Ogul için faliyete geçen kovanı bölsem mi?

S.A Sevgili arıcı dostları ben karamanda yaşıyorum iki kolonim var dün yaptıgım kontrolde bir tanesi anayı değiştirmek için faliyete başlamış bir adet peteğin ortasına ana memesi başlamış bir taneside ogul için 8,10 tane ana memesi dikmiş benim burada sizlerden yardım istiyorum bu ana değiştirene öbür kovandaki ana memesi olan citayı arılarını silksem bu kovana versem kesermi yoksa devam edermi diğer ogul için faliyete geçen kovanı bölsemmi yoksa kat atıp ana memelerini kessemmi daha burada bal akımına 1 aydan fazla ne yapmam lazım yardımlarınızı bekliyorumşimdiden teşekürler

SAYIN Erdal ana derğiştirecek olanın zaten meme koymuş takıp et birak anayı değişsın demekki ana vasıfsızdır.Oğula gidene ise oğul almak bala çalışmak istersen memeleri temizle ve ham mum ilave et vede yine kontrol ederek memeleri kontrol edip bal zamanına kadar koloninin 80 binlik olmasını sağla ve bala git,ama eğer çoğaltmak istiyorsan ve takip edemezsen bölerek çoğaltabilirsiniz, kolay gelsin.

teşekür ederim sayın kabaoglubal benim düşüncem ve sormak istediğim ogula meyleden kaliteli bir anaya sahipki iç anadoluda daha agaçlar yeni çiçeklendiği bir dönemde bu kadar gelişim göstermesi yani öbür kovanıda bu kovanın yaptıgı ana memelerinden vererek anayı bu cinse çevirmek olurmu

Anladığım kadarı ile iki kovanınız farklı cins. Şu anda bu kadar gelişmiş diye onu değiştirmeniz doğrumu? Bence bir dönem daha o arıyı takip ediniz. Eğer yine kışı aynı şekilde çıkarırsa, bir sonraki bahara değiştirmek daha uygundur.

şimdi burada havalarda yagışlı gidiyor ogula giden ana memeleri hemen hemen kapanmak üzere daha erken anayı cıkarıp bala hazırlamak için düşündüm uygun olurmu

Sizin bölge için erken, anayı bal akımına 30 gün kala yavrulamasını engelleyebilirsiniz ama şimdi değil.Takvimi siz ayarlayınız.