Arkadaşlar oğulu giden bir kolonimde eski anayı aldım bu kolonide memeleri temizledikten sonra yeni bir anayı kafestemi vereyim yoksa zayıf bir koloni şeklinde birleştirerek mi?
**Zayıf koloni şeklinde olmaz bence.Analı koloni her zaman daha güçlü olmalı. Kafeste verip en az 4-5 gün beklenilip, meme temizliğ yapıldıktan sonra kontrollü bir biçimde salınabilir. Ben bu şekilde kabul ettirdim.
Bende de 16 çerçeveli bir kolonim bol bol meme yapıyordu.
Anayı 5 çerçeve ile ayırdım.
şimdi 11 çerçeve iki gündür anasız. Yarın hazır anayı kafes ile vermeyi düşünüyorum.
Ama kabul edermi bilmiyorum.
Anayı kafeste verirken mi şuruplamaya başlıyoruz.
Hakan Hocam ana kabul ettirdiğiniz koloni kaç çerçeveydi?
Canım sıkıldıkça konuları okuyorum .gecen konunun birinde biri deneyimini yazmıştı.
Güçlü koloniye anayı su şekilde vermişti. Anayı 3 çerçeve ile ayırmıştı. Anasız kalan kovanı 1 hafta meme temizliği yapmıştı .daha sonra yeni anayı vermeden kovanı geriye alıp yerine yeni temiz kovan koymuştu .kovanın ateşini alır sekilde yeni kovana aktarmiştı.neden yeni kovan diye soranlara eski ananın kokusu kolay kolay o kovandan çıkmaz yeni anayızor kabul eder demisti .kovanı zayıflatmadan bu sekil yeni ana vermiş .tutma oranı cok yukselmis
Koloni ateşini alır şekil? :-\
Oğula ğiden koloniye polen tuzağı ve prapolis tuzağı koyup alttan üstten ceza
Özer Beyin söylediği çok mantıklı. Benimde sizlere sorularım var.
Elimde hazır ana yok, yaklaşık 12 çerçeve gücünde kovanım oğula meyletti, geçen hafta memeleri temizledim ama bu hafta sonu tekrar kontrol edeceğim, kontrolde yüksek ihtimal yeniden meme diktiklerini göreceğimi düşünüyorum.
Şimdi ben, ana arı ile 4 çerçeveyi bölme yapıp, kalan kovanıda 8 çerçeve ile bırakmayı düşünüyorum. Sizce 8 çerçeve anasız kalan kovanda kaç adet ana memesi bırakmalıyım?
Birde eski kovanın yerine analı 4 çerçeve olan kovanı mı, yoksa anasız 8 çerçeve olan kovanı mı koymalıyım? Ya da ortalayıp mı bırakmalıyım?
Saygılarımla
Eğer bala çalıştırmaksa amacınız, anayı 1 çerçeve yavruyla beraber kovanda bırakıp, yeriniz uygunsa diğer bütün çerçeveleri arılı olarak yan tarafa koyacağınız yeni bir kovana aktarın. Tarlacılarını kaybeden memeli kolonide doğacak ilk ana, koloninin anası olacaktır. Siz gene de meme sayısını ikiye düşürebilirsiniz. Ana döllendikten sonra yan taraftaki kovanda bulunan eski anayı alıp iki kovanı gazete kağıdı yöntemiyle birleştirebilirsiniz.
Yasin varsa kovanın boşta.
Ana arıyı 3 çerçeve olarak al yan tarafa ayrı bir koloni oluştur.
Geri kalan 9 çerçeve arıya baktın memeler kapandı 3 er hatta 2 şer çerçeve olarak böl.
Her bölmede 1 er kapalı meme olsun mutlaka, açık meme ile bölme.
Ondan sonra analar doğsun, yine kontrol et meme varsa temizle belli olmaz, gerisi sana kalmış.
Bir sürü seçeneğin olur, 3 tane çiftleşmeye hazır ana, hadi biri çiftleşmedi veya 2 si çiftleşmedi elbet biri çiftleşecek ne isteren yapabilirsin ondan sonra.
Sayın H.Kaya ve Numan Abi bilgilendirme için teşekkürler.
4 adet boş kovanım var. Numan Abinin dediği gibi 3 er çerçeve bölme yapmayı düşünüyorum.