Bizim buralarda bazı arıcı arkadaşlar(özellikle yarım ballıkla çalışanlar) bal akımına yakın bir zamanda çıkan oğulları çıktığı kovana anasını ya da anaları öldürerek kimi zaman da öldürmeden geri koyuyorlar.Bunu bal alalım diye yapıyorlar.Üç yıl ben de bu yarım ballık sistemiyle sadece geçtiğimiz sezon ise derin kat sistemi ile çalıştım.Bu uygulamayı zaman zaman ben de yaptım.Ancak oğula kafayı takmış bir kolonide bu uygulamanın hiç verimli olmadığını düşünüyorum.Derin kat sisteminde de aynı şey başıma gelirse yani bal akımına kısa bir süre kala istemediğim halde koloni oğula giderse sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Yarım ballık tam ballık işlemi değiştirmez bence
Yarım ballık sisteminde kuluçkalıktan çıta alıp kata koyma imkanı yok.Doğal olarak ananın çalışma alanını genişletme şansı yok.Bu sistemde oğul daha fazla oluyor…
Ankara kızılcahamam civarı da yarım ballık kullanır. Sezonda alt katı anca dolduruyor arı.
Yarım ballık için başka oğul önleme çalışması yapılamaz mı ki?
Yarım ballıkla çalışıyorum ;ana arının çalışma alanını genişletme şansı olmadığına katılmıyorum ki;Ana arıya çalışma alanını oluşturan kovan içinddeki işçi arılardır.Yeterli düzeyde mavcut yapmış güçlü bi kolani ana arıya yumurta attıracak bölgeyi ballıkta da sağlar.
Çıkan oğulu tekrar kovana geri vermek arının oğula eğilimini vazgeçirmez .Ancak kovan içine müdahale yapılırsa (meme temizliği,ana arıyı değiştirme gibi)mümkün olur
Çıkmış oğul içindeki ana arıyı bulup almadan çıktığı kovana geri koyarsanız genellikle oğulun alındığı dala yeniden konarlar.
Çok az olarakta koyduğunuz ana arıyı öldürebilirler.
Peki bu oğulu çıktığı kovana değil de başka bir koloniye koyarsam aynı sıkıntılar yaşanır mı?
Ağzını burnunu kırarlar. ![]()
o zaman kim güçlüyse o kırar. ![]()
Benim anlamadığım neden lümbürt tekniği ile birleştirilmeye çalışıyor…
Anlamadan dinlemeden acele etmeden kıyı kıyı daha iyi değil mi?
Bir de bu yapılan işleme teknik deniyorsa tam komedi olur… ![]()
Geri verme uygulamasını geçtiğimiz yaz yaptım
çıkan oğul dalda beklerken oğul çıkan kovanı elden geçirerek tüm ana memelerini iptal edip
arılarınıda kovan önüne silkeledim,
silkelediklerim kovana giriş yapar iken dalda bekleyenide aynı şekilde silkeledim
tıpış tıpış kovana girdiler sorun olmadı
Merhabalar,
Arıcılığa yeni başladığımda çaresizlikten ben de çıkan oğulu geriye iade ettim.
gene oğul verdi… ;D
Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar,abiler… :![]()
Bende şunu ekleyeyim;
Koloniden oğul çıkınca konduğu yerde hemen varroa mücadelesi yapılmalı…
Varroalar hep arının üstünde olduğu için risk minimuma inecekdir…
???
Murat abi sen bari yapma ![]()
Oğul çıktığında ilk yerleştiği yer anlamında ![]()
Sayın Recai ADIYAMAN:
Oğul Çıkınca konduğu yerde denilince öyle anlaşılıyor.
Bunu okuyan arıcı ilaçlama yapmak için ağaca çıkacak.
Daldan alınca konulduğu yerde diye yazılsa sorun olmazdı.
Sayın Recai ADIYAMAN:
Oğul Çıkınca konduğu yerde denilince öyle anlaşılıyor.
Bunu okuyan arıcı ilaçlama yapmak için ağaca çıkacak.Daldan alınca konulduğu yerde diye yazılsa sorun olmazdı.
Daldan alınca konulduğu yerde kovana silkelemeden varroa mücadelesi…
Sevgili üstadlar ve arıcı dostlar 2009 yılında çıkan 9 ad oğul arılarıma, analar yumurta atmadan önce
rulamit verdim, tamamı anaları kesti, ve koloniler söndü.
Ben nerede hata yaptım, bilenler varsa lütfen yazsınlar.
Sevgili üstadlar ve arıcı dostlar 2009 yılında çıkan 9 ad oğul arılarıma, analar yumurta atmadan önce
rulamit verdim, tamamı anaları kesti, ve koloniler söndü.
Ben nerede hata yaptım, bilenler varsa lütfen yazsınlar.
Ana kesme olayının tespiti nasıl gerçekleşti?