bir başka kovana böl,başka kovandan yeni ana ver. Bala gitmek istiyorsanız böldüğünüz kovanlardan takviye yapabilirsiniz.
mevsan senin yontemide aciklarmisin