oğul veren arıyı bölme

Herkese merhabalar. Pazartesi günü 16 çerçevelik arım oğul verdi. Kestanenin açtığı bir dönemde böyle bir olayın yaşanması çok üzücü oluyor. Bide çıkan oğulu yakalayamayınca üzüntü katlanıyor. Aslında arının oğula gitmemesi için elimden gelen her şeyi yaptığımı düşünüyorum. Ana arısı daha 1 yaşında. Arıyı sıkıştırmadım. Kat atarken kontrol yaptım. Kuluçkalıktan kata yavrulu çerçeve çektim. Demekki yinede bir yerde yanlış yaptık. Arı oğul verince bende bir daha oğula gitmesin diye arıyı böldüm. Her bölmede 2 ana yüksüğü bırakmaya özen gösterdim ama bölmeyi biraz geç saatte yaptığım için belki fazlada kalmış olabilir. Bıraktığım ana yüksüklerini teke düşürsem bir sıkıntı olurmu. Bölmelerinde oğula gitmesini istemiyorum. Bir de oğul vermek için yapılan ana arı yüksüklerinden doğan ana arıların oğula meyilli olduklarını okumuştum. Bu ne kadar doğrudur. Eğer durum böyleyse ana gözlerini imha edip hazır ana temin edip bölmelere vereceğim. Herkese bol kazançlı bir sezon diliyorum.

en iyi ana kendi ana arinızdır,
oğula meyilli olur mu?
evet olabilir ama tek başına genç anayı oğula yönlendirmez bence…
sıkışıklık,ananın yaşlı olması,araya petek girme ve yavru alanını bölme vs… etkenlerle birleşince oğul vermesi kaçınılmaz.

birde sizin arı bence oğula meyilli değil 16 çerçeveye ulaşmış,bazı arılar var ki
8.çerçevede memeleri dikiveriyor…

en iyi tek memeye düşürülebilir ama meme boş ise…
iki meme bırakırken biri açık biri kapalı olabilir önce çıkan ötekini şişler.

Sayın meslektaşım bereketli bir sezon diliyorum.
oğul eğilimi biz arıcıların istemediği bir durum oğul veren kovan o sezonu kapatmış oluyor. bu nedenle koloni yönetimini çok iyi uygulamamız gerekiyor. Hakan hocamın yazdığı gibi oğul memesinden alınan ana oğula meyleder mi bilinmez olasılık tabi ki var; Hazır ana konusunda da sıkıntı var bunu da yaşadım. Bu nedenle en iyi ana kendi ürettiğimiz anadır.
Oğul eğiliminin en önemli unsurlarından biride bozuk örülen peteklerdir. Bu kısımlara meme yapabiliyorlar.
Bölmelerde meme sayısını genelde iki bırakırız sıkıntı yaşamayalım diye, bölmelerde benim fazla meme bıraktığımda olmuştur ama aynı çerçeve üzerinde olma koşuluyla çıkan ana onları inha eder zaten.

yardımlarınız için teşekkürler