Merhaba arkadaşlar daha önce bu konuyla ilgili konu açmıştım ama yeterince açıklığa kavuşturamadığım için tekrar açmak zorunda kaldım.
8 kovan arım var bunları gelecek sene 10 çıtalık kovanları 5/5 bölmek istiyorum arılarım pek oğula yatkın değil ama ben onları oğul vermeye zorluyorum . Şimdi oğul vermek için ana arı memeleri dikecekler arı oğul vermeden kovanı 5/5 bölerek eski kovanda ana arı memesi bırakmayarak bölünmüş ana sız kovanda 3 tane güzel ana arı memesi bırakarak besleme yaparak bölmek istiyorum kovanı uzağa götürmeyecem hemen diğer kovanı kaydırıp yanına koyacam tabi bunu bal sezonundan önce yapacam ve bal sezonuna kadar besleme yapacam ve az da olsa arıdan bal almak istiyorum arı bal sezonuna kadar 9 ve 10 çıta olurmu (balmum’lu çıta bir tane tek verme şartıyla )
Daha çok arı sahibi olmak için arının oğul vermesine gerek yok, zaten oğul vermesini beklemek yanlış bir yoldur.
Zamanı gelince kovanınızı yanına ikiye bölerek çoğaltabilirsiniz.
Tabi ki oğul ve meme kontrolu yaparak bu işi yürütebilirsiniz.
Güzel kardeşim tekrar konu açmana hiç gerek yoktu ne soracaksan önceki konudan devam edebilirdin.
Veyada kendi ariligin adi altında bir konu aç oradan dilediğin soruyu sorada bilirsin, arkadaşlar yardimci olmaya çalışırlar, ayriyeten aricilik için yoğun bir dönem bundan dolayı herkes sürekli giremiyor işten güçten cevap alman gecikebilir…
Sadece tavsiye olarak forumdaki merak ettigin konularla ilgili bir sürü geçmişte yazılanlar vardır mutlak.
Benim düşüncem sen bu ariyi ana memesinden
5 - 5 böldün diyelim ana çıkacak ciftlesecek nereden baksan en askari 10 - 15 gün bunlar tekrar düzen kuracak bir yavru döngüsü 21 gün en iyi gitse 2 döngü yapması lazım oda 42 gün eder, oda aşağı yukari toplamda 2 ay eder, bu arada işçi arilarin ömrü yoğun sezondan dolayı daha kisa olacak. Ana kaybinda olacak yok çifleşme uçuşunda yada başka sebeple onuda göz önüne al…
Koloni çoğaltmak istiyorsan ayrı mevzu ama bal almak istiyorsan olabildiğince maksimum kadroyla girmen lazım bal akımına…
Son bir ekleme daha yapayım oğulcu arıdan uzak dur, çünkü benim bu sezon kıştan çıkan arilarin 23 koloniden 22 si ogula yeltendi ne cektim tekrar duzene sokuncaya kadar, bırak gide bildiği yere kadar gitsin arilarin ogula yeltenmeyenden ana üret bölmelerine ver.
Her ari uçan kovandan bal bekleme, benim nerden baksan 40 civarı kolonim var ama 13 ünü bala yönlendirdim.
5 - 5 yapacağına 8 -2 yada 7 -3 yap, 2 lik yada 3 lük gelecek sezona yatırım olur 7 lik yada 8 lik bu sezonda bal verir, tabi ana bal akımı için önünde daha baya zaman varsa…
Balını aldıktan sonrada eşitleme yapar kışa sokarsın arılarını…
Umarım aradığın cevabı bulmanda yardimci olabilmişimdir…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Peki başka bir yöntem ile yapsak arı 10 çıta olunca ben kovanın ana ağrısını öldürüp ana memeleri yapmasını sağlayıp memeleri diktikten sonra ana arıların çıkmasına yakın bir zamanda arıyı yerinde 5/5 bölsem bal sezonuna kadar 10 çıta olurmu
Serhadov koçum sen bizim sabrımızı mı sınıyorsun çatlattın bizi bak yukarıda Cüneyt abin ne güzel izah etmiş ,sana ödev veriyorum Cüneyt abinin yazısını 40 defa okuyup ne anladını yazacaksın süren yarın akşama kadar süre başladı 00:01.
Abi gece gece vallaha güldürdün beni…
Önce düşündüm bir daha ne yazayim diye…
Hatta neyi nasıl yapmak istiyorsan canın istediği gibi yap diye yazdım, gönderecektim son anda vaz geçtim. [emoji28][emoji28][emoji28][emoji28][emoji28]
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Cüneyt yarın akşamı sabırsızlıkla bekliyorum .