Dün yaptığım kontrolde 15 çıtalık kovanda kat kısmında kapalı ana nenesi gördüm. Bir tanesini bozdum bayağı eski anayı aradım ve bir yaşındaki ana yumurta atıyor ve geziniyordu, meme sayısı iki üç adet. bu kovan oğula gidecek düşüncesiyle ana yı birkaç çıta ile arkaya aldım. Bu günlerde havalar soğuk işlerimiz baya zor, oğula meyil oldukça fazla. Bu gidiş le bal alacak kovan kalmayacak.
Kolonileri katladığımızda ana arının varlığı konusunda sıkıntı yaşıyor ve bu tür memeler olabiliyor…
Temizleyip kontrol etmekte fayda var…
Bir de kuluçkalığı tekrar düzenlemekte fayda var…
Ana arısını değiştirdiğim ve bölme ile nüfusunu azalttığım 12 çitalı kovanımda , ana arı yüksüklerini yapmaya ısrarla devam ediyorlar.Ben bozuyorum ,onlar tamir ediyor.Ana arı, yüksüklerin etrafındaki gözlere yumurta atıyor ama yüksüklere atmıyor.
Bu durumun sebebi ne olabilir.
Kovan polen çekmeceli ,havalandırma sorunu yok , gerçi daha meme yapmadılar ama , yaparlar diye endişem var
Bozduğunuz yüksüklerin içersinde larva ve arı sütü yoksa dikkate almayın, onlar ana arıya ikaz niteliğinde oynaş memeleridir.
Yapılan yüksüğün içersine ana arı yumurtlamaz, uygun kurtçuğun etrafına yüksüğü, işçi arılar örer.
Kat atılan kolonide böyle memeler olması kuluçka alanının düzensizliğinden kaynaklanıyor birazda. Doğal şartlarda bizim kovanlardaki arı nüfusuna ulaşmayan koloniler, ana arı ve kuluçka feromonlarını çok rahatca tüm bireylere yayabilirken, bizim çok gelişmeye zorladığımız kolonilerde bu feromonlar tam anlamı ile yayılamayabiliyor. Buna sebeb olan en büyük etmenlerden biriside kat verme esnasında kuluçka düzeninin bozulması. Kat verme işlemleri sırasında dikkat edilecek önemli bir konu kata çıkatılacak yavrulu çercevenin altında yine aynı gelişme döneminde yavru bulunmasıdır. Siz kuluçkalıkta yavruyu atıyorum solda bırakır ballığa arı çıksın diyerek diğer yavrulu çerceveleri sağ duvar dibine koyarsanız arıda belirli bir stres oluşuyor. Birde bozuk ve düzensiz petekler, sorunlu ana arı gibi sebebler yüzünden kuluçka karışık yapıda ise yani her çercevede bir miktar açık yavru bir miktar kapalı yavru bir arada ise ( baharın ilk gelişme zamanlarında bu normaldir) ve siz bu kuluçkayı dahada dağıtır iseniz bakıcı arıları kovan içinde çok farklı yerlede çalışmaya zorluyorsunuz. Bilindiği gibi ana arıda bakıcı arılar tarafından besleniyor ve hormonlarının arıdan arıya yayılmasında besleyici, bakıcı arıların önemi büyük. Bunları kovan çinde farklı yerlerde çalışmaya zorladığınız anda işçi arıların vucudunda azalan hormanların ve kovan içerisinde azalan feremonların etkisiyle, kolonide ana arı varlığı ve sağlığı tam olarak anlaşılamaz ve bu tür ana arı memeleri yapılır.
Teşekkür ederim.