oğula meyletmiş güçlü arıyı nasıl vaz geçirebiliriz.

herkese hayırlı akşamlar abilerim.

geçen gün ikinci ballığı vermeyi düşündüğüm kolonimde hazır ballık olmaması nedeniyle ballık vermekte bir gecikme yaşadım. bu gün ballık vermeye gittim. arı kapağı kaldırır kaldırmaz üzerime çullandı. çok hırçınlaşmış… ballıktaki 14. çerçeveyi kaldırdım çerçeve tamamen kapalı yavru doluydu. 13 ve 15. çerçeveler de hemen hemen aynı vaziyette tamamen olmasada %80 %90 kapalı yavru dolu… başka çerçeveyi yerinden oynatmadım…

korktuğum şey bu koloninin oğula meyletmesiydi. bu gün çerçevelerin alt tarafına inşa ettiği ana memelerini gördüm. şimdi memeleri bozsam tekrar yapacak bozmasam oğula kaçacak.

bir iki bilen abime danıştım biri bırak oğul versin ne yaparsan yap oğul hevesinden vaz geçmez sen bozdukça o yapar dedi. biri ikinci ballığı koy 6-7 çerçeve ham petek ver bütün memeleri boz belki vazgeçer dedi. biri kapalı yavrulardan 2-3 çerçeveyi çıkar başka kovana ver çıkardığın çerçeveler yerine ham petek ver bütün memeleri boz arı mevcudu sekteye uğrayacağından vazgeçer dedi.

bu koloniyi bölmeden bu yöntemlerden biri uygulanırsa yada sizin önereceğiniz bir yöntem uygulanırsa bu koloninin oğuldan vazgeçme ihtimali var mı? diğer kolonilerde çok güzel bal depolanmaya başlanmış 2 gündür. 2 çerçeve %60 civarı sırlanmış bal var bu kolonide kemerlerden başka bal depolama yapılmamış. sürekli yavruya çalışmış arı. diğer bütün kolonilerden fazla yavru yapmış. tamamen yavrulu çıtayı ilk defa bu kolonide gördüm.

bilen tecrübesi olan bir abimiz varsa yardımcı olursa minnettar kalırım. bu koloniyi çok zayıflatmadan bala yönlendirmek istiyorum.

hayırlı ramazanlar. bol bereketli bir sezon dileyiyle.

koloninin ateşini almak diye bir teknik var.konuyu formda bir araştırın derim.

Bu ateşini alma durumu herzaman işe yaramıyor. Eğer ana yaşlı ise arı yine oğul için uğraşıyor.

Tecrübeyle sabit.

En iyisi ana arıyı 2-3 çerçeve arıyla başka bir kovana alıp yedekledikten sonra asıl kovanda kapalı ve açık birer meme bırakmak.

Tabi kalabalıkta ana arıyı sıcağın altında arayıp bulmak işin en zor tarafı. Onun için bu sene ben ana arıları işaretlemeye başladım.

ana arı çok genç ve çok iyi yumurta atan bir ana… henüz iki aylık bir anadan bahsediyoruz. ki bu gün ki kontrollerimde 14. çerçevenin bütün gözleri kapalı yavru doluydu. aslında resmini çekmek istedim sizinle paylaşmak için ama arı o kadar saldırganlaşmıştı ki telefonu çıkarır çıkarmaz bütün elimi arı kapladı. körükle duman vermeden yanında iki dakika durmak imkansız.

bu koloninin ateşini almak konusunu ben bulamadım hala arıyorum yerini bilen varsa link atarsa memnun olacağım.

Ateş almak…

Koloni gücü belirli bir düzeye çıktığında…

Halil beyin kısa ve öz tarifi…

"Oğul için hazırlık tespit edildiğinde.

Mevcut memeleri 1 kez bozarak koloniye şans verme adına.

Koloni içerisindeki tüm arılar kovan önüne serilen rampaya silkelenerek yapılan işlemdir.

Hem memelerin gözden kaçmamasını sağlar hem de koloniye yeni bir düzen verme şansı yaratır.

Diğer bir açıdan da kolonide yükselen yavru feromunu kokusu azalır.

Hiç kovan dışına çıkmamış genç işçilerde silkeleme ile kovan dışına çıkarak oğul verme sonrası yaşadıklarını yaşarlar ki silkelenen arılarda Nasanoz hormonu salgılama davranışı çok rahat görülür."

Ayrıca https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=9279.0 konunun linki…

Tabi arının oğula meyletme nedenlerinden sadece biri ana arının yaşlı olması…

Diğer nedenlerden oğula meyletmiş olabilir.

Halil beyin dediği gibi bir şans daha verebilirsiniz. Oğuldan vazgeçebilir belki.

Sizin arının ırkı neydi?

Bir yerden ana arı aldığınızı yazmıştınız.

teşekkürler ramazan bey sağ olun…

murat abi ben bu arıları dağda arıcılık yapan çerçerveye temel petek dahi takmayan bir hocadan aldım yerli ırk diye… ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum. temin ettiğim ana ise yakaladığın oğul içindi anası çiftleşmediği için ana temin edip onu verdim.

Bu kovanda bir anormallik var, kovan açınca o kadar saldırgan olmamalıydı.

Sen arıyı kendi petekli kovanında alıp getir. hazır petekli kovana koy rahatlık yaramamış.

getirdiğimde kendi ördüğü petekler eciş bücüş yamuk yumuktu çerçeve boş verilmiş arı tellerin dışına petek örmüştü sağlam durmuyordu çerçevenin içinde sallanıyordu. bende içindeki yavrular çıkana kadar kafesin içine hapsettim. kafes dışına da 2 kabarmış 3 temel petek verdim ana arı yumurtlasın diye. kafesin içindeki yavrular tamamen boşalınca da o petekleri aldım…

önceleri hiç bir yaramazlık yoktu. çok sakindi diyemem ama bu kadar hırçın değildi. arı o kadar güçlendi ki şu an yanına yaklaştırmıyor. dün baktığımda ballıkta 4 çerçeve full yavrulu vardı arı şu an 20 çerçevede.

bu arıyı gidişine bırakırsam korkarım ya 10 çıta civarı bir oğul çıkarıp bal hasadı hayal olacak ya da birden fazla oğul çıkaracak. her halükarda bal hasadını riske sokacak. ben bu arıyı çok zayıflatmadan oğuldan vazgeçirme derdindeyim. dün yeni yeni memeler yapmaya başlamıştı. sizc bu arıyı oğuldan vazgeçirebilme ihtimalimiz var mı ?

bence bırakın ilk oğulu versin,kafaya koyduysa ne yapsanız geri döndüremezsiniz sonrasında memeleri kesin

Bence eşit şekilde bölün.

Bir tarafta eski ana diğer tarafa biri açık diğeri kapalı meme bırakın. Eski analı
kovanı başka bir yere alın yumurtlamaya devam etsin.
Diğer kovanın anası yumurtlamaya başlayınca birleştirin.

Hem ana yenilenir hem yavru döngüsü kesintiye uğramaz.

ana yenileneli daha iki ay olmadı ana zaten oldukça genç ve çalışkan 4 çerçeveyi eksiksiz yavru doldurmuş. demek istediğim şu an bal gelişi çok iyi ana arı çok düzgün çalışıyor arıyı bölüpte bal akışını sekteye uğratmak istemiyorum.

Salih Bey Ana nin genc oldugundan emin iseniz,yavru alaninin daralmasi bu duruma sebep olabilir.Kapali yavrulu bir iki petegi silkeleyip bal katina alin,yavru blogunu birlestirip kenarlara ham petek verin,sanirim rahatlar.

muzaffer bey yavrulu çerçeveler ballıkta da mevcut şu an ballıkta 4 adet kapalı yavrulu çerçeve var ikinci ballığı verip bu 4 çerçeveleri ikinci ballığa alıp yanlarına 1 yada 2 adet ham petek vermeyi düşünüyorum. bu aldığım yavrulu çerçevelerin yerine de ham petek vermek niyetindeyim. uygulama ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum daha iyi bir fikir verecek kimse çıkmazsa benim niyetim bu.

bu iki çerçeve de ballıkta olan çerçeveler. 14. ve 15. çerçevelerin fotoğrafını çektim 12. ve 13. çerçevelerde bunlar gibi.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/673/s4L1JT.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/537/NFIp3W.jpg

Çerçevelerde bal kemeri yok. Diğerleride öyleyse işiniz zor.

kapak çerevelerin hepsi tamamen bal doldurulmuş. kuluçkalıktaki çerçevelerin çoğunda ise kemerler ballı. yani 4 çerçeve tamamen bal stoğu yapmış. kuluçkalıkta 7-8 kemer bal var.

Salih Bey sanirim Ana izgarasi kullanmiyorsunuz.Yavrulu Cerceveleri birbirlerinden uzaklastirmaniz dogru olmaz.
Alan daralmissa kat vermeniz dogru,ancak Yavrulu petekler ikinci katta kalmali Cerceveleri bir veya ikiser degistirin kopma olmasin, olursa polen-bal calisirlar pek isine yaramaz.
Misalen, alt kat: 1 duvar 2 Temelpetek 3 4 5 6 7 8 Yavrulu 9 Temel petek 10 duvar
üst kat : 11 12 temel petek 13 Bal petegi 14 15 16 17 kapali yavrulu 18 Bal petegi 19 20 temel petek gibi dizebilirsiniz.
3.kata yavru cikarma ihtiyaci olursa ortaya bir veya iki cerceve cikarin Kenarlarini kabarmis yoksa Temel petekle doldurun.
Unutmayin artik gün döndü,bundan sonra yükselis trendi yavas yavas inise gececek.
Umarim ise yarar,selamlar.

1. ballık kuluçkalığın üstüne yani mevcut ballığın altına verilir diye biliyorum. onun için ikinci ballığa hazır kapılı çıkmak üzere olan yavrulardan vermeyi düşünmüştüm.

Bende de aynı sıkıntı var katta olan 15 kolonimden 11 i patladı ve tüm psikolojimiz bozuldu… 24 kolonim oldu 60 koloni… Oğul aldığım koloniler oldu 10 çerçeve… 4 koloniyi ise oğul ateşini alma metoduyla oğuldan vaz geçirmeyi denedim yemedi… Bizde 3 günde bir kolonileri kontrol ederek meme temizliği ve yavrulu çerçeveleri ballığa alarak oğuldan kurtarmaya çalıştık ama hala tek tük meme atmaya devam ediyor. Bakalım yarın gene kontrol var inşallah vaz geçer ama hala bizim buralar yağışlı ve arı hala dışarı çıkamıyor… Neredeyse 1 aydır güzel yağış oldu benim tahminimce buda oğul meylinde çok etkili oldu… Ama inanılmaz üzüldük inşallah bir daha böyle bir durumla karşılaşmayız… Tüm kolonilerdeki ana arıları bile değiştirmeyi hala düşünüyorum… Dışardan ana arı alarak benim analardan kurtulmak…