oncelikle merhaba abiler. sizlere bir sorum olacak kovanimdaki arinin bir kismi iceri girmiyor disarda top top kaliyorlar. galiba ogul vermeye calisiyor .yannis dusunuyorda olabilirim.ne yapacagimi bilmiyorum .yardim ederseniz sevinirim
işi olmayan arılar kovanda ayak altında dolaşmayalım diye dışarda toplanırlar buna sakal denir.
Kovanlarınız polen tuzaklımı acaba?
Kovan içinde yeterli çerçeve yoksa dışarı yığılma olabilir,
1 çerçeve ekleyin izleyin.
ismail abi ben daha ariciliga yeni basladiyim icin daha polen tuzagi temin etmedim
Kovan içinde yeterli uygun şartlar olmadığı için dışarı çıkıyorlar.
Kovanların altında havalandırma var mı?diye soruyor arkadaş.
bu kovan da iki tane havalandirma var biri yukarda biri asarda
iste kovan her zaman bu sekilde lutfen yardim edin https://www.facebook.com/photo.php?fbid=564873803634383&set=gm.705122349547284&type=1&theater
Benimkinde de aynı durum oluyor, kovan içinde üst çuval örtüsü var onu çıkarayım mı ?
İbrahim Bey’in önerisine uyun!
Kovana temel petekli çerçeve koyarken kenardan ikinci çerçeve olacak biçimde koyun ki,
bu peteği işlemeye çalışan arılar diğer arıların gidiş-gelişlerine engel olamasın ya da
rahatsız olup dışarıya çıkmasın.
Mehmet Bey,
Örtü bezi ya da örtü tahtası, kovanın ayrılmaz parçasıdır…
Kovan içini düzenleyin.
(Kovanın havalandırma özelliklerini geliştirmek, kuluçkalı çerçeveleri bir bütün halinde ortada bulundurmak vb)
İyi akşamlar merak ettigim birşey var eğer oğulu alırken anayı öldürmüş olsak oğul yinede petek kabartıp polene ve nektara calışır mı cevaplar için şimdiden teşekkürler
Eğer ilk oğulun anasını öldürmüş isen, koloni petek kabartsa bile o kabaran çerçevelere yalancı analar yumurtlar, biran önce ana arı vermelisin.
ikinci oğulun anasını öldürdüysen önemli değil, zaten oğul içinde bir kaç adet ana vardır.
Kabartma yapsa ne olacak ki Eğer kovanı terkedip gitmezse, işci arılardan biri ana arı rolüne bürünerek erkek yumurtası bırakmaya başlayacak o kovanı komple kaybedeceksiniz.Yalancı anaya gitmeden günlük yumurtalı çerçeve vererek ana memesi yaptırmaya çalışın.
Naip bey,
sizden rica ediyorum forumu okumasanızda bari bir önceki iletiyi okuyup öyle cevap yazarsanız,
forumu bilgi kirliliğinden korumuş oluruz.
Kardeşim bilgi kirliliği ile kastın nedir. siz ana verin demişsisiniz ben günlük yumurtalı çerçeve verin demişim moderatörmüsünüz hayır.Çokmu bilgilisiniz Ben ömrümü arıcılığa verdim. Foruma yeni üye oldum.Sürekli bilgiçlik taslayan insanlar muhatabımız olacaksa Bu mantıkla bu siteyi götürmeye çalışırsanız bu iş yürümez.
kızma ve darılmaya gerek yok herkez bildini yazacak gereksiz görülürse kaldırılır saten. bence arkadaşım yeni oğulun anasın öldü ve anasız ise günlük çerçeve vermek ikinci planda kalır acilen ana vermeniz gerekir hızlı toparlaması ve kuvvet kaybetmemesi acısından naib beyin dedigibi günlük yumurtalı çerçeve verip ana memesi yaptırıyım derseniz ortalama 20 güne yakın bir zaman kaybınız olur ama ana bulamaz sanız günlük çerçeve verebilirsiniz eğer oğul kuvvetli değilse bunlarla hiç ugraşmayın geliştirmekte oldunuz bir kovanla birleştirin gitsin en azından bu kovanınız güçlenir ve bal alırsınız inşallah.
Naip bey,
birçok üyemizin forumda arılığı var,
sizde bir arılık açın,sizi daha iyi tanıyalım,
ve tanışalım. ![]()
Zaten boş kovana konulan oğula bir adet günlük yumurtalı, açık/kapalı yavrulu, bir çerçeve koyuyorduk ya,
İşte kovan oturduktan sonra ana arı yok ise o günlük yumurtalardan/sürfelerden ana kaybı durumunda ana yapabilir koloniler.
Ayrıca;
Eğer yakaladığınız oğul dölsüz analı bir oğul ise yaptığınız kontrolde ana arıyı bulamayabilirsiniz ve ana arı yok dersiniz. Çünkü çiftleşme uçuşuna çıkmış olabilir kraliçemiz…
Bir sonraki kontrolde de bir bakmışsınız ana arı kovana girmiş ve hatta yumurta atmaya da başlamış. (Çok sayıda koloniniz var ise bu durumla ille karşılaşabilirsiniz.)
Bu durum zaman zaman arıcının başına gelebilir. Hatta, analı koloniye ana kabul ettirmeye çalışan arkadaşlar çıkabilir. (Benim başıma tabiki gelmemiştir!!!)
Bu nedenle günlük yumurtalı çerçeve vermek hem erkeğe kaçmayı önler, hem kolonide her yaştan arı bulunmasını sağlar. Yani besin zincirinin bozulmasını engeller.
Ama eğer koloni kraliçe memesi yapmış ise, kesin ana yoktur. O zaman elimizdeki yedek analardan birini vermek ya da bir kraliçe temin edip koloniye vermek uygun olabilir.
Yani özellikle zayıf oğullara doğrudan ana arı vermek bence ilk etapta akıllıca değil. Çünkü bu koloni en erken çama hazırlanabilir. Ya da gelecek senenin kolonisi olacaktır. Bu nedenle elimizde yoksa masrafa girip ana satın almaya bence gerek yoktur.
Dün bir arıcı çağırdım
Kovana baktı çok sıkışmış boğulmuş dedi arıyı ikiye böldük. ana arı ile 4 çıtayı yeni kovana koyduk. eski kovana 20 gün dokunma dedi ağzını açma dedi .
Ama bugün dışarıdan kovan önüne baktım, giren çıkan arı göremedim … ağzını açıp kontrol edeyim mi…
Yeni kovana şurup da koymuştum.