oğuldan cayar mı deneyen var mı?

oğula niyetlenmiş 12 çerçeveli bir arıyı oğuldan caydırmak için: ana memelerini temizliyoruz anayı kovandan alıyoruz. 5-6 gün sonra tekrar memeleri temizliyoruz elimizde yedekte bekleyen çiftleşmiş anayı kafesle veriyoruz. 3-4 gün sonra anayı salıyoruz. Sonuç ne olur ? Oğuldan cayar mı?

Menderes bey

Ana arıyı 4 çerçeveyle başka bir kovana al (2 çerçeve yavrulu olsun)

bütün memeleri temizle,hiç meme kalmasın.

hemen o gün anasız kalan kovana tüpte ana arıyı ver.

tam bir hafta tüpte kalsın

ana arıyı serbest bırakacağın gün yine meme temizliği yap ve ana arının kek bölümünü aç.

ana arı kabul edildikten sonra yaşlı ananın olduğu kovanı bu kovanla birleştir.

Yüzeysel bakarsak:

12 çerçeve dolu 8 çeerçeve boş demek ki sorun sıkışlık değil sorun ana arıdan kaynaklanıyor.

Ana arıyı değiştirdiğinize göre oğul sorunu kalmamıştır.

Check boarding yöntemini yapın.

Oğuldan çayıyor.

10 gün sonra da tekrar kuluçkayi ayar edersiniz.

Veya kalabilir çünkü havalar sıcak.

Check boarding ne diye sorarsanız tüm koloniyi bir kabarmış bir ham bir kabarmış bir ham olarak düzenliyoruz.

Konuyu araştırın ben denedim sıkıntı yok başarılı.

Biraz zahmetli. Arı hırçınsa zor olabilir senin için.

Uğur DİKA

Memeleri 4 güne( 5 güne bir de olabilir ama 4 güne daha sağlam oluyor) bir kır 3. veya 4. kırmadan sonra vazgeçiyor. Diğer türlüde yeni ana vermede bir yöntem ama riskler var. yeni anadan sonrada meme yapabilir. Arınız hırçınsa ne yaparsanız yapın burnunuzdan gelir.

Bende şöyle bir yöntem uyguluyorum; tüm memeleri kesip bir tane bırakıyorum. Bahçemde bir kaç noktada oğul esansı sürdüğüm yerler var ağaçlar, oğul genelde bunlardan birine sarıyor. Bir kez kaçtığı’da oldu bu arada ama genelde ilk molayı hemen yakında veriyor. Oğulu 50*25 cm ebatlarında yan duvarları tülle kapatılmış dikdörtgen kutuya alıp içinde anayı arıyorum ,bulduğumda alıkoyup arıları serbest bırakıyorum, akşam olmadan kovanlarına dönmüş oluyorlar. Arı doğal çoğalma güdüsünü gerçekleştirmiş oluyor ve oğul ateşi sönüyor.

Oğula giden arılar geri oğul veren kovanamı? dönüyor yoksa benmi öyle anladım.

Ogulun içinden ana alınırsa oğul çıktığı kovana geri döner

Doğrudur tüm arılar çıktığı kovana geri dönüyor.

12 çerçeve arınız demek ki sıkışıklık sebebiyle oğula meyletmemiş.
Sıkışıklık sebeiyle meme yapan koloni meme temizliği ve kat atma işlemleri sonucunda oğuldan vazgeçebilir.
Eğer oğul vermeyi başka sebeplerden tercih ediyorsa kolay kolay vazgeçiremezsiniz.
Koloni meme yaptığında zaten içerideki mevcut ana arı yumurtlamayı minimuma indiriyor.
Ne kadar meme keserseniz kesin oğul verdirmeseniz dahi koloninin gelişimi durmuş ve gerilemeye başlamış oluyor.
En mantıklı yöntem bala yetişme umudu varsa anayı değiştirmek,
yetişemeyecekse anayı öldürüp koloniyi ikiye bölmek.

Mustafa KARAKUZU