Oğula giden arı birbirini kırar mı?

Merhaba, bugün ilk defa arım oğul verdi. Çok sıkıştırdım arıyı. Normalde oğul eğilimini bayağı kırmıştım. İlk defa başıma geldiği için anlam veremediğim bir husus var dala konan oğul birbirini kırdı. Bayağı ölü arı vardı salkımın altında. Ayrıca oğul veren kovanın önünde de çokça arı ölüsü vardı. Bu normal mi veya sebebi nedir?

Bölgede nektar ve polen akımı birazda olsa olduğu zaman havalarda iyi gidiyorsa arı oğula meyleder sebebide kovandan çıkıp gidince aç kalmayacağının hesabını yapar.Arının doğasında neslini devam ettirip çoğalmak var,oğula meylettiyse ana memesi temizlenip,sıfır çerçeve verilip arıya iş verilip,kabarmış çerçeve verilip anaya yumurtlama yeri açıldığı halde ve çok sıkışık çalıştırılmıyorsa ve buna rağmen hala daha oğula meylediyorsa ya arıcı da yönetim hatası var yada arılar anadan memnun değil diye de düşünmek lazım.Arılar 10 çercevelik kovanda diyelimki 8 çercevede olsun ve 2 çercevelik boşluk olsun şöyle bir hesap yapar kapalı yavrular çıkınca kovanda 14 15 çerçevelik arı olacak ben en iyisi yer açayım başka biyere gidip hem yeni koloni hemde neslin devamını garanti altına alayım diye içgüdüsel hareket edebilir.Oğul veren arıyı sevmem ben ve mümkünse anasını öldürüp bal performansı iyi olan kovandan günlüklü kapalı çerçeve verip ana yaptırmayı tercih ederim çünkü daldan gelen dala gider.Arının biribirini kırmasına gelince iki farklı kovandan kısa aralıkla oğul çıkmış olabilir ve daldaki ilk oğulun feromon kokusuna ikinci oğulda konmuş olabilir bu nedenle iki oğul biribirini kırmaya çalışıyor derim.Kovan önündeki ölüler anasız kalan kovanı yağmalamaya çalışan diğer kovanlardan dolayıdır diye düşünüyorum.Ben hiç yaşamadım böyle bir durum ama eski ustalar daha net cevap verebilir.

Yok hocam tek kovandan çıkan bir oğul. Birden çok kovandan çıkmadı oğul

Not: oğul saat 9 gibi çıktı. Saat 10 civarı kovana alındı. Son kontrol ettiğimde, alınan oğulun hemen hemen çoğu kovan içinde ölmüş. Hayatımda ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Ne okudum ne gördüm.

Arılar dışarıdan zehir almış olabilir.

Ama diğer kovanlarımda bir sıkıntı yok hocam. Hatta oğul veren kovanın da çoğu duruyor önünde kavgadan dolayı ölüler var ama… Zehir gibi değil

Eşek arısı saldırısı olabilir tuhaf bir durum gerçekten.Diger kovanlarda bir sorun yok ama çıkan oğulda sorun var,dilleri dışarıda uzamış kalmışsa zehir almıştır yok uzamamışsa zayıf olduğu için eşek arısı saldırmış olabilir.Fotoğraf olsa belki birazdaha iyi anlayabilirdik.